Mi a csuda az a home stager? És miben tud segíteni?

Szerző: | Home staging

Igaziból úgy kellett volna feltennem a címben szereplő kérdést, hogy ki a csuda az a home stager, de amíg fogalmunk sincs valamiről, addig “mi”-vel kérdezünk. Szóval, ha tudni szeretnéd, ki a home stager, mit csinál és miben tud segíteni, akkor ez a cikket ne hagyd ki!

Mit jelent a home stager szó?

Na, ez is egy csúnya angol szó, aminek lefordításával valószínűleg más nyelvek is küszködnek, nemcsak a magyar. A home staging szóhoz kapcsolódik. Mit is jelent a home staging? A home staging ingatlan színpadra állítását azaz ingatlan felkészítését jelenti eladásra vagy bérbe adásra.

A home stager pedig az a szakember, aki a home staginget csinálja, azaz segíti a lakás eladókat vagy lakás bérbeadókat ingatlanuk eladásra vagy bérbe adásra történő felkészítésében. Van-e más szó erre? Nos, igen. A home stagert úgy is mondhatjuk magyarul, hogy home staging szakember vagy home staging szakértő. Ugyanazt jelentik ezek is, viszont szerintem kicsit érthetőbbek magyarul. Hiszen, aki már megtanulta, érti a home staging szó jelentését, az kapásból megérti a home staging szakértő kifejezést.

Kinek segít a home stager?

Azoknak, akik úgy döntenek, hogy:

 • A legtöbbet akarják kihozni lakásuk, házuk értékesítéséből.
 • Profin akarják csinálni az ingatlan eladást.
 • Gyorsan szeretnék eladni lakásukat.
 • Hatékonyan szeretnék eladni ingatlanukat.
 • A lehető legmagasabb áron akarják eladni lakásukat, házukat.
 • Gyorsan és a legjobb áron szeretnék bérbe adni ingatlanukat.

Ezen kívül a home stager ingatlanbefektetőknek is nyújt szolgáltatást, amikor a home staging ingatlanfejlesztési céllal történik.

Miben tud segít egy home staging szakértő?

Általánosan megfogalmaztam már, hogy mit csinál a home stager, de nézzük akkor ez most konkrétan!
Ez a lista nem teljeskörű, és nem is kötelező valamennyi eleme. Attól a konkrét megállapodástól függ, amit a megrendelő köt a home stagerrel.

 • Meghatározza az eladandó ingatlan célcsoportját.
 • Elkészíti az ingatlan piaci elemzését.
 • Árelemzést végez.
 • A célcsoportnak megfelelően meghatározza a stílust.
 • Kialakítja a koncepciót az egész ingatlanra.
 • Meghatározza a helyiségek funkcióját.
 • Összeállítja az elvégzendő feladatok és a beszerzendő vagy bérlendő tárgyak, bútorok listáját.
 • Dekorálja a lakást, felkészíti az enteriőr fotózásra.
 • Megírja a hirdetés szövegét.
 • Elkészíti az ingatlan informális alaprajzát.

A megbízótól függ, hogy a fenti listából mennyit vesz igénybe szakembertől, és mennyi csinál meg saját maga. Van, akinek elegendő a home stating tanácsadás, és vannak sokan, akiknek szükségük van a teljes home staging kivitelezésre.

Mit tud egy home stager?

Azt, amit egy átlagos ingatlan eladó vagy bérbeadó vagy befektető az esetek nagy részében nem tud. Hiszen ez is egy szakma. Nézzük tehát, mit tud egy home stager!

 • Ingatlanpiaci ismeretekkel rendelkezik.
 • Pénzügyi ismeretekkel rendelkezik, melyek segítségével megtérülést számol, és így tudja, hogy mire és mennyit szabad költeni.
 • Lakberendezési tudással bír.
 • Tudja, mi motiválja az ingatlan eladókat.
 • Tudja, milyen beruházásokat érdemes megcsinálni és mit nem a lakásfelkészítéssel kapcsolatban.
 • Ingatlan marketing ismeretekkel rendelkezik.

Szerencsés kombináció, ha egy home stager közgazdász és ugyanakkor lakberendezői ismeretekkel is rendelkezik, de természetesen ez nem kötelező. Mindenesetre a home stager a számokkal és egyúttal az esztétikummal, a harmóniával is foglalkozik. Többek között ezért is szeretem ezt a munkát.

Milyen home staging szakember vagyok én?

Meggyőződésem, hogy a home staging nem luxus, bár sokaknak lehet ez a benyomása a szépségesen megkomponált fotók alapján. Azon dolgozom, hogy a magyar ingatlanpiacon egyre több lakás eladóhoz jusson el a home staging erejének és a benne rejlő lehetőségnek a híre. Bízva abban, hogy egyre többen adják el ingatlanjukat úgy, hogy előtte egy home staging szakember segítségével felkészítik.

Közgazdász vagyok. A multi világban a számokkal foglalkoztam. Aztán hozzá tanultam a home staginget, amiben és a lakberendezésben folyamatosan képzem magam tovább. Saját ingatlanok eladásánál a saját bőrömön próbáltam ki és tapasztaltam meg, hogy igen, a home staging tényleg működik és hatásos.

Elsősorban a klasszikus home staginggel foglalkozom. Ennek keretében azoknak az ingatlan eladóknak kívánok segíteni, akik saját ingatlanjukat kívánják egyedül eladni vagy bérbe adni egyedül, ingatlanközvetítő nélkül.

Azt az információt szeretném a lehető legtöbb ingatlan tulajdonoshoz eljuttatni, hogy nem kell feltétlenül ingatlan befektetőnek lenni, és nem kell sok milliót rákölteni egy ingatlanra ahhoz, hogy azt a home staging alapelveinek megfelelően felkészítsük. Egy átlagos ház, egy átlagos lakás esetén is működik a home staging. Nem szükséges, hogy az ingatlan kacsalábon forgó palota legyen.

Legyen a home staging mindenkié!

Kiemelt kép forrása: Magyari Éva home staging tanácsadása által felkészített lakás, fotós Jurassza Zsófia

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Mit kell tudni az ingatlanosokról?

Amennyiben ingatlanközvetítővel akarod eladni ingatlanodat, akkor ez a cikk kihagyhatatlan számodra. Ingatlanos jutaléktól a trükkökig bezárólag.

Home staging jelentése

Fontosnak tartom, hogy az ingatlanukat eladni szándékozók megtudják, mi a home staging jelentése. Ebben a cikkben az alapokról írok.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák