Energetikai tanúsítvány 2023-2024

Szerző: | Eszközök ingatlaneladáshoz, Tippek, tanácsok ingatlaneladáshoz

2012. január 1. óta az energetikai tanúsítvány az ingatlaneladás szükséges és elengedhetetlen kelléke, mivel az adásvételi szerződésben szerepelnie kell a számának. Ebben a cikkben összefoglaltam az ingatlaneladók részére az összes fontos tudnivalót az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban. Megtudhatod, mit jelent, miért kell, mihez kell, mennyibe kerül és hogyan tudod elintézni.

2023. november 1-től új szabályok léptek életbe az energetikai tanúsítvány terén. Ami erről tudható, azt a cikk végén elolvashatod.

A következő témákról lesz szó, illetve ezekre a kérdésekre kapsz választ a cikkből:

 1. Energiatanúsítvány – nem ez a helyes
 2. Mi az energetikai tanúsítvány?
 3. Miért kell az energetikai tanúsítvány?
 4. Energetikai besorolás 2023-2024
 5. Mikor kell energetikai tanúsítvány?
 6. Mikor nem kell, azaz mik a kivételek?
 7. Mi az igazi értelme?
 8. Mennyibe kerül?
 9. Energetikai tanúsítvány érvényessége
 10. Ki végezhet tanúsítást?
 11. Energetikai tanúsítvány készítése
 12. Energetikai tanúsítvány lekérdezése
 13. Egyéb tudnivalók
 14. Új szabályok lépnek életbe 2023. november 1-től

Kezdjük egy gyakori tévedés vagy elírás tisztázásával!

Energiatanúsítvány – nem ez a helyes

Melyik a kifejezés jó? Ennek a dokumentumnak a neve helyesen energetikai tanúsítvány, nem pedig energiatanúsítvány. Sokan a keresőben is energiatanúsítványként próbálnak a szükséges információknak utána járni. Kétség kívül az energiatanúsítvány rövidebb szó, mint a helyes verzió.

A helyes kifejezés roppant hosszú, összesen 10 szótagból áll, úgyhogy még egy anyanyelvi embernek is nehéz ezt megjegyezni. Így meg lehet érteni, hogy helyette sokan a rövidebb energiatanúsítványt mondják. Ezt is érti, aki akarja. E sorok írója is régebben ezt a kifejezést használta.

Mi az energetikai tanúsítvány?

A Wikipédia meghatározása szerint az energetikai tanúsítvány vagy más néven ingatlan zöldkártya egy igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek a törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza. Vagyis az energiahatékonyságról ad tájékoztatást.

Lefordítva ezt hétköznapi nyelvre, azt mondhatjuk, hogy az energetikai tanúsítvány egy eszköz, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energia megtakarítás lehetőségeire. Magyarán megmutatja, hogy egy épület hogyan fűthető fel télen és hűthető le nyáron, és milyen mértékű az energia veszteség.

Miért kell az energetikai tanúsítvány?

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik az épületek energiahatékonyságával, és ezért az energetikai tanúsítvány bevezetését minden tagország számára kötelezővé tette. 2002-ben direktívában írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak és a közintézményeknek.

Energetikai besorolás 2023-2024

2023. november 1-től változott az energetikai besorolás rendszere. A besorolás a korábbi kétbetűsből egybetűsre változott. Például BB helyett mostantól B. Ezenkívül a betű skála is némileg megváltozott. A leghatékonyabb az A+++ és a legrosszabb az I.

Itt tudhatsz meg sok mindent az energetikai besorolásról, és annak az ingatlanárakra gyakorolt hatásáról.

Mikor kell energetikai tanúsítvány?

A fent említett 176/2008. energetikai tanúsítvány rendeletnek megfelelően a következő esetekben kötelező a tanúsítvány elkészítése:

 • Ingatlan eladásához
 • Ingatlan bérbeadásához
 • Új épületek használatbavételi eljárásához
 • Állami energetikai korszerűsítési pályázatokhoz

Mikor nem kell, azaz mik a kivételek?

Vannak azonban kivételek, ugyanis a vonatkozó rendelet nem vonatkozik minden épületre. Íme néhány épület típus, amit ingatlan eladás szempontból érdemes tudni:

 • Az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m²-nél kisebb hasznos alapterületű épületre (pl. különálló, kis családi házak)
 • Az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt építményre (nyaraló, üdülő)
 • Bizonyos, alacsony energiaigényű mezőgazdasági épületekre
 • Bizonyos műhelyekre vagy ipari területen lévő épületekre

A részletek a fenti számú kormányrendeletben találhatók.

7 profi tipp ingatlaneladáshoz

Mi az igazi értelme?

Ennek a fontos okmánynak a bevezetése Európai Uniós irányelv miatt történt, ami mögött nyilvánvalóan a klímavédelem, a fenntarthatóság céljai állnak.

A tanúsítvány kötelező része a javaslat, amely az energiahatékonyság fejlesztésére irányuló korszerűsítési lehetőségeket sorolja fel. A javaslatot készítő mérnök részletezi, hogy a gépészeti és építészeti szerkezeteken milyen fejlesztéseket javasolt elvégezni.

Vagyis a törvényalkotó célja az, hogy csökkenjen a fűtési energiafogyasztás, és ezzel az épületek összes energiafogyasztása is csökkenjen. Elvileg a lakások és házak eladásához készített energetikai tanúsítvány ismeretében a vevő már az ingatlan megvásárlása előtt számíthat arra, hogy annak hozzávetőlegesen mekkora lesz az energiafelhasználása.

Ha a realitásokat nézzük, akkor az általános magyar gondolkodás miatt a lakóingatlanok energiahatékonysága sajnos nem volt fókuszban az elmúlt évtizedekben. Azonban a 2022 július közepén bejelentett kormányzati döntés ezt megváltoztathatja, hiszen húsbavágó lesz a háztartások energia fogyasztása. Ez elindíthat az ingatlanpiacon egy változást: nagyobb keresletet, illetve magasabb árat a jobb energetikai besorolású ingatlanok javára.

Energetikai tanúsítvány ára 2023-2024-ben

Mitől függ ennek a tanúsítványnak az ára? A díjazás függ:

 • az ingatlan méretétől
 • és típusától, azaz panellakásról, társasházi lakásról vagy családi házról van szó
 • az ingatlan elhelyezkedésétől

Az árak 20 000 Ft-nál kezdődnek. Nagyobb ingatlan energetikai tanúsítványa többe kerül, mint a kisebbé. Vidéki ingatlanok esetében vannak szolgáltatók, akik külön kiszállási díjat számolnak fel. Budapesten egyértelműen nagyobb árverseny van, mint vidéken, ahol kevesebb a szolgáltató.

Amikor kiválasztjuk a szolgáltatót, azaz az energetikai tanúsítót, akkor alapvetően az árat nézzük. Ehhez még hozzá lehet venni azt, hogy milyen gyorsan végzi el a munkát és a megrendelés egyszerűségét. Viszont, ha az ingatlaneladó az eladási folyamat elején elintézi ezt a szükséges feladatot, akkor nem számít a gyorsaság, tehát a legkedvezőbb árat kell keresni.

Személyesen pozitív tapasztalom Gergics Kata energetikai tanúsítóval van, aki gyorsan, hatékonyan és kedvező áron dolgozik. Ajánlom továbbá Emődy Dániel energetikai tanúsítót is, aki Közép-Magyarországon és Nyugat-Magyarországon tevékenykedik.

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Mivel jellemzően az okmányoknak van érvényessége, értelemszerűen ennél a dokumentumnál is felmerül, hogy vajon meddig érvényes. Az ingatlaneladóknak is fontos ezt tudni. A 2023. november 1-én életbe lépő új szabályozás alapján az újonnan kiállított tanúsítványok csak 5 évig lesznek érvényesek a korábbi 10 év helyett, amennyiben nem építik át az épületet, illetve nem történik olyan változtatás rajta, ami befolyásolja az energetikai hatékonyságát és ezáltal besorolását.

Ki végezhet tanúsítást?

Az energetikai tanúsítványt egy független szakértő állítja ki, aki szerepel a Magyar Építész Kamara, vagy a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében és energetikai tanúsításra érvényes jogosultsága van.

A jogszabályok előírják, hogy csak szakirányú mérnök végzettségű, megfelelő szakmai tapasztalattal és jogosultsági vizsgával rendelkező vállalkozó végezhet tanúsítást. Jogosultsági számát és vállalkozásának adatait fel kell tüntetnie az elkészített dokumentumon.

Mára már elég nagy választék van energetikai tanúsítókból. Egy kis guglizással számos lehetőséget találhatunk. Budapesten és a nagyobb városokban egyszerűbb a helyzet, míg vidéken, különösen a kisebb településeken kevesebb lehetőséggel is be kell érni.

Energetikai tanúsítvány készítése

A tanúsítvány készítése egyszerű és gyors folyamat:

 1. A szakértő felveszi a rendelést, ami történhet telefonon vagy online is. Ekkor az is megtudható, hogy milyen adatokra van szüksége a tanúsítónak az ingatlan tulajdonosától.
 2. Ezt követően az egyeztetett időpontban helyszíni szemlét tart, ami általában 20-60 perc, függően az ingatlan méretétől.
 3. A szemlét követően a tanúsító elvégzi a számításokat, és függően a leterheltségétől néhány munkanapon belül elkészül az energetikai tanúsítvány. Van, aki postázza a példányokat, van, aki e-mailen küldi azt, és van, aki mindkét módon eljuttatja a megrendelő számára.

Felmerül a kérdés, hogy eladásnál mikor készítse el az eladó az energetikai tanúsítványt? Javaslom a tanúsítványt az ingatlaneladás elején elintézni több okból kifolyólag is. Egyrészt kötelező feltüntetni a hirdetésben. Másrészt azért, hogy ne akkor kelljen kapkodni, és erre is figyelni, amikor már a szerződés aláírásánál tart a folyamat. Másrészt előfordulhat, hogy a vevőjelölt megkérdezi az energetikai tanúsítvány eredményét, vagyis az ingatlan energetikai besorolási osztályát.

Energetikai tanúsítvány lekérdezése

A tanúsítvány első, összesítő oldalán a fejlécben jobbra megtalálhatjuk a sorszámát, ami HET sorszám vagy HET azonosító névre is hallgat. A HET azt jelenti, hogy Hiteles Energetikai Tanúsítvány.

Minden tanúsítványnak más és más a HET száma, vagyis egyedi, és nem a tanúsító szakember adja, hanem az a központi rendszerbe való feltöltés után generálódik.

Mire jó a HET szám? Arra, hogy segítségével leellenőrizhetjük a tanúsítvány hitelességét, vagy, hogy meggyőződjünk arról, hogy az ingatlan energetikai tanúsítása valóban megtörtént-e.

A tanúsítványokat az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisában tartják nyilván, ahonnan az energetikai tanúsítvány lekérdezése lehetséges.

Miért lehet szükséges az energetikai tanúsítvány lekérdezése?

 • Meggyőződni róla, hogy a tanúsítás megtörtént-e.
 • Megtudni, hogy a tanúsítvány hiteles-e.
 • Ha szeretnénk megtudni, hogy a szóban forgó ingatlanról készült-e már korábban tanúsítás.

Hol és hogyan lehet lekérdezni a tanúsítványt? Az Országos Építésügyi Nyilvántartás e-epites.hu oldalán néhány kattintás után eljutunk a tanúsítvány lekérdezése oldalra, ami magánszemélyek számára ügyfélkapus bejelentkezés nélkül használható.

A szűrőfeltételek megadása után a ‘Lekérdezés’ gombra kattintva jelenik meg a feltételeknek megfelelő tanúsítványok listája. Több feltétel megadásával a lista tovább szűkíthető.

A magam részéről senkit sem buzdítok az elkészült okmány hitelességének ily módon történő ellenőrzésére, de vélhetően sokan vannak, akik akkor nyugszanak meg, ha a fenti rendszerben megteszik ezt.

Egyéb tudnivalók

 1. Az ingatlan adásvételi szerződésben 2023. november 1-től már nem kell szerepeltetni a tanúsítvány HET sorszámát, de az okiratszerkesztő ügyvéd dönthet úgy, hogy bele írja a szerződésbe. De továbbra is köteles az eladó a tanúsítvány elkészíttetni, és legkésőbb az adásvételi szerződés aláírásakor átadni azt a vevőnek.
 2. Ingatlaneladáskor felmerülhet a kérdés: ki fizeti a tanúsítvány árát. Az ingatlaneladó rendeli meg, intézi és fizeti a tanúsítvány árát.

Új szabályok 2023. november 1-től

Tudtad, hogy 2023. november 1- től új szabályok vonatkoznak az ingatlanok energetikai tanúsítványára?

Bár a vonatkozó 9/2023. (V.25.) Kormányrendelet értelmében továbbra is kötelező lesz a dokumentumot elkészíteni eladáskor és bérbeadáskor egyaránt, de számát és tartalmát már nem kötelező belefoglalni az ingatlan adásvételi vagy bérleti szerződésébe. Továbbra is kötelezően fel kell tüntetni az ingatlan energetikai besorolását a róla szóló hirdetési anyagokban is.

Az új szabályozás miatt a 2023. november 1. után, az új rendszer szerint kiállított energetikai tanúsítvány csak öt évig lesz érvényes. 

2023. november 1-től változott a kategóriába sorolási módszertan is, ezért a változás előtt kiállított tanúsítványok csak a változást követő 60. napig használhatók fel ingatlan adásvétel vagy bérbeadás esetén. A rendelet egyértelművé teszi, hogy a módszertan változása után 60 nappal új tanúsítványt kell készíteni ingatlaneladáshoz vagy bérbeadáshoz .

Vagyis hiába van most valakinek például egy 2022-ben készített tanúsítványa, ami az akkori szabályok alapján 10 évig volt érvényes, ha jövőre el akarja adni az ingatlanát, új energetikai tanúsítványt kell készíttetnie.

Magyari Éva
ingatlan- és home staging szakértő

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák