A hatékony lakás eladás érdekében nélkülözhetetlen az ingatlan felkészítése eladásra, vagyis a home staging alkalmazása. Az alábbiakban összegyűjtöttem hét hatásos home staging tippet, amit te is megvalósíthatsz. Ezek a home staging tippek abban segítenek, hogy gyorsabban és magasabb áron add el lakásodat.

Az alábbiakból meg fogod érteni, hogy a lakás eladás nem rólad szól, hanem a vevőről. Belátod, hogy a vevő fejével kell gondolkodni és a vevő szempontjait kell szem előtt tartanod.

1. Home staging tipp: Javítsd ki a hibákat!

Eladás előtt javíts ki minden elromlott, nem jól működő dolgot. Cseréld ki a kiégett égőt! A nyekergő ajtókat olajozd meg! Ha nem nyílnak vagy záródnak az ajtók, akkor asztalossal csináltassad meg! A csöpögő csapot javíttasd meg! Ha már régóta halogattad a kazán ellenőrzését, aki hívd ki a szerelőt! És lehetne a sort folytatni a végtelenségig. Persze tudom, ezek nagyon undok és kellemetlen dolgok, de akkor is meg kell csináltatni. Pont ezekkel leszel különb, jobb, mint a többi lakás, illetve eladó.

A lényeg: a lakásban minden esztétikus legyen, rendben legyen, és működjön rendeltetésszerűen. Ne abból indulj ki, hogy ez jó volt így neked, és ezért legyen jó a vevőnek is! Ez rossz logika.

2. Home staging tipp: Fesd ki a lakásodat!

Tudom, tudom. Erre most azt mondod, minek. Azért, mert egy világos színre (fehér vagy bézs) kifestett lakás akkorát dob az ingatlan megjelenésén, hogy az már pénzben kifejezhető. Mellesleg gondolj bele, a festés az rendrakást és a takarítást is támogatja, hiszen “rákényszert” ezekre. A festés miatt a bútorokhoz is hozzá kell nyúlnod, és így biztos, hogy a lakás minden zugát kitakarítod.

A világos színű falaknak jelentősége van. Egyrészt azonnal tisztaságot mutat és sugall, másrészt pedig tágítja a teret. A vevők pedig az esetek nagy részében tágas, világos ingatlant szeretnének venni. Továbbá azt is szeretnék, hogy az a lakás kész legyen, oda csak be kelljen költözni. Ha tudják, látják, hogy ez már ki van festve, akkor ez előnyt jelent.

A friss festés ezen kívül egységessé is teszi a lakást. Lehet, ugyanis a korábbi festések eltérő színűek a lakás különböző helyiségeiben.

A frissen festett lakás sokkal jobban mutat a fotókon és a valóságban is, és jó benyomást tesz az érdeklődőre. Építi a bizalmat az eladó iránt.

3. Home staging tipp: Rakj rendet és alaposan takaríts ki!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy lakás eladásnál mennyire fontos a rendrakás és az alapos nagy takarítás. Ha úgy gondolsz a rendrakásra, hogy az új otthonodba amúgy se akarsz mindent elvinni, akkor már nem is fogod olyan nagy tehernek érezni ezt.

Ez tehát tulajdonképpen a költözésedet is támogatja. Rendszerezd a tárgyaidat! Ami feleslegesnek bizonyul, attól szabadulj meg lehetőleg környezetbarát & fenntartható módon. Ez utóbbi azt jelenti, hogy gondolj arra, azért, mert neked valami már nem kell, az másnak még kellhet. Rengeteg alapítvány várja boldogan az adományaidat. Ha inkább eladnál, akkor a Facebook Marketplace kiváló ingyenes lehetőség erre.

A takarításnál ne a szokásos heti takarításra gondolj, hanem olyanra, amikor minden helyiség legapróbb zugát is megtisztítod! Ne feledkezz meg a fürdőszobában és a konyhában a mindenre kiterjedő vízkőtelenítésről sem! A függönyöket is mosd ki, vasald ki, hogy a gyönyörűen megtisztított ablakokat keretezze!

Az erkélyt se hagyd ki! Sajnos az erkély, terasz sok lakás esetében lomtárként funkcionál. Ha esetleg nálad is így van, akkor szelektálj, rakj rendet itt is, majd jó alaposan takarítsd fel a követ!

4. Személyteleníts!

Tudom, ez elég furcsán hangzik. Mit is jelent a személytelenítés? Azt, hogy megfosztjuk a személyességtől, azoktól az egyedi dolgoktól, amelyek a benne lakókhoz kapcsolódnak. Ilyenek például a családi fotók, a hűtőmágnesek, az érmek, trófeák, kitüntetések. Persze most csak azokról beszélek, amelyek kint vannak, láthatóak.

Amikor lakásunkat el akarjuk adni, akkor ezeket dobozoljuk be és rakjuk el! Majd az új lakásban újra ki lehet őket tenni.

Miért van erre szükség? Mert, ha nincsenek a lakásban személyes tárgyak, akkor az érdeklődő, a leendő vevő sokkal jobban el tudja magát ott képzelni. A személytelenítés nagyon fontos része annak a folyamatnak, ahogyan az otthonból terméket csinálunk.

5. Tedd tágassá a lakást!

Ahogy előbb erről már szó volt, a vevők a tágas és világos lakásokat szeretik. A tágasságon viszonylag könnyű segíteni. Egyszerűen vizsgáld át helyiségről helyiségre a lakásodat, és távolítsál el minden felesleges bútort. Mivel érzelmileg elfogultak vagyunk saját lakásunkkal kapcsolatban (is), ezért érdemes barát segítségét kérni, és vele átnézni a lakást.

A legtöbb lakás zsúfolt. A fogyasztói társadalom nyomásának ugyanis kevesen tudnak ellenállni. Az emberek csak veszik és veszik az újabbnál újabb tárgyakat, kisebb-nagyobb bútorokat. Mert a boltban olyan jól mutatott. Aztán sokszor otthon kiderül, nincs is rá szükség.

A lényeg: csökkentsd a zsúfoltságot és szabadulj meg a felesleges bútoroktól, tárgyaktól! Ezáltal tudod tágassá tenni lakásodat!

6. Home staging tipp: Legyen világosság!

A következő a home staging tippek közül a világosság jelentőségét emeli ki. Hogyan tegyük világossá a lakást?

  • Fesd világos színűre a lakást!
  • Húzd el a függönyöket! Vagy akár szedd le őket, ha úgy jobban mutat!
  • Fotózás csakis nappal történjen, lehetőleg napos időben!
  • Ha szükséges, fotózásnál, illetve mutatásnál kapcsold fel a villanyokat!
  • Az égőket cseréld erősebbre!
home staging tippek világosság és funkció
A helyiség funkciója egyértelmű: dolgozó szoba.
Nincs függöny, ami által szép világos a szoba.

7. Home staging tipp: Minden helyiségnek legyen funkciója!

Elvileg ez logikus, ugye? Viszont a valóságban, amikor az otthonunkban élünk, sokszor keverednek a funkciók. Például előfordulhat, hogy valaki a konyhában alakítja ki az irodáját, és ott van az íróasztala. Amíg a lakás otthon, nincs ezzel semmi probléma. Amikor viszont termékké alakítjuk, akkor ez nem jó.

Az eladási folyamatot segíti, ha világos minden helyiségnek a funkciója. Ugyanis megzavarja az érdeklődőt, még akkor is, ha ő nincs ennek tudatában, ha nem egyértelmű egy helyiség funkciója. A konyha legyen konyha, a hálószoba legyen egyértelműen hálószoba, és így tovább.

Ha a fentiekben leírt home staging tippek alapján jársz el és készíted fel lakásodat az eladásra, akkor jelentősen növeled esélyeidet a sikeres eladásra.

Amennyiben ennél többre vágysz, és szeretnéd, hogy egy home stagingre szakosodott szakember segítsen neked, akkor erről itt olvashatsz.

Ez a honlap azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, hogy könnyebben, gyorsabban és kevesebb stresszel tudják eladni ingatlanukat. Ha szeretnél híreket, információkat kapni ingatlan eladás témában, és érdekelnek további home staging tippek, akkor itt iratkozhatsz fel, és egyúttal egy ingyenes tanulmányt is megkapsz, ami A sikeres ingatlan eladás titkáról szól.

Képek forrása: Magyari Éva

Oszd meg másokkal is!