7 tipp a stresszmentes költözéshez

Szerző: | Tippek, tanácsok ingatlaneladáshoz

Ki szeret költözni? Nem sokan. Az emberek nagy része utálja a költözést. Még akkor is, ha a végeredmény, vagyis az új helyen lakás örvendetes. Mindenesetre a költözés mumus. Attól azonban, hogy utáljuk, nem lesz könnyebb a dolog. Sőt!

Ami engem illet, sok személyes élmény fűz a költözéshez, ugyanis feketeöves költöző vagyok. Az elmúlt öt évben nyolcszor költöztem. Így alakult az életem. Nem állítom, hogy ez volt szívem vágya, de ha már ezt dobta a gép, akkor csináljuk jól!

Amennyiben azt a lakást vagy házat adod el, amelyikben laksz, akkor a költözést nem tudod elkerülni. Ehhez igyekszem ebben a cikkben segítséget nyújtani. Íme 7 tipp a költözéshez, hogy a költözés ne rémálom legyen.

Költözés tippek – 1. Szánj rá elég időt!

Az egyik legnagyobb hiba, amit költözés során elkövethetsz, hogy alábecsülöd a költözéshez időigényét. Vagyis nem szánsz elég időt a költözés előkészítésére, megtervezésére, a csomagolásra és összességében a lebonyolítására.

Maga a költözés ugyan nem sok idő, hiszen elvileg egy nap alatt lebonyolítható, de mire mindent jól előkészítesz, és mire minden a helyére kerül, az bizony idő. Tehát, ha nem akarsz kapkodni, idegeskedni, akkor kezdd el az egész folyamatot sokkal hamarabb, mint maga a költözés dátuma!

Költözés tippek – 2. Tervezz!

A tervezés a jó projekt alapja. A költözés pedig egy projekt: van eleje, vége, meghatározott ideig tart és van célja. Miket kell megtervezned költözéskor? Leginkább azt, hogy mennyi ideig tart az egész költözés projekt, mennyi pénzt tudsz rászánni és milyen családi vagy külső segítséggel fogod lebonyolítani. Néhány kérdést, amit gondolj végig!

 • Mérd fel és írd össze, milyen feladatokat kell megoldanod a költözéssel kapcsolatosan!
 • Mennyi holmit, tárgyat, bútort költöztetsz?
 • Hány csomagod lesz? Hány doboz? stb.
 • Elfér-e mind az új helyen?
 • Szükséged lesz-e extra tárolási helyre, átmeneti raktározásra?
 • Mikor lesz a költözés napja? (innen kell visszafelé számolnod)
 • Kivel/melyik céggel intézed a költöztetést?
 • Az új helyen, otthonodban mi, hova kerül?

Előfordulhat, hogy a jelenleginél kisebb helyre költözöl vagy az új helyen nincsen tárolód vagy pincéd. Mit jelent ezt? Hogy lesznek olyan bútoraid, tárgyaid, melyeket nem tudsz elhelyezni. Ilyenkor sem kétségbeesni, mert szerencsére ez megoldható átmeneti raktározással.

Saját tapasztalatamból tudom mondani, hogy a SelfStore (Budapesten és Debrecenben elérhető a szolgáltatásuk) kiváló lehetőség átmeneti raktározásra vagy bútorraktározásra. 2016-ban szerződtem először velük néhány hónapra, amíg eladtam a felesleges bútoraimat. Aztán 2019 végén újra úgy hozta az élet, hogy költözés után ismét igénybe vettem a SelfStore szolgáltatását. Mindkét esetben elégedett voltam a szolgáltatásukkal.

Miért szeretem a SelfStore-t?

 • Változatos méretű raktárt lehet náluk bérelni.
 • Már akár két hétre is lehet velük szerződni. Rugalmasan tudod alakítani náluk a szerződés időtartamát.
 • Budapesten több helyen is van raktáruk.
 • A bérelhető raktárhelyiségek és maga a raktár épülete is tiszta, rendezett, folyamatosan takarítják és temperált.
 • Automata módon lehet használni, vagyis 0-24 órában.

Költözésnél nagyon fontos, hogy legyenek megfelelő eszközeid, mint például mérőszalag, sniccer, dobozok, fóliák, műanyag zacskók, buborékos (azaz légpárnás) fólia, dobozt lezáró ragasztószalagok. Nagyon szeretem a SelfStore dobozait és egyéb költözéssel kapcsolatos csomagolóanyagait. Jó szívvel ajánlom ezeket is minden költözőnek. Vannak olyan SelfStore-ban vett dobozaim, amelyek már a sokadik költözést csinálják velem végig.

Költözés tippek – 3. Selejtezz és szabadulj meg a kacatoktól!

A költözés kiváló lehetőség a szelektálásra, vagyis arra, hogy górcső alá vedd a tárgyaidat, holmidat. Nem jó stratégia becsomagolni mindent válogatás nélkül, hogy majd az új helyen átnézem, kiválogatom. Nem fogod. Tudom. Kizárólag azt vidd át az új helyedre, amire tényleg szükség van!

Minél hamarabb (tervezd be!) állj neki a szelektálásnak és selejtezésnek. Ami nem kell, adományozd el, ajándékozd el vagy add el! Csak, ami tényleg nem hasznosítható újra, azt dobd ki a szemétbe!

Teljesen felesleges a gyerekek kinőtt ruháit, a már nem használt játékokat, több száz üres befőttes üveget, a régi magazinokat tovább hurcolni magaddal az életedben. Szabadulj meg a kacatoktól és érezd magad jobban! Ez a költözés óriási áldása, hogy karcsúsítani tudod a magadat körülvevő tárgyi világot.

Költözés tippek – 4. Kategorizálj!

Amikor csomagolod a tárgyaidat, cuccaidat, gondolkodj kategóriákban! Először is hozz létre kategóriákat! Például kategória lehet ( a teljesség igénye nélkül):

 • ruhák
 • cipők
 • könyvek
 • iratok
 • gyerekjátékok
 • műszaki tárgyak
 • takarító- és tisztítószerek stb.

Amikor csomagolsz, érdemes kategóriánként szortírozni és csomagolni a dolgokat. Ilyenkor kiderülhet, ha hoppá, van négy vasalód, három kuktád és így tovább. Vagyis sokkal jobban átlátod, mid van és esetleg abból mire nincs szükséged a jövőben.

Költözés tippek – 5. Listák és jelölések

Ha nem akarsz a költözés után megbolondulni, és órákat, sőt napokat tölteni valaminek a keresésével, akkor feltétlenül készíts lista, a költözés előkészített, becsomagolt tárgyaidról. Lehet az egy füzet vagy egy lap, de persze egy Excel tábla is. Kinek mi egyszerűbb. Én a digitális verziót részesítem előnybe.

A listába írj bele mindent, ami költözni fog! Nagyon fontos, hogy a dobozokat számozd meg: egy vastag filctollal írd rá több oldalára is számot. még jobb, ha azt is ráírod, melyik helyiségbe fog menni a doboz. Kipakolásnál ugyanis így azonnal abba a helyiségbe tudják tenni a költöztető cég dolgozói, ahova való. A dobozok, csomagok jelölése tehát elengedhetetlen. A törékeny felirat használata szintén nagyon hasznos.

A listába a dobozok úgy szerepeljenek, hogy doboz száma, helyiség és a doboz tartalma. Legalább nagy vonalakban írd le a doboz tartalmát! Hidd el, ezzel borzasztóan meg fogod könnyíteni a helyzetedet kipakoláskor! Munkás dolog a lista elkészítése, de még hónapok múlt is aranyat ér, amikor keresel valamit.

A lista arra is jó, hogy így szembesülsz azzal, hogy ja, 40 dobozom van, és még mennyi minden más. Amikor a költöztető cégtől megrendeled a költöztetést, ez a lista nagy segítségedre lesz, hiszen meg fogják tőled kérdezni, mit kell költöztetni.

Költözés tippek – 6. Ne szakadj meg egyedül!

Nem tanácsos mindent egyedül csinálni költözéskor. A költözés komoly fizikai munka. Hidd el, több lesz, sokkal több lesz a cuccod, mint eredendően gondoltad!

Éppen elég az, hogy a cuccaidat válogatod, csoportosítod, becsomagolod és pakolod a lakásban. Magát a bútorszállítást viszont sokkal jobb, ha olyanokra bízod, akik ezt csinálják nap, mint nap. Egy költöztető cégre. Egyrészt megkíméled a testi épségedet, másrészt sokkal profibban csinálják. Többször megfigyeltem, milyen ügyesen tudnak a profik lépcsőfordulókkal, szűk helyekkel megbirkózni.

Igen, tudom, pénzbe kerül, ha kiszervezed a bútorszállítást, de jobban jársz, ha profik csinálják. Igen, lehet családtagokkal is költözni. Nyilván olcsóbb. Mindenkinek magának kell mérlegelnie, mi mit ér meg.

7. Válassz jól költöztető céget!

A költöztetés manapság iparággá vált, úgyhogy számos költöztető cég közül választhatsz. De nem mindegy, hogy melyik céget választod. Ne csak azt nézd, hogy melyik cég nevét dobja fel a Google leghamarabb, hanem több szempontot is mérlegelj!

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe!

 • Költöztetés árak
 • Megbízhatóság
 • Pontosság
 • Mennyire vigyáznak a tárgyaidra, bútoraidra?

Mivel szeretett bútoraink, festményeink, tárgyaink szállításáról, ki- és bepakolásáról van szó, nagyon nem mindegy, hogy a költöztető cég dolgozói mennyire gondosak. A megbízhatóságra és gondosságra vonatkozóan barátok, ismerősök tapasztalataira érdemes támaszkodni. Ha erre nincs mód, akkor szánd rá az időt és nézd meg a Google véleményeket!

Az elmúlt két költözésem alkalmával mások véleményére támaszkodva a Felköltözet.hu csapatát választottam, Jó ár-érték arányban dolgoznak, pontosak, udvariasak, és odafigyelnek arra, hogy a bútorok, tárgyak ne sérüljenek. Kérésre a kényes, féltett bútorokat lefóliázzák, mielőtt berakják a költöztető teherautóba.

Mik a költözés előnyei?

Tudom, te is elborzadsz már előre a költözés gondolatától, de vedd figyelembe az előnyeit is!

1. A költözés rákényszerít, hogy minden egyes tárgyadat a kezedbe vedd, és ezáltal rádöbbenj, mennyi mindenre nincs is szükséged. Miután keresztülmentél a selejtezés nem fájdalommentes folyamatán, megszabadulsz a kacatoktól és megkönnyebbült leszel.

2. A költözés egy kicsit olyan, mint az állatvilágban a vedlés. Leradírozzuk magunkról a múltat, újra rácsodálkozunk mennyi mindenünk van, és mikről is feledkeztünk meg az elmúlt években, évtizedekben. Ráadásul mindent letisztítunk és pormentesen kerülnek helyükre új otthonunkban.

3. A költözés a komfortzónánkat feszegeti, vagy ki is lök onnan. Márpedig ez jó. Fejlődés csak a komfortzónán túl van. Új és izgalmas dolgokat hozhat az új helyre történő költözés, új otthonunk belakása, kialakítása. Új korszak kezdete.

Költözés előtt eladod lakásod vagy házad?

Szeretnéd elkerülni azokat a hibák, amiket mások elkövetnek?

Szeretnél milliókat spórolni?

Akkor olvasd el 20 buktató ingatlan eladáskor című tanulmányomat!

Kiemelt kép forrása: Canva

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák