Vajon mit jelent a minimalizmus? Mit hozhat az életedbe? Hogyan függ össze a minimalizmus és az ingatlan eladás? Ebből a cikkből ezekre a kérdésekre kapsz választ.

Saját felismerésből 2015-ben indultam el ezen a úton: tudatosan el kezdtem egyszerűsíteni az engem körülvevő materiális környezetet. Neki láttam elengedni a dolgokat. Szép lassan összeállt a kép, majd az elhatározás, hogy a jövőben csak annyit akarok fogyasztani, amennyi később nem lesz túl sok. Másképp akarok élni. Nagyon meg akarom fontolni, hogy mit veszek a jövőben, és tényleg csak azt akarom megvenni, amire feltétlenül szükségem van.

Akkor még nem tudtam, hogy amibe beleálltam, az a minimalizmus.

Aztán arra is rájöttem, már jóideje környezettudatos lévén, hogy jobb a Földnek, ha kevesebbet vásárolok, fogyasztok. Tudom, ez idealisztikusnak hangzik, de mélyen hiszek abban, hogyha mindenki a maga részét megteszi, akkor a világ jobb hely lesz.

Letisztítani, leegyszerűsíteni a minket körülvevő tárgyi világot, és egyúttal tartózkodni a felesleges fogyasztástól, tudatosan döntést hozni minden egyes vásárlásról – nem egy máról holnapra történő változás. Ez egy folyamat, egy út, amelyen el lehet indulni.

Mit jelent a minimalizmus?

A minimalizmus több dolgot is jelent. Egyik jelentése: XX. századi művészeti irányzat. Amivel azonban ebben a blogbejegyzésben foglalkozok, az a másik jelentése.

A minimalizmus másik jelentése az önkéntes egyszerűség. A Wikipédia szerint

” az önkéntes egyszerűség, más néven minimalizmus vagy tudatosan egyszerű életmód, (angolul simple living, minimalism, voluntary simplicity vagy downshifting) számos különböző, önként vállalt cselekvés és stratégia gyűjtőfogalma, amellyel az egyén tudatosan szembehelyezkedik a fogyasztói társadalom tendenciájával és a konzumizmussal. Jellemzője, hogy az egyén megelégszik azzal, amire szüksége van, szemben azzal, amit meg akar szerezni magának. Az önkéntes egyszerűség tudatos részvétel egy olyan világban, amely nagyobb lábon akar élni, mint amit a Föld tartalékai lehetővé tesznek számára.”

A minimalizmus jellemzői:

 1. Az anyagiasság kritikus szemlélése
 2. A felgyorsult világ és az ingergazdag környezet kritikája
 3. A technológia jelentőségének átértékelése
 4. Az önellátottság fokának növelése
 5. A lakókörnyezet átértékelése és átalakítása
 6. Az étrend átalakítása

A minimalizmus egyik központi gondolata, hogy kiválasztjuk a számunkra fontos dolgokat, és egyúttal megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, gondolatoktól, kapcsolatoktól és tevékenységektől.

Mire jó ez neked?

Meglátásom szerint az a jó, ha az ember belső késztetést érez valaminek az elkezdésére. A minimalizmus is vagy megszólít, és érzed, hogy van vele dolgod, vagy nem.

Mit hozhat számodra a minimalizmus, a kevesebb fogyasztás, az önkéntes egyszerűség? Íme a lista a teljesség igénye nélkül:

 • Ha kevesebb tárggyal, bútorral veszed magad körül, tágasabbnak érzed otthonodat, vagy kisebb lakásba költözhetsz.
 • Több pénzt tudsz megtakarítani, illetve kevesebb pénz kell a megélhetésedhez.
 • Ha kevesebb pénz is elég a életedhez, akkor megengedheted magadnak a “luxust”, hogy olyan munkával foglalkozz, amivel ugyan kevesebb pénzt keresel, de amit tényleg tiszta szívedből szeretsz.
 • Jó érzést, hogy hozzájárulsz a fenntarthatósági célokhoz, a Földünk jólétéhez.
 • Jobban átlátod, mi az, ami igazán számít az életben.
 • A társadalmi nyomás helyett a saját szívedre hallgathatsz, és a saját értékeid mentén élhetsz.
 • Tudatosabb életet élhetsz.
 • Megérezheted az önkéntes munka örömét ( a tárgyak, felesleges dolgok elengedése valahogy el fog vezetni oda, hogy tenni szeretnél másokért).

Minimalizmus és az ingatlan eladás

Az ingatlan eladás lehetőség, hogy átnézzük életünk tárgyait, azokat a materiális javakat, amelyek körül vesznek bennünket. Vagyis a minimalista életmód kialakításának első lépéseit tehetjük meg.

Ingatlan eladáskor nagy mértékben megkönnyíthetjük a költözésünket, ha már az előkészítő szakaszban nekiállunk és szisztematikusan górcső alá vesszük otthonunk tartalmát. Biztos, hogy a jövőben is minden kell? Biztos, hogy valamennyi bútort használjuk, van igazi funkciójuk? Nem túlzsúfolt a lakásunk?

Szabadulj meg a feleslegtől! Engedd el, ami nem szükséges! Sokkal könnyebb vonzóan bemutatni egy ingatlant eladásnál, ha tágas, és nem pedig kacatokkal, bútorokkal zsúfolt. Továbbá költözésnél miért vinnéd tovább azokat a bútorokat, tárgyakat, amelyekre nincs szükséged? Többet kell cipelned és többet kell fizetned a költöztetőknek.

Tekintsd az ingatlan eladást és az elköltözést lehetőségnek arra, hogy letisztítsd, leegyszerűsítsd a környezetedet! Ha ezt megteszed, utána már könnyebben fog menni a felesleges kapcsolatok, gondolatok és egyebek elengedése.

Mit tegyél, ha a minimalizmus felkelti az érdeklődésedet?

Először is javaslom, olvass bele néhány ilyen témájú blogba! The Minimalist két amerikai által indított mozgalom. Akik nem tudnak angolul, Google fordítás segítségével tudják élvezni a honlapon található sok hasznos és elgondolkodtató tudásanyagot. A hazai kínálatból Bitay Andi blogja is figyelemre méltó.

Nézd át otthonodat! Kategóriáról kategóriára haladj! Vizsgáld át a ruhatáradat, a cipőidet, a könyveidet, a konyhai eszközöket, a műszaki kütyüket! Amit nem használtál az elmúlt három évben, arra biztos, hogy nincs szükséged. Adományozd el ezeket vagy, ha használhatatlan, a szelektív szemétgyűjtés szabályai szerint válj meg tőle! Ne feledd, a minimalizmus sarkalatos pontja: csak annyit birtokolj, amennyire tényleg szükséged van!

Ezek lehetnek a kezdő lépések. Sok sikert kívánok a minimalizmus felfedezéséhez és folytatásához!


Amennyiben úgy döntesz, hogy egyedül adod el ingatlanodat, akkor ez a honlap neked szól. Az IngatlanAngyal azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, amennyiben ingatlanközvetítő nélkül kívánják értékesíteni ingatlanukat.

Ha szeretnél híreket, információkat kapni ingatlan eladás témában, akkor itt iratkozhatsz fel, és egyúttal egy ingyenes tanulmányt is megkapsz, ami A sikeres ingatlan eladás titkáról szól.

Oszd meg másokkal is!