A hatékony lakás eladás érdekében nélkülözhetetlen az ingatlan felkészítése eladásra, vagyis a home staging alkalmazása. Az alábbiakban összegyűjtöttem azokat a home staging tippeket, amiket te is megvalósíthatsz. Ezek a home staging tippek abban segítenek, hogy gyorsabban és magasabb áron add el lakásodat.

Az alábbiakból meg fogod érteni, hogy a lakás eladás nem rólad szól, hanem a vevőről. Belátod, hogy a vevő fejével kell gondolkodni és a vevő szempontjait kell szem előtt tartanod.

Home staging tippek:
1. Rakj rendet és alaposan takaríts ki!

Ha semmi mást nem fogadsz meg az alábbi home staging tippek közül, akkor legalább ezt vedd komolyan, és máris versenyelőnybe kerülsz a legtöbb ingatlan eladóval szemben!

Kulcsszavak:

  • rendrakás
  • selejtezés
  • alapos nagy takarítás

Ha úgy gondolsz a rendrakásra, selejtezésre, hogy az új otthonodba amúgy se akarsz mindent elvinni, akkor már nem is fogod olyan nagy tehernek érezni ezt. Hiszen a selejtezés és a rendrakás a saját jövendőbeli költözésedet is támogatja.

Rendszerezd a tárgyaidat! Ami feleslegesnek bizonyul, attól szabadulj meg lehetőleg környezetbarát & fenntartható módon. Ez utóbbi azt jelenti, hogy gondolj arra, azért, mert neked valami már nem kell, az másnak még kellhet. Rengeteg alapítvány várja boldogan az adományaidat. Ha inkább eladnál, akkor a Facebook Marketplace kiváló ingyenes lehetőség erre.

A takarításnál ne a szokásos heti takarításra gondolj, hanem olyanra, amikor minden helyiség legapróbb zugát is megtisztítod! Ne feledkezz meg a fürdőszobában és a konyhában a mindenre kiterjedő vízkőtelenítésről sem! A függönyöket is mosd ki, vasald ki, hogy a gyönyörűen megtisztított ablakokat keretezze!

Az erkélyt se hagyd ki! Sajnos az erkély, terasz sok lakás esetében lomtárként funkcionál. Ha esetleg nálad is így van, akkor szelektálj, rakj rendet itt is, majd jó alaposan takarítsd fel a követ!

Home staging tippek:
2. Tedd tágassá a lakást!

Alapvető igény, hogy a tágas és világos lakásokat szeretjük, ezekben érezzük igazán jól magunkat. Ezért a vevők is öntudatlanul is ezeket keresik. A tágasságon viszonylag könnyű segíteni. Egyszerűen vizsgáld át helyiségről helyiségre a lakásodat, és távolíts el minden felesleges bútort! Mivel érzelmileg elfogultak vagyunk saját lakásunkkal kapcsolatban (is), ezért érdemes barát segítségét kérni, és vele átnézni a lakást.

A legtöbb lakás zsúfolt. A fogyasztói társadalom nyomásának ugyanis kevesen tudnak ellenállni. Az emberek csak veszik és veszik az újabbnál újabb tárgyakat, kisebb-nagyobb bútorokat. Mert a boltban olyan jól mutatott. Aztán sokszor otthon kiderül, nincs is rá szükség.

A lényeg: csökkentsd a zsúfoltságot és szabadulj meg a felesleges bútoroktól, tárgyaktól! Ezáltal tudod tágassá tenni lakásodat!

Home staging tippek:
3. Személyteleníts!

Tudom, ez a home staging tipp elég furcsán hangzik. Mit is jelent a személytelenítés? Azt, hogy megfosztjuk a személyességtől, azoktól az egyedi dolgoktól, amelyek a benne lakókhoz kapcsolódnak. Ilyenek például a családi fotók, a hűtőmágnesek, az érmek, trófeák, kitüntetések. Persze most csak azokról beszélek, amelyek láthatók.

Amikor lakásunkat el akarjuk adni, akkor ezeket dobozoljuk be és rakjuk el! Majd az új lakásban újra ki lehet őket tenni.

Ha úgy jobban érthető, nevezhetjük ezt a folyamatot semlegesítésnek is.

Miért van erre szükség? Mert, ha nincsenek a lakásban személyes tárgyak, akkor az érdeklődő, a leendő vevő sokkal jobban el tudja magát ott képzelni. A személytelenítés nagyon fontos része annak a folyamatnak, ahogyan az otthonból terméket csinálunk.

Home staging tippek:
4. Legyen világosság!

Ez a home staging tipp a világosság jelentőségét emeli ki. Hogyan tegyük világossá a lakást?

  • Fesd világos színűre a lakást!
  • Húzd el a függönyöket! Vagy akár szedd le őket, ha úgy jobban mutat!
  • Fotózás csakis nappal történjen, lehetőleg napos időben!
  • Ha szükséges, fotózásnál, illetve mutatásnál kapcsold fel a villanyokat!
  • Az égőket cseréld erősebbre!
home staging tippek világosság és funkció
A helyiség funkciója egyértelmű: dolgozó szoba.
Nincs függöny, ami által szép világos a szoba.

Home staging tippek:
5. Minden helyiségnek legyen funkciója!

Elvileg ez logikus, ugye? Viszont a valóságban, amikor az otthonunkban élünk, sokszor keverednek a funkciók. Például előfordulhat, hogy valaki a konyhában alakítja ki az irodáját, és ott van az íróasztala. Amíg a lakás otthon, nincs ezzel semmi probléma. Amikor viszont termékké alakítjuk, akkor ez nem jó.

Az eladási folyamatot segíti, ha egyértelmű minden helyiségnek a funkciója. Ugyanis megzavarja az érdeklődőt, még akkor is, ha ő nincs ennek tudatában, ha nem ez nem így van. A konyha legyen konyha, a hálószoba legyen egyértelműen hálószoba, és így tovább.

6. Javítsd ki a hibákat!

Eladás előtt javíts ki minden elromlott, nem jól működő dolgot. Cseréld ki a kiégett égőt! A nyekergő ajtókat olajozd meg! Ha nem nyílnak vagy záródnak az ajtók, akkor asztalossal csináltassad meg! A csöpögő csapot javíttasd meg! Ha már régóta halogattad a kazán ellenőrzését, aki hívd ki a szerelőt! És lehetne a sort folytatni a végtelenségig.

A home staging tippek közül ennek a véghez vitele nem feltétlenül kellemes. Viszont gondolj arra, hogy hatásos és működik! A vevők tényleg értékelik az ilyen ingatlanokat. Azzal, hogy te megteszed ezeket a sokak számára undok és kellemetlen feladatokat, te és lakásod is különb és jobb lesz, mint a többiek az ingatlanpiacon.

A lényeg: a lakásban minden esztétikus legyen, rendben legyen, és működjön rendeltetésszerűen. Ne abból indulj ki, hogy ez jó volt így neked, és ezért legyen jó a vevőnek is! Ez rossz logika.

7. Fesd ki a lakásodat!

Tudom, tudom. Erre most azt mondod, minek. Azért, mert egy világos színre (fehér vagy bézs) kifestett lakás akkorát dob az ingatlan megjelenésén, hogy az már pénzben kifejezhető. Mellesleg gondolj bele, a festés az rendrakást és a takarítást is támogatja, hiszen “rákényszerít” ezekre. A festés miatt a bútorokhoz is hozzá kell nyúlnod, és így biztos, hogy a lakás minden zugát kitakarítod.

A világos színű falaknak jelentősége van. Egyrészt azonnal tisztaságot mutat és sugall, másrészt pedig tágítja a teret. A vevők pedig az esetek nagy részében tágas, világos ingatlant szeretnének venni. Továbbá azt is szeretnék, hogy az a lakás kész legyen, oda csak be kelljen költözni. Ha tudják, látják, hogy ez már ki van festve, akkor ez előnyt jelent.

A friss festés ezen kívül egységessé is teszi a lakást. Lehet, ugyanis a korábbi festések eltérő színűek a lakás különböző helyiségeiben.

A frissen festett lakás sokkal jobban mutat a fotókon és a valóságban is, és jó benyomást tesz az érdeklődőre. Építi a bizalmat az eladó iránt.


Ha a fentiekben leírt home staging tippek alapján jársz el és készíted fel lakásodat az eladásra, akkor jelentősen növeled esélyeidet a sikeres eladásra.

Amennyiben szeretnéd, hogy egy home stagingre szakosodott szakember segítsen neked, akkor erről itt olvashatsz.

Még többet szeretnél megtudni a home stagingről? Ezt itt kapod meg.

buktató ingatlan eladáskor

Képek forrása: Magyari Éva

Oszd meg másokkal is!