Hogyan készítsünk alaprajzot ingatlan hirdetéshez?

Szerző: | Ingatlan hirdetés

Azt mindenki tudja, hogy ingatlan eladáshoz elengedhetetlen az ingatlant hirdetni.  Azt viszont nem mindenki tudja, hogy az ingatlan hirdetés egyik nélkülözhetetlen eleme nem más, mint a lakás alaprajz vagy a családi ház alaprajz. Ehhez szükséges az alaprajz készítés. Ebben a cikkben a következő alaprajz és alaprajz készítési tudnivalókról lesz szó:

 • Miért fontos része az ingatlan hirdetésnek az alaprajz?
 • Milyen fajta alaprajzok vannak?
 • Mit tartalmazzon a jó alaprajz?
 • Milyen online alaprajz tervezők vagy alaprajz készítő programok vannak?
 • Hogyan készíts lakás alaprajzot?
 • Hogyan készíts családi ház alaprajzot?
 • Hol találsz kész panel alaprajzokat?

Alaprajz készítés – Miért fontos része az ingatlan hirdetésnek az alaprajz?

Sokan elhanyagolják lakásuk hirdetésénél az alaprajzot, pedig a vevők számára nagyon fontos, sőt esetleg nélkülözhetetlen információt tartalmaz. Hogy miért? Azért, mert az alaprajz megmutatja:
– a helyiségek egymáshoz való kapcsolódását
– honnan hova nyílnak az egyes ajtók
– az ablakok helyét
– több szintes ingatlan esetében, hogy milyen helyiségek vannak a földszinten és melyek az emeleten
– egybe nyílónak vagy folyosóra nyílnak a szobák?

Az alaprajz segítségével az érdeklődő el tudja dönteni, hogy vajon a helyiségek kapcsolódása neki megfelel-e, vagyis a jó alaprajz előszűri az érdeklődőket. Felesleges, hogy olyanok jöjjenek megnézni a lakásodat, akiknek az ingatlan beosztása nem megfelelő.

Az ingatlan hirdetés három eleme, azaz a kiváló, informatív szöveg, az alaprajz és a kiváló minőségű fotók együtt azt célozzák, hogy, aki megnézi a hirdetést, el tudja dönteni, ez az ingatlan megfelel az igényeinek vagy nem. Teljesen felesleges pazarlás és mindkét fél idejét vesztegetjük azzal, ha a hirdetés nem elég informatív, és ezért mutatáskor derül ki, hogy az érdeklődőnek más beosztású ingatlan az igénye.

Alaprajz készítés – Milyen fajta alaprajzok vannak?

Két nagy csoportra oszthatjuk az alaprajzokat: vannak a műszaki alaprajzok (hívhatjuk tervrajznak is) és vannak az informális alaprajzok. A műszaki alaprajzot építészek készítik. A földi halandók számára ezek jellemzően túl bonyolultak, túl sok információ van rajtuk és nem tekinthetők át könnyen. Az informális alaprajz, ahogy a nevében is benne van, nem formális, nem hivatalos. Az ingatlan hirdetésekhez informális alaprajzot használunk. Kivételként az előbbi szabály alól vannak azonban egyszerű, építész által készített műszaki alaprajzok is, amiket nyugodtan lehet használni.

Az informális alaprajz lehet:

kézi rajz

számítógépes rajz

alaprajz készítő program által készített rajz

Ingatlan hirdetésben kerüljük a kézi rajzot és inkább a másik két verzió valamelyikét használjuk! Nem túl elegáns és nem is profi kézi alaprajzot feltenni egy ingatlan hirdetéshez, de a semminél azért jobb.

Íme egy példa vonalzó használatával készült kézi alaprajzra. Miután papíron elkészült, be kell szkennelni vagy telefonnal lefotózni, és úgy lehet feltölteni a hirdetési felületekre.

kézi alaprajz
Kézi alaprajz minta

Számítógépes alaprajz többféle módon is készülhet. Készülhet például Paint programmal, vagy akár Excellel is. El lehet készíteni Photoshoppal is, amihez persze jól kell ismerni a Photoshop rejtelmeit. Ezek egyike sem kifejezetten alaprajz készítésre való, de a feladat megoldható velük.

számítógépes alaprajz
Photoshoppal készült számítógépes alaprajz

A fentieken kívül számos ingyenes vagy fizetős alaprajz készítésre szolgáló program is létezik, melyekről később még szó lesz.

Alaprajz készítés – Mit tartalmaz a jó alaprajz?

Ahogy erről korábban szó volt, ingatlan hirdetéshez elsősorban az informatív alaprajz javasolt, vagyis egy olyan, amely a szükséges információkat megadja az érdeklődőknek. Ettől nem az építkezés folyamatában szükséges információkat várjuk el tőle, hanem csupán azt, hogy a vevő eligazodjon rajta. A cél az egyszerűség és a könnyen érthetőség. Az alaprajz legyen méretarányos, tehát ha például a konyha 10 m2, a nappali pedig 20 m2, akkor az alaprajz is mutassa azt, hogy a nappali kétszer akkor, mint a konyha.

Az informális alaprajz a következőket tartalmazza, illetve mutatja:

 • Falak
 • Helyiségek neve és mérete (m2)
 • Ajtók helye és nyílási iránya
 • Ablakok helye
 • Bejárat (érdemes egy nyíllal jelölni)
 • Égtájak
 • Ha van terasz, erkély vagy loggia, akkor ezeket is

Milyen online alaprajz tervezők vagy alaprajz készítő programok vannak?

A teljesség igénye nélkül íme néhány online alaprajz készítő program:

Magyarok:

Angol nyelvűek:

A fenti programok ingyenes alaprajz készítők. Pontosabban a Floorplanner ingyenes verzióban is használható, míg további funkciókért fizetni kell. Érdemes megnézni mindegyiket, próbálgatni, majd eldönteni, hogy neked melyik a legjobban használható. Van, akinek az egyik szimpatikus, van, akinek a másik.

Alaprajz készítés – Hogyan készíts lakás alaprajzot?

Nekem a fent felsorolt alaprajz tervező programok közül a Floorplanner (angolul tudók előnyben) a legszimpatikusabb, ezért ennek használatával írom le az alaprajz készítés menetét lépésről lépésre.

1. lépés: Fogj egy mérőszalagot (ha ezzel mérsz, akkor ketten dolgozzatok!) vagy lézeres mérőt és mérd le pontosan valamennyi helyiség hosszúságát, szélességét!

2. lépés: A lemért méretek alapján egy kockás papírra rajzold fel a helyiségeket és a kapcsolódásukat! Jelöld be magadnak az ablakok és az ajtók pontos helyét!

3. lépés: Számold ki a hosszúság és szélesség adatok alapján az egyes helyiségek alapterületét!

4. lépés: Regisztrálj a Floorplanner.com oldalára!

5. lépés: Javaslom, hogy szánd rá az időt és nézd meg a Floorplanner oktatóvideóját!

6. lépés: Kattints a “Create project” gombra (kék körben fehér + jel)

7. lépés: Nevezd el a projektet és kattints a “Start project” gombra!

8. lépés: Ezt követően a “How do you want to start?” kérdésnél válaszd az “Empty plan”-t!

9. lépés: Majd a bal oldali menüből válaszd ki fentről a másodikat (szerszámok ikon), vagyis a “Build”-et!

10. lépés: Legegyszerűbb, ha a először szobákat vagy helyiségeket rajzolsz, tehát kattints a “Draw room” gombra! Itt kezdődhet a munka. Ha beírod a hosszúság, szélesség méreteket, akkor arányosan meg tudod rajzolni az egyes helyiségeket. Rá kell érezni a dologra. Lehet, hogy egy kis időbe telik, de utána menni fog.

11. lépés: A “Place door” és “Place window” funkciókkal ablakokat és ajtókat tudsz megfelelő helyre rajzolni.

12. lépés: Ha a bal oldali menü sorban fentről a harmadikat választod, ami az “Info” névre hallgat, akkor itt a “Place label” funkcióval el tudod nevezni az egyes helyiségeket, és hozzá tudod adni az alapterületet is. Továbbá beállíthatod a betűtípust, színt és vastagságot.

13. lépés: Az “Info”-n belül a “Place symbol” funkció abban segít, hogy különböző jeleket vagy szimbólumokat tudsz rajzolni az alaprajzra.

14. lépés: Visszalépve a bal oldali menü sorba, fentről az ötödik a “Paint”. Ezzel tudsz különböző színeket adni az egyes helyiségeknek.

15. lépés: Ha készen vagy az alaprajzzal, akkor “Export Image” gomb használatával el tudod saját magadnak küldeni az elkészült file-t png formátumban.

Sok egyéb dolgot is tud ez a program. Lehet vele kísérletezni.

Alaprajz készítés – Hogyan készíts családi ház alaprajzot?

Családi ház alaprajz készítése gyakorlatilag ugyanúgy készül, mint egy lakásé. Amennyiben többszintes egy ház, akkor szintenként kell elkészíteni az alaprajzot. Ez esetben figyelj oda, hogy az ábrán is írd oda, hogy melyik szintet ábrázolja (pl. földszint)! Legyen egyértelmű az érdeklődő számára!

A türelmesebb és gyakorlottabb eladók készíthetnek olyan alaprajzot, ami a telket és a telken elhelyezkedő dolgokat mutatja meg egymáshoz viszonyítva. Ezek lehetnek: ház, garázs, kert, tároló, kút stb.

Az alábbi földszintes családi ház alaprajzát egyik kedves ügyfelem készítette Floorplanner alaprajz készítő programmal. Hozzájárulásával mutatom meg nektek. A program segítségével némi időbefektetéssel és türelemmel te is elkészítheted a tiédet.

családi ház alaprajz
Családi ház alaprajz Floorplanner programmal

Hol találsz kész panel alaprajzokat?

Magyarországon kb. 2,1 millió panel lakás van. Építési módjukból adódóan vannak lakástípusok. Az Országos Tanúsító Központ (OTK) sok panel lakás alaprajz típust elkészített és azokat hozzáférhetővé tette. Úgyhogy amennyiben panel lakásod van, és azt szeretnéd eladni, akkor az OTK honlapján nézz körül! Sokfél panel lakás alaprajzot találsz. Válogathatsz közülük méret és szobaszám alapján. Ha kiválasztottad a saját lakásod alaprajzát, akkor pdf file formátumban egyszerűen letöltöd magadnak. Ehhez persze fontos, hogy előzőleg rajzold le magadnak kézzel a lakásod alaprajzát, méretekkel együtt, hiszen így tudod csak beazonosítani az OTK által elkészített digitális verziókkal.

Ahhoz, hogy kiigazodj a ingatlaneladás menetén, olvasd el ezt a cikkemet, amely lépésről lépésre végig kísér az ingatlan eladás folyamatán! A tökéletes ingatlan hirdetés receptjét pedig itt olvashatod.

Magyari Éva
ingatlan- és home staging szakértő

ingatlanangyal.hu


Kiemelt kép forrása: SHVETS production a pexels.com-on

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák