Ingatlan fotózás tippek – egy profi ingatlan fotóstól

Szerző: | Ingatlan marketing, Tippek, tanácsok ingatlaneladáshoz

Az ingatlan marketing elengedhetetlen része a profi lakás fotók készítése. Mivel a magyar gyakorlatban még mindig sok ingatlan hirdetés gyenge lakás fotókkal jelenik meg, úgy gondoltam, egy enteriőr fotóstól kapott profi ingatlan fotózás tippek sokat segítenek a lakáseladóknak, hogy jobb képeket készítsenek.

Mi is az az enteriőr fotózás?

Mielőtt elmélyedünk az ingatlan fotózás fotózás rejtelmeiben, ismerkedjünk meg egy fogalommal, ami nem biztos, hogy minden lakáseladónak ismert. Ez az enteriőr fotózás.

Nincsen egyértelmű, elfogadott definíció arra, hogy mi az enteriőr fotózás. Sokszor az ingatlan fotózás szinonimájaként használják, de ezek nem azonos fogalmak. Talán úgy lehetne a lényeget megfogalmazni, hogy az enteriőr fotózás egy tér egyedi hangulatát és minőségeit mutatja be.

Ebbe a kategóriába tartoznak a különböző épületek, szállodák, éttermek és lakóingatlanokról készült fotók. Mióta a home staging megjelent Magyarországon, az eladásra felkészített lakásokat és házakat a legtöbbször profi enteriőr fotósra bízzák.

Íme egy enteriőr fotós blogja, ahol részletesen beszámol az enteriőr fotózás folyamatáról. Ráadásul gyönyörű enteriőr fotókat is találhatsz itt.

Miért fontosak a jó ingatlan fotók?

Ha jók a lakásról készült fotók, akkor ezek az ingatlan hirdetések kiemelkednek a tömegből, és ezáltal felkeltik az érdeklődők figyelmét. Mi a cél a lakás hirdetéssel? Hogy a lehető legnagyobb számú érdeklődőt bevonzza. Minél több az érdeklődők száma, annál hamarabb lesz meg köztük az az egyetlenegy, akit végül vevőnek hívunk.

Ha jók a lakás fotók, akkor az érdeklődő megérti belőlük, hogy ez a lakás vajon az igényeinek megfelel-e, és eszerint dönt a megtekintéséről. Vagyis a jó ingatlan fotók jól szűrik az érdeklődőket.

Összességében, ha jók az ingatlanról készült fotók, akkor nagyobb az ingatlaneladó esélye a sikeres eladásra.

Sajnos nagyon sok hirdetés – legyen az a tulajdonos vagy ingatlanos hirdetése – gyenge minőségű fotókkal jelenik meg. Ugyanakkor ez szuper lehetőséget ad neked, hogy az alábbi lakás fotózás tippek segítségével előnyre tegyél szert a a többi hirdetéssel szemben.

Jurassza Zsófia, enteriőr fotós

Ki más tudna ingatlan fotózás tanácsot adni, mint az, akinek szakmája a profi ingatlan fotózás? Ezért Jurassza Zsófia enteriőr fotóst kértem meg, ossza meg velünk lakás fotózás tippjeit. Zsófi közel két évtizede fotós, és jó néhány éve egyik szakterülete az enteriőr fotózás. Sok ingatlan eladónak segítettek már Zsófi lakás fotói ingatlanok eladás vagy bérbeadás esetén.

2015 óta többek között az Otthon Magazin, Kislakás, a Mi Otthonunk Magazin, a Veranda Magazin, a Blikk Nők Otthon és Kert valamint a Kiskegyed Otthona számára készít Zsófi lakásriportokat, melyek kiváló példák a profi ingatlan fotózásra. Továbbá ezek a magazinok rendszeresen választják címlapjukra a Zsófi által készített lakás fotókat.

Saját home staging és ingatlaneladási projektjeimnél is Zsófi fotózza a felkészített ingatlanokat, így személyes tapasztalatom is van, hogyan dolgozik és milyen csodálatos fotók jönnek ki a keze közül.

ingatlan fotózás tippek - Jurassza Zsófia címlap fotói
Jurassza Zsófia, enteriőr fotós ingatlan fotói címlapokon

1. Ingatlan fotózás tipp: Tegyél rendet a lakásban fotózás előtt!

Elsőként kell ezt említeni az ingatlan fotózás tippek között, ugyanis minden ezzel kezdődik. Nem fogsz tudni jó képeket készíteni, ha nincs rend a szobában, melyet le szeretnél fotózni. Ha nincs rend, akkor kerülgetni akarod majd azokat a részeket, ahol kupi van, és le akarod majd vágni a fotókról, vagy ki akarod retusálni. Nem fogsz tudni nyugodtan fényképezni egy teret, amíg nincs benne rend. 

A rendrakás tehát a lakás eladás és egyben a lakás fotózás nulladik lépcsőjének is tekinthető. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos. Itt olvashatsz róla bővebben.

2. Ingatlan fotózás tipp: Mindig készíts “belépő képet” a helyiség bejáratától!

Lakás fotózásnál sokszor elmarad a “belépő kép”. Pedig szükség van rá. Ez azért fontos, mert így tudja elképzelni a néző, hogy honnan-hová juthat, és általában ez a kiindulópont, ahonnan belépsz egy lakásba, egy térbe. Ez az első benyomás. Innen lehet jól végig vezetni a nézőt a lakáson 🙂

lakás fotózás tippek belépő kép

3. Ingatlan fotózás tipp: Látszódjon az “egész” tér!

Ezzel azt akarom mondani, hogy használd ki az eszközöd adta lehetőségeket. Akkor tudod a legtöbbet megmutatni egy térből, ha a helyiség egyik sarkába állsz, és onnan fotózol. Eladó és kiadó lakásoknál a legfontosabb, hogy a néző szeretné egyben látni a szobát, hogy kideríthesse, mekkora lehet a valóságban, hogyan és mekkora bútorok férhetnek el benne.

Egyáltalán, hogyan képzelje el, milyen lehet a valóságban. Ha csak egy részét mutatod, azaz például a szoba közepéről fotózol jobbra-balra, akkor csak sokkal kisebb részt tudsz megmutatni, mintha valamelyik fal mellé, illetve egy sarokba állnál. 

4. Ingatlan fotózás tipp: Figyelj a függőleges falsíkokra!

Ez azt jelenti, hogy a függőleges vonalaknak mindig függőlegesnek kell lennie a képen. Ha ez nem sikerül, akkor nem lesz egyensúly a képen. Vagy úgy fog tűnni, hogy túl alulról (békaperspektívából) fotóztál, vagy túl felülről. Ez a megfelelő nézőpont megválasztásával kiküszöbölhető. 

lakás fotózás tippek - nézőpont

5. Ingatlan fotózás tipp: Ne szemmagasságból fotózz!

Ha abból a nézőpontból fényképezed a teret, ahonnan látod, amikor benne vagy, akkor lefelé fogod fordítani a kamerát, így a függőleges vonalak dőlni fognak, ezért a néző azt érzi majd, hogy nincs egyensúly a képen. Kicsit lentebb víve a kamerát könnyebben “beállnak” a függőlegesek függőlegesbe. Ezt segítheted azzal is, ha bekapcsolod a segédvonalakat. Ez alapvetően minden fényképezőgépbe, a telefonokba is be van építve. A telefonban a beállításoknál mint “rács” szerepel. Próbáld ki!

+ Tipp: Gondolkodj vegyesen álló és fekvő képkivágásban is!

Végül az utolsó az ingatlan fotózás tippek közül: Próbáld ki, melyik fotó mit mutat meg a szobából! Lesznek olyan nézetek, illetve helyiségek, amelyek álló képkivágásban többet mutatnak. Tipikusan ilyen a legtöbb lakásban a legkisebb helyiség vagy általánosságban a kisebb helyiségek.

lakás fotózás ötletek álló-fekvő

Végül az összegző ingatlan fotózás javaslat Jurassza Zsófitól:
Légy türelmes, és próbálgasd ki, hogy a legjobb! Próbáld ki az eszközöd különböző funkcióit, használd ki a lehetőségeidet maximálisan!

Zsófival együtt reméljük, hasznosnak találtad a fenti ingatlan fotózás tippeket.

Jó ingatlan fotózást kívánunk ezekkel a lakás fotózás ötletekkel!

Ha eldöntötted, hogy eladod a lakásodat vagy házadat, és nem akarsz hibázni, akkor feltétlenül olvasd el a

20 buktató ingatlaneladáskor

című tanulmányomat, és ezzel milliókat nyerhetsz! Kattints ide, ha szeretnéd megkapni a tanulmányt! Ezen kívül még ajánlom figyelmedbe az ingatlaneladás lépésről lépésre írásomat, amely megmutatja a profi ingatlaneladás folyamatát. Ez abban segít, hogy maximalizálni tudd az eladási árat.

Magyari Éva
ingatlan- és home staging szakértő

Fotók forrása:
– Kiemelt kép, ami belépő képre példa (lásd 2. tipp), valamint a legutolsó fotó forrása Magyari Éva, fotós Jurassza Zsófia.
– A többi fotó szerzője és fotósa Jurassza Zsófia, kivéve a “Fotó: Renna Home”-mal megjelölt fotó, aminek a használatára a rennahome.hu a hozzájárulását adta.

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

INGYENES

20 buktató
ingatlan
eladásakor

Legfrissebb cikkek

Energetikai tanúsítvány 2023

Összefoglaltam az összes fontos tudnivalót az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban. Megtudhatod, mit jelent, miért kell, mihez kell, mennyibe kerül és hogyan tudod elintézni.

Mik a legnépszerűbb ingatlan hirdetési oldalak?

Hol hirdesd meg lakásodat, ha ingatlanos nélkül akarod eladni? Ez a cikk ebben segít neked. Itt megtudhatod, mely helyeken érdemes ingatlan hirdetést feladni online. Listát is találsz a piacvezetőkről.

Az ingatlan értékbecslés ára

Az ingatlan értékbecslés ára érdekelheti a potenciális ingatlanvásárlókat és az eladókat is. Most megtudhatod, mitől függ az értékbecslés díja.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. 🙂 Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák