Akár veszel, akár eladsz, jó, ha tudod, mit jelentenek az egyes komfortfokozatok. Mivel sokan nem tudják, azért a hirdetési szövegben sem szerepel mindig ez jól.

Természetesen, amikor eladsz, nem komfortokozatot adsz el, hanem ingatlant, de fontos, hogy tisztában legyél azzal! Hasonlóképpen, amikor lakást veszel, nem komfortfokozatot veszel, hanem a leendő otthonodat. Érdemes azért tudni az egyes komfortfokozatok közti különbségeket.

Az ingatlaneladók sokszor rosszul alkalmazzák az összkomfortos besorolást. Vélhetően tudatlanságból ebbe a komfortfokozatba sorolják be komfortos lakásukat. Alább megmutatom, mitől lesz egy ingatlan összkomfortos.

Mi határozza meg egy lakás komfortfokozatát?

A komfortfokozatok meghatározása jogszabály által történt. Az 1993. évi Lakás törvény ugyanis meghatározza a komfortfokozatokat. Eszerint a lakás olyan helyiségcsoport, amely a helyiségei, közművesítettsége, melegvíz- ellátottsága és fűtési módja alapján valamelyik komfortfokozatba sorolható.

Négy komfortfokozatot különböztetünk meg:

  • Összkomfortos
  • Komfortos
  • Félkomfortos
  • Komfort nélküli

Ezen kívül a törvény meghatározza még a szükséglakás fogalmát, amit nem tekint komfortfokozatnak. Mindazonáltal alább erről is olvashatsz.

A duplakomfortos és luxus komfortfokozatú ingatlan fogalmakkal is foglalkozom ebben a cikkben, mert az ingatlanhirdetésekben a komfortfokozatok között sorolja ezeket néhány portál, és így a hirdetők is használják. Fontos tudni, hogy ezek pontos jelentését jogszabály nem határozza meg, tehát szubjektív, hogy ki mit gondol duplakomfortosnak vagy luxusnak.

Komfortfokozatok 1. – Összkomfortos

Összkomfortos az a lakás, amely legalább

a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel (ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel), fürdőhelyiséggel és WC-vel;

b) közművesítettséggel (villany- és vízellátással, szennyvíz-elvezetéssel);

c) melegvíz-ellátással (táv-, tömb-, egyedi központi, etage melegvíz-ellátással, villanybojlerrel, gáz vízmelegítővel); és

d) központos fűtési móddal (táv-, egyedi központi vagy etage fűtéssel)

rendelkezik.

Itt vegyük észre, hogy ha egy ingatlanban nincsen szennyvíz-elvezetés, akkor hiába felel meg az összes többi fenti feltételnek, nem tekinthetjük összkomfortosnak!

Komfortfokozatok 2. – Mi a komfortos lakás jelentése?

Komfortos az a lakás, amely legalább

a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel (ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel), fürdőhelyiséggel és WC-vel;

b) közművesítettséggel;

c) melegvíz-ellátással; és

d) egyedi fűtési móddal (szilárd- vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával, gázfűtéssel)

rendelkezik.

Amire itt felhívom a figyelmedet az a fűtési mód, ugyanis ebben különbözik az összkomfortos és a komfortos ingatlan egymástól. Tudtad, hogy a gázkonvektoros fűtés egyedi fűtésnek minősül? Nos, igen. Mit jelent ez? Azt, hogy a konvektoros lakások nem összkomfortosak, hanem komfortosak.

Komfortfokozatok 3. – Félkomfortos

Félkomfortos az a lakás, amely a komfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább

a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel (ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel), továbbá fürdőhelyiséggel vagy WC-vel;

b) közművesítettséggel (legalább villany- és vízellátással); és

c) egyedi fűtési móddal

rendelkezik.

Komfortfokozatok 4. – Komfort nélküli

Komfort nélküli az a lakás, amely a félkomfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább

a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel (ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel), WC használatával, és

b) egyedi fűtési móddal rendelkezik, valamint

c) a vízvétel lehetősége biztosított.

Mit jelent a szükséglakás?

Szükséglakás az olyan helyiség (helyiségcsoport), amelynek (amelyben legalább egy helyiségnek)

a) alapterülete 6 négyzetmétert meghaladja;

b) külső határoló fala legalább 12 centiméter vastag téglafal vagy más anyagból épült ezzel egyenértékű fal;

c) ablaka vagy üvegezett ajtaja van; továbbá

d) fűthető; és

e) WC használata, valamint a vízvétel lehetősége biztosított.

Duplakomfortos lakás

Sokszor használják a duplakomfort kifejezést az ingatlanhirdetésekben. Akik alkalmazzák arra szoktak gondolni, hogy nem egy, hanem két fürdőszoba van az adott lakóingatlanban, illetve kettő vagy több WC van. Tudd tehát, hogy hivatalosan nincsen ilyen komfortfokozat!

Luxus lakás

A luxus lakás fogalmát sem határozza meg jogszabály, és meglehetősen nagy szabadsággal használják ezt a jelzős szerkezetet a lakáspiacon. Vagyis ez egy meglehetősen szubjektív fogalom.

Amikor luxus ingatlanról van szó, nem arra kell gondolni, hogy van benne egy sarokkád, vagy szép a kilátás, vagy akár, hogy csodagépekkel van tele. Ennél sokkal több kell, de persze sokakat ez nem gátol abban, hogy így minősítse ingatlanát.

Sokkal inkább több szempontnak is meg kell felelnie egy luxus ingatlannak. A teljesség igénye nélkül egy ingatlant akkor nevezhetünk luxus szintűnek, amennyiben az alábbiak közül a lehető legtöbb vonatkozásában kiemelkedően teljesít:

  • Lokáció
  • Panoráma
  • Környezetetudatosság
  • Okos otthon
  • Kivitelezés
  • Stílus

Amennyiben éppen lakáseladásban vagy, esetleg előtte, és nem akarsz hibázni, akkor feltétlenül olvasd el a

20 buktató ingatlaneladáskor

című e-bookomat, és ezzel milliókat nyerhetsz! Kattints ide, ha szeretnéd megkapni a tanulmányt! Ezen kívül még ajánlom figyelmedbe az ingatlaneladás lépésről lépésre írásomat, amely megmutatja a profi ingatlaneladás folyamatát. Ez abban segít, hogy maximalizálni tudd az eladási árat és hatékonyan tudj eladni.

Magyari Éva
ingatlan- és home staging szakértő

IngatlanAngyal

Kiemelt kép forrása: canva.com

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák