Az ingatlan marketing elengedhetetlen része a profi lakás fotók készítése. Mivel a magyar gyakorlatban még mindig sok ingatlan hirdetés gyenge lakás fotókkal jelenik meg, úgy gondoltam, egy enteriőr fotóstól kapott profi ingatlan fotózás tippek sokat segítenek a lakás eladóknak, hogy jobb képeket készítsenek.

Mi is az az enteriőr fotózás?

Mielőtt elmélyedünk az ingatlan fotózás fotózás rejtelmeiben, ismerkedjünk meg egy fogalommal, ami nem biztos, hogy minden lakás eladónak ismert. Ez az enteriőr fotózás.

Nincsen egy egyértelmű, elfogadott definíció arra, hogy mi az enteriőr fotózás. Sokszor az ingatlan fotózás szinonimájaként használják, de ezek nem azonos fogalmak. Talán úgy lehetne a lényeget megfogalmazni, hogy az enteriőr fotózás egy tér egyedi hangulatát és minőségeit mutatja be.

Ebbe a kategóriába tartoznak a különböző épületek, szállodák, éttermek és lakóingatlanokról készült fotók. Mióta a home staging megjelent Magyarországon, az eladásra felkészített lakásokat és házakat a legtöbbször profi enteriőr fotósra bízzák.

Íme egy enteriőr fotós blogja, ahol részletesen beszámol az enteriőr fotózás folyamatáról. Ráadásul gyönyörű enteriőr fotókat is találhatsz itt.

Miért fontosak a jó ingatlan fotók?

Ha jók a lakásról készült fotók, akkor ezek az ingatlan hirdetések kiemelkednek a tömegből, és ezáltal felkeltik az érdeklődők figyelmét. Mi a cél a lakás hirdetéssel? Hogy a lehető legnagyobb számú érdeklődőt bevonzza. Minél több az érdeklődők száma, annál hamarabb lesz meg köztük az az egyetlenegy, akit végül vevőnek hívunk.

Ha jók a lakás fotók, akkor az érdeklődő megérti belőlük, hogy ez a lakás vajon az igényeinek megfelel-e, és eszerint dönt a megtekintéséről. Vagyis a jó ingatlan fotók jól szűrik az érdeklődőket.

Összességében, ha jók az ingatlanról készült fotók, akkor nagyobb az ingatlan eladó esélye a sikeres eladásra.

Sajnos nagyon sok ingatlanos által hirdetett lakásfotó gyenge minőségű. Ugyanakkor ez szuper lehetőséget ad a magán lakás eladóknak, hogy az alábbi lakás fotózás tippek segítségével előnyre tegyenek szert az ingatlanos hirdetésekkel szemben.

Jurassza Zsófia, enteriőr fotós

Ki más tudna ingatlan fotózás tanácsot adni, mint az, akinek szakmája a profi ingatlan fotózás? Ezért Jurassza Zsófia enteriőr fotóst kértem meg, ossza meg velünk lakás fotózás tippjeit. Zsófi közel két évtizede fotós, és jó néhány éve egyik szakterülete az enteriőr fotózás. Sok ingatlan eladónak segítettek már Zsófi lakás fotói ingatlanok eladás vagy bérbeadás esetén.

2015 óta többek között az Otthon Magazin, Kislakás, a Mi Otthonunk Magazin, a Veranda Magazin, a Blikk Nők Otthon és Kert valamint a Kiskegyed Otthona számára készít Zsófi lakásriportokat, melyek kiváló példák a profi ingatlan fotózásra. Továbbá ezek a magazinok rendszeresen választják címlapjukra a Zsófi által készített lakás fotókat.

ingatlan fotózás tippek - Jurassza Zsófia címlap fotói
Jurassza Zsófia, enteriőr fotós ingatlan fotói címlapokon

1. Ingatlan fotózás tipp: Tegyél rendet lakás fotózás előtt!

Elsőként kell ezt említeni az ingatlan fotózás tippek között, ugyanis minden ezzel kezdődik. Nem fogsz tudni jó képeket készíteni, ha nincs rend a szobában, melyet le szeretnél fotózni. Ha nincs rend, akkor kerülgetni akarod majd azokat a részeket, ahol kupi van, és le akarod majd vágni a fotókról, vagy ki akarod retusálni. Nem fogsz tudni nyugodtan fényképezni egy teret, amíg nincs benne rend. 

A rendrakás tehát a lakás eladás és egyben a lakás fotózás nulladik lépcsőjének is tekinthető. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos. Itt olvashatsz róla bővebben.

2. Ingatlan fotózás tipp: Mindig készíts “belépő képet” a helyiség bejáratától!

Lakás fotózásnál sokszor elmarad a “belépő kép”. Pedig szükség van rá. Ez azért fontos, mert így tudja elképzelni a néző, hogy honnan-hová juthat, és általában ez a kiindulópont, ahonnan belépsz egy lakásba, egy térbe. Ez az első benyomás. Innen lehet jól végig vezetni a nézőt a lakáson 🙂

lakás fotózás tippek belépő kép

3. Ingatlan fotózás tipp: Látszódjon az “egész” tér!

Ezzel azt akarom mondani, hogy használd ki az eszközöd adta lehetőségeket. Akkor tudod a legtöbbet megmutatni egy térből, ha a helyiség egyik sarkába állsz, és onnan fotózol. Eladó és kiadó lakásoknál a legfontosabb, hogy a néző szeretné egyben látni a szobát, hogy kideríthesse, mekkora lehet a valóságban, hogyan és mekkora bútorok férhetnek el benne.

Egyáltalán, hogyan képzelje el, milyen lehet a valóságban. Ha csak egy részét mutatod, azaz például a szoba közepéről fotózol jobbra-balra, akkor csak sokkal kisebb részt tudsz megmutatni, mintha valamelyik fal mellé, illetve egy sarokba állnál. 

4. Ingatlan fotózás tipp: Figyelj a függőleges falsíkokra!

Ez azt jelenti, hogy a függőleges vonalaknak mindig függőlegesnek kell lennie a képen. Ha ez nem sikerül, akkor nem lesz egyensúly a képen. Vagy úgy fog tűnni, hogy túl alulról (békaperspektívából) fotóztál, vagy túl felülről. Ez a megfelelő nézőpont megválasztásával kiküszöbölhető. 

lakás fotózás tippek - nézőpont

5. Ingatlan fotózás tipp: Ne szemmagasságból fotózz!

Ha abból a nézőpontból fényképezed a teret, ahonnan látod, amikor benne vagy, akkor lefelé fogod fordítani a kamerát, így a függőleges vonalak dőlni fognak, ezért a néző azt érzi majd, hogy nincs egyensúly a képen. Kicsit lentebb víve a kamerát könnyebben “beállnak” a függőlegesek függőlegesbe. Ezt segítheted azzal is, ha bekapcsolod a segédvonalakat. Ez alapvetően minden fényképezőgépbe, a telefonokba is be van építve. A telefonban a beállításoknál mint “rács” szerepel. Próbáld ki!

+ Tipp: Gondolkodj vegyesen álló és fekvő képkivágásban is!

Végül az utolsó az ingatlan fotózás tippek közül: Próbáld ki, melyik fotó mit mutat meg a szobából! Lesznek olyan nézetek, illetve helyiségek, amelyek álló képkivágásban többet mutatnak. Tipikusan ilyen a legtöbb lakásban a legkisebb helyiség vagy általánosságban a kisebb helyiségek.

lakás fotózás ötletek álló-fekvő

Végül az összegző ingatlan fotózás javaslat Jurassza Zsófitól:
Légy türelmes, és próbálgasd ki, hogy a legjobb! Próbáld ki az eszközöd különböző funkcióit, használd ki a lehetőségeidet maximálisan!

Zsófival együtt reméljük, hasznosnak találtad a fenti ingatlan fotózás tippeket.

Jó ingatlan fotózást kívánunk ezekkel a lakás fotózás ötletekkel!

Amennyiben úgy döntesz, hogy egyedül adod el ingatlanodat, és ehhez igénybe veszel szakértői segítséget, akkor ez a honlap neked szól. Az Ingatlan Angyal azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, hogy többért, gyorsabban és kevesebb stresszel tudják eladni lakásukat vagy házukat.

buktató ingatlan eladáskor

Fotók forrása:
– Kiemelt kép, ami belépő képre példa (lásd 2. tipp), valamint a legutolsó fotó forrása Magyari Éva, fotós Jurassza Zsófia.
– A többi fotó szerzője és fotósa Jurassza Zsófia, kivéve a “Fotó: Renna Home”-mal megjelölt fotó, aminek a használatára a rennahome.hu a hozzájárulását adta.

Oszd meg másokkal is!