Ingatlan eladási tanácsok, amelyek milliókat érnek

Szerző: | Home staging, Tippek, tanácsok ingatlaneladáshoz

Ezek olyan Ingatlan eladási tanácsok, amelyeket minden ingatlan eladónak meg kellene fontolnia. Ugyanis, ha ezeket mindet megvalósítod, akkor milliókat érnek. Feltéve, ha elszánt vagy arra, hogy a lehető legtöbbet kihozzad lakásod vagy házad eladásából. Az alábbi javaslatok az ingatlan eladásra történő felkészítésével kapcsolatosak, és általuk a tulajdonosok gyorsabban és többért tudják eladni ingatlanukat.

Home staging tanácsoknak is lehet nevezni őket, de meglátásom szerint a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy ne rendetlenségben és káoszban mutassad be a lakásodat az érdeklődőknek, szóval lehet rajta vitatkozni, hogy feltétlenül home stagingnek tartjuk-e valamennyi fent felsorolt ingatlan eladási javaslatot. Sok ember, aki nem hallott még sose a home stagingről, ösztönösen érzi, hogy a fotózás és az ingatlan mutatása előtt rendet kell rakni és ki kell takarítani. Így voltam ezzel én is. A home staging ezekhez a – többek számára nyilvánvaló- dolgokhoz tett hozzá értékes elemeket, amelyekről az alábbiakban olvashatsz.

Mindazonáltal egy biztos, az ingatlan felkészítése az eladásra, azaz a home staging létfontosságú annak az eléréséhez, hogy milliókkal többért tudjuk eladni. Ahhoz, hogy gyorsabban tudjuk eladni. Vagy ahhoz, hogy az eladhatatlannak tűnőből eladható legyen.

Mi a haszna ezeknek az ingatlan eladási tanácsoknak?

Mielőtt egyenként végig vesszük ezeket a home staging, azaz ingatlan felkészítésével kapcsolatos ingatlan eladási tanácsokat, érdemes tisztázni, mi a haszna, mit is érünk el általuk.

  1. Először is azt, hogy az ingatlan otthonból eladható termék válik,
  2. Továbbá azt, hogy így a vevő el tudja magát képzelni magát az adott ingatlanban, és vonzóbb lesz számára az ingatlan.
  3. Végül pedig azt, hogy így tudjuk bemutatni és kiemelni az ingatlan előnyeit.
legjobb ingatlan eladási tanácsok

1. ingatlan eladási tanács: Selejtezés

Első tanácsom arról szól, ami az emberek nagy részének nehezen megy. Ez pedig nem más, mint a selejtezés és a rendrakás. Pedig csak el kell kezdeni. Saját magam több ingatlan esetében végig csináltam ezt a selejtezési folyamatot, tehát nem csupán ügyfeleimnek prédikálok róla, hanem személyes élményem, tapasztalatom is van róla.

A mindennapok pörgésében elkezdjük felhalmozni a tárgyakat. Gyűlnek a papírok, az újságok. A gyerekek kinövik a ruhájukat, amelyeket mélyebbre vagy magasabbra teszünk, rejtünk a szekrényekben, a pincében vagy padláson. A fogyasztói nyomásnak nem tudva ellenállni újabb és újabb tárgyakat veszünk. És csak halmozzuk-halmozzuk azokat a dolgokat, amelyek körülvesznek. Ugye ismerős? Szinte mindenki ezt teszi, különböző mértékben. Jó lenne, rendszeres időközönként selejtezni, mondjuk negyedévente. De legalább költözéskor tegyük meg! Sokkal jobban fogjuk utána érezni magunkat.

A selejtezés a rendrakás előszobája. Akár első fázisának is tekinthetjük. Hiszen minek pakoljuk ide vagy oda azt, amire igazán nincsen szükségünk? A rendrakásnak selejtezéssel kell kezdődnie.

A selejtezés a döntésről szól, aminek több szintje is van.
Első döntés: megválni tőle vagy megtartani?
Második kérdés: ha nem tartjuk meg, vagyis megválunk egy tárgytól akkor is több módon szabadulhatunk meg tőle.
Kidobhatjuk
Eladományozzuk/elajándékozzuk
Eladjuk

Vagyis eszerint négy csoportba sorolhatjuk a tárgyakat. Nem könnyű, de kíméletlennek kell lenni abban, hogy mit tartunk meg és mitől válunk meg. Elkezdeni nehéz, folytatni könnyebb. Eladományozással vagy elajándékozással jót cselekszünk és a fenntarthatóságért is tettünk valamit. Sok alapítvány örömmel veszi az adományokat, de baráti, családi körben is tudunk ajándékozni. Nekem a Cseriti Adomány bolt hálózat nagyon bejött. Rengeteg különféle tárgyat hagytam ott náluk, kezdve a bakelit lemezektől, a VHS kazettákon keresztül, régi nyelvkönyvekig bezárólag. Eladásra kiválóan működik a Jófogás, de lehet, hogy valakinek a Vatera szimpatikusabb.

2. ingatlan eladási tanács: Rendrakás

Ha már kiizzadtuk magunkból a selejtezést, és ezáltal megszabadultunk egy csomó mindentől, akkor jöhet a rendrakás. A rendrakás nagymestere ma Marie Kondo. A nevére a Google-ban több, mint 26 millió találat jön ki. Marie Kondo a tökélyre fejlesztette a rendrakást. Akit érdekel, elmélyedhet Marie Kondo munkásságában a YouTube-on vagy akár a Netflixen. Koncepciójának lényegét Rend a lelke mindennek című könyvéből is el lehet olvasni.

Néhány példa a rendrakásra a home staging szerint:
– A könyvespolcon a könyvek sorban álljanak, ne össze-vissza, inkább szellősen, mint zsúfoltan! Továbbá a függőlegesen álló könyvekre ne rakjunk keresztbe még könyveket, folyóiratokat!
– A különféle kis csecsebecsék, amennyiben a selejtezés során megkegyelmeztünk nekik, ne maradjanak elől, inkább dobozoljuk be őket, és helyezzük el valamilyen tárolóhelyre!
– A szekrények tetejéről rakjunk el mindent! Nem szép az ott felhalmozott dolgok látványa.
– A fürdőszobából rakjuk el a sok saját kozmetikumot, a hajszárítót, a takarítószereket! Találjuk meg a helyüket valamilyen ajtós szekrényben, de ott is csoportosítva, esetleg tárolódobozokban legyenek!
– Az erkély sokszor lomok tárolására szolgál. Ehelyett próbáljuk meg, hogy legalább egy kis asztal két székkel elférjen, megmutatva a kiülés lehetőségét.
– A konyhában pakoljuk el a háztartási gépeket, tárgyakat, edényeket! Edényszárító se legyen elől! A munkapulton maximum egy tál gyümölcs, fűszernövények legyenek! Egy-két szakácskönyv lehet a konyhai polcokon.
– Általános szabály olyan dolgok maradhatnak elől, nagyon tudatosan és megtervezetten, amelyek az adott helyiség funkcióját mutatják. Például az étkezőasztalnál egy terítés, a teraszon egy reggeli kávézás hangulata stb.

rózsadombi lakás erkély reggeli hangulattal

3. ingatlan eladási tanács: Festés és javítások

Ez az ingatlan eladási tanács sok tiltakozást szokott kiváltani. Tévhit ugyanis azt gondolni, majd a vevő kifest. Persze lehet ezzel a feltételezéssel ámítani magunkat, de hátráltatni fogja ingatlanunk gyors és hatékony eladását. A festést azt is sugallja a lehetséges vevőknek, hogy az eladó gondos gazda, és karban tartotta, odafigyelt az ingatlanra. Egy festést után mindig szebb az adott ingatlan. A festés előtt essünk túl a selejtezésen, hiszen úgy könnyebb megoldani azt, továbbá a javításokat is csináljuk vagy csináltassuk meg! Ne legyenek csöpögő csapok! Az eltörött járólapot cseréljük ki! Bármi, ami nem működik a lakásban, azt tegyük működőképessé! Érezze azt ezek által a vevő, hogy ide csak be kell költözni!

A festésnek még további szerepe is van. Valamilyen világos színt (pl. fehér vagy bézs) válasszunk! Ezzel elérjük, hogy az egész lakást világosabbnak érzi a vevőjelölt, másrészt a korábbi esetleges rikító színeket, ami taszíthatja az embereket, eltüntetjük általa. Az átlagos ízlést kell kiszolgálni. Sokkal kevesebb embernek lesz szimpatikus egy olyan lakás, ahol vörös, lila vagy fekete falak néznek velünk szembe.

4. ingatlan eladási tanács: Személytelenítés

A személyes tárgyak jelenléte teljesen természetes és érthető, amikor egy lakás vagy ház, hivatalosan az ingatlan, otthonként funkcionál. Pont attól válik otthonná, hogy a saját képünkre formáljuk. Olyanná tesszük, ahol jól érezzük magunkat. Kitesszük a nyaralás fotót, mérjük az ajtófélfán a gyerekünk növekedését, és még sorolhatnám.

Viszont, amikor el akarjuk adni, akkor más a helyzet. Az érdeklődő sokkal jobban tud azonosulni azzal az ingatlannal, amelyen nem érzi markánsan a tulajdonos személyes lenyomatát. Ezért tegyük el szem elől a családi fotókat, az érmeket, okleveleket, kitüntetéseket, bármit, ami személyes. A festés után ezek már ne kerüljenek vissza a falra! A hűtőről is tüntessük el a hűtőmágneseket! A festményekkel is óvatosan bánjunk! Azzal nem lehet hibázni, ha nem tesszük vissza festés után a festményeinket, mert a festmény egy szubjektív kategória. Nem biztos, hogy a lehetséges vevőknek is tetszik, ami nekünk.

5. ingatlan eladási tanács: Alapos takarítás

A takarítás sokféle lehet. Eladás előtt viszont egy nagyon alapos takarításra van szükség. Ragyogjon minden! Néhány feladat ízelítőül:
– Tisztítsuk meg az ablakokat!
– A vizes blokkoknál csináljunk alapos vízkőtelenítést!
– Ragyogjanak, csillogjanak a csapok, és a mosogató is!
– A fúgákat is tisztítsuk meg, amennyire csak lehet!
– A szőnyegeket gőzzel vagy valamilyen szőnyegtisztító módszerrel tisztítsuk meg!
– Függönyöket szedjük le, mossuk ki! A sötéteket ne is tegyük vissza!

6. ingatlan eladási tanács: Világosság

Ahhoz, hogy ingatlanunk jó benyomást tegyen, fontos a renden és tisztaságon kívül az is, hogy világos legyen. Az emberek ösztönösen, még ha nem is fogalmazzák ezt meg maguknak, a világos lakásokat szeretik. Mit tehetünk azért, hogy világossá tegyük lakásunkat, és a fotókon, valamint a mutatáskor is így láttassuk?

  • Ahogy arról korábban szó volt, fessük világos színűre az egész lakást!
  • Húzzuk el a függönyöket!
  • Mindenféleképpen nappali fénynél fotózzunk!
  • Mind lámpában legyen égő, a csillárokban cseréljük azokat nagy teljesítményűekre!
  • Mutatásnál is vegyük figyelembe a fényviszonyokat!

7. ingatlan eladási tanács: Zsúfoltság megszüntetése

A zsúfolt lakás azt a benyomást kelti, hogy az kicsi. A vevők viszont a tágas lakásokat részesítik előnyben. Ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a zsúfoltságot megszüntessük! Már a selejtezéskor vizsgáljuk meg ilyen szempontból a lakást, és selejtezzük a bútorokat!

Amennyiben egy bútordarabra a későbbiek során még szükségünk lesz, de most felesleges, akkor helyezzük el valahol ideiglenesen! Lehet próbálkozni barátoknál, rokonoknál, akiknek házban esetleges van felesleges tároló kapacitásuk. Társasházban a közös tároló is jó megoldás lehet a lakás bemutatásakor felesleges, de a jövőben még szükséges bútorok tárolására. Ha ez sem járhat út, akkor ideiglenesen a SelfStore vagy hasonló raktár is lehetőség.

A nagy bútorokat, mint például a szekrénysorokat, a felesleges székeket, felesleges kis asztalokat távolítsuk el! Ennek az ingatlan eladási tanácsnak a megvalósítása olyan látványos kedvező változásokat tud okozni, hogy ügyfeleim is csak ámulnak-bámulnak.

8. ingatlan eladási tanács: Funkciók mutatása

Kényszerből vagy megszokásból sokszor előfordul, hogy nem arra használunk egy helyiséget, amire eredendően kellene. Nincs is ezzel semmi gond, amíg a lakás az otthonunk, hiszen úgy élünk, ahogy szeretnénk. Ezért ez az ingatlan eladási tanács az újdonság erejével hat az ingatlan eladók számára.

Amikor az a célunk, hogy eladjuk lakásunkat, azaz otthonunkból terméket csinálunk, akkor világosan meg kell mutatnunk a lehetséges vevőknek, pontosan mi a funkciója annak a bizonyos helyiségnek. A konyhában vagy a hálószobában ne legyen íróasztal, vagy ne legyen olyan szoba, aminek a funkciója eldönthetetlen! Ez megzavarja a vevő fejét. Ezt feltétlenül tartsuk szem előtt, amikor felkészítjük a lakásunkat eladásra, illetve annak fotózására és bemutatására.

Hogyan tudod megvalósítani ezeket a tanácsokat?

Sorra vettük tehát azokat az ingatlan eladási tanácsokat, amelyek milliókat érnek. Ezeknek a javaslatoknak a jelentős részét az ingatlan eladója saját magát is meg tudja csinálni, illetve bizonyos dolgokat csak ő tud megcsinálni. Hiszen például életünk tárgyainak selejtezését ki más csinálná meg, mint mi.

Viszont nagy kérdés az erőforrás. Sok fenti feladatot lehet “outsourcingolni”, vagyis valakit megbízni, aki ellenszolgáltatásért megcsinálja azt. Mindenki maga tudja eldönteni, hogy azzal jár-e jobban, hogy ő kifesti a lakását, vagy pedig inkább kifizeti. Saját magunk is takaríthatunk, de professzionális takarítónak is kiadhatjuk a feladatot. Az idő-pénz-energia összefüggésében kell ezeket eldöntenünk.

Miután elvégeztük a “házi feladatunkat”, azaz megvalósítottuk a fent részletezett ingatlan eladási tanácsokat , feltétlenül kérjünk meg valakit, hogy szigorúan ellenőrizze le a munkánkat. Legyen az barát, családtag vagy tanácsadó. Ez utóbbitól nemcsak az ellenőrzést, hanem az egész folyamatban való iránymutatást, segítséget is kérhetjük. Miért kell egy külső vélemény? Azért, mert egy kívülálló nem elfogult az ingatlannal kapcsolatban, sokkal jobban észreveszi azokat a dolgokat, amelyeket még igazítani kell. Az ingatlan eladója sokszor nem vesz észre nyilvánvaló dolgokat, hiszen ott él egy ideje, és neki már természetes.

Amennyiben éppen most gondolkodsz lakásod vagy házad eladásán, és szeretnéd, hogy egy tanácsadó segítse ingatlanod eladását, akkor nézd meg ingatlan eladási tanácsadó csomagjaimat, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet.

Képek forrása: az erkélyes fotó saját, a többi freepik.com

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák