Az ingatlan marketing elengedhetetlen része a profi ingatlan fotók készítése. Mivel a magyar gyakorlatban még mindig sok ingatlan hirdetés gyenge fotókkal jelenik meg, úgy gondoltam, egy profi ingatlan fotóstól kapott ingatlan fotózás tippek sokat segítenek az eladóknak, hogy jobb képeket készítsenek.

Miért fontosak a jó ingatlan fotók?

Ha jók az ingatlanról készült fotók, akkor ezek az ingatlan hirdetések kiemelkednek a tömegből, és ezáltal felkeltik az érdeklődők figyelmét.

Ha jók a fotók, akkor az érdeklődő megérti belőlük, hogy ez a lakás vajon az igényeinek megfelel-e, és eszerint dönt a megtekintéséről. Vagyis a jó ingatlan fotók jól szűrik az érdeklődőket.

Összességében, ha jók az ingatlanról készült fotók, akkor nagyobb az ingatlan eladó esélye a sikeres eladásra.

Jurassza Zsófia, enteriőr fotós

Ki más tudna ingatlan fotózás tanácsot adni, mint egy hivatásos fotós? Ezért Jurassza Zsófia enteriőr fotóst kértem meg, ossza meg velünk ingatlan fotózás tippjeit. Zsófi közel két évtizede fotós, és jó néhány éve egyik szakterülete az enteriőr fotózás. Sok ingatlan eladónak segítettek már Zsófi fotói ingatlanok eladás vagy bérbeadás esetén.

2015 óta többek között az Otthon Magazin, Kislakás, a Mi Otthonunk Magazin, a Veranda Magazin, a Blikk Nők Otthon és Kert valamint a Kiskegyed Otthona számára készít Zsófi lakásriportokat, továbbá ezek a magazinok rendszeresen választják címlapjukra fotóit.

ingatlan fotózás tippek - Jurassza Zsófia címlap fotói
Jurassza Zsófia, enteriőr fotós ingatlan fotói címlapokon

1. Ingatlan fotózás tipp: Tegyél rendet fotózás előtt!

Elsőként kell ezt említeni az ingatlan fotózás tippek között, ugyanis minden ezzel kezdődik. Nem fogsz tudni jó képeket készíteni, ha nincs rend a szobában, melyet le szeretnél fotózni. Ha nincs rend, akkor kerülgetni akarod majd azokat a részeket, ahol kupi van, és le akarod majd vágni a fotókról, vagy ki akarod retusálni. Nem fogsz tudni nyugodtan fényképezni egy teret, amíg nincs benne rend. 

A rendcsinálásról itt olvashatsz bővebben.

2. Ingatlan fotózás tipp: Mindig készíts “belépő képet” a helyiség bejáratától!

Ez azért fontos, mert így el tudja képzelni a néző, hogy honnan-hová juthat, és általában ez a kiindulópont, ahonnan belépsz egy lakásba, egy térbe. Ez az első benyomás. Innen lehet jól végigvezetni a nézőt a lakáson 🙂

ingatlan fotózás tippek belépő kép

3. Ingatlan fotózás tipp: Látszódjon az “egész” tér!

Ezzel azt akarom mondani, hogy használd ki az eszközöd adta lehetőségeket. Akkor tudod a legtöbbet megmutatni egy térből, ha a helyiség egyik sarkába állsz, és onnan fotózol. Eladó és kiadó lakásoknál a legfontosabb, hogy a néző szeretné egyben látni a szobát, hogy kideríthesse, mekkora lehet a valóságban, hogyan és mekkora bútorok férhetnek el benne. Egyáltalán, hogyan képzelje el, milyen lehet a valóságban. Ha csak egy részét mutatod, azaz például a szoba közepéről fotózol jobbra-balra, akkor csak sokkal kisebb részt tudsz megmutatni, mintha valamelyik fal mellé, illetve egy sarokba állnál. 

4. Ingatlan fotózás tipp: Figyelj a függőleges falsíkokra!

Ez azt jelenti, hogy a függőleges vonalaknak mindig függőlegesnek kell lennie a képen. Ha ez nem sikerül, akkor nem lesz egyensúly a képen. Vagy úgy fog tűnni, hogy túl alulról (békaperspektívából) fotóztál, vagy túl felülről. Ez a megfelelő nézőpont megválasztásával kiküszöbölhető. 

ingatlan fotózás tippek nézőpont

5. Ingatlan fotózás tipp: Ne szemmagasságból fotózz!

Ha abból a nézőpontból fényképezed a teret, ahonnan látod, amikor benne vagy, akkor lefelé fogod fordítani a kamerát, így a függőleges vonalak dőlni fognak, ezért a néző azt érzi majd, hogy nincs egyensúly a képen. Kicsit lentebb víve a kamerát könnyebben “beállnak” a függőlegesek függőlegesbe. Ezt segítheted azzal is, ha bekapcsolod a segédvonalakat. Ez alapvetően minden fényképezőgépbe, a telefonokba is be van építve. A telefonban a beállításoknál nál, mint “rács” szerepel. Próbáld ki!

+ Tipp: Gondolkodj vegyesen álló és fekvő képkivágásban is!

Próbáld ki, melyik mit mutat meg a szobából! Lesznek olyan nézetek, illetve helyiségek, amelyek álló képkivágásban többet mutatnak. Tipikusan ilyen a legtöbb lakásban a legkisebb helyiség vagy általánosságban a kisebb helyiségek.

ingatlan fotózás tippek álló-fekvő

Végül az összegző javaslat Jurassza Zsófitól: Légy türelmes, és próbálgasd ki, hogy a legjobb! Próbáld ki az eszközöd különböző funkcióit, használd ki a lehetőségeidet maximálisan!

Zsófival együtt reméljük, hasznosnak találtad a fenti ingatlan fotózás tippeket.

Jó ingatlan fotózást kívánunk!

Fotók forrása:
– Kiemelt kép, ami belépő képre példa (lásd 2. tipp), valamint a legutolsó fotó forrása Magyari Éva, fotós Jurassza Zsófia.
– A többi fotó szerzője és fotósa Jurassza Zsófia, kivéve a “Fotó: Renna Home”-mal megjelölt fotó, aminek a használatára a  https://rennahome.hu/ a hozzájárulását adta.

Oszd meg másokkal is!