Frissítve: 2022. július 24.

2012. január 1. óta az energetikai tanúsítvány az ingatlan eladás szükséges és elengedhetetlen kelléke , mivel az adásvételi szerződésben szerepelnie kell a számának. Ebben a cikkben összefoglaltam az ingatlan eladók részére az összes fontos tudnivalót az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban. Megtudhatod, mit jelent, miért kell, mihez kell, mennyibe kerül és hogyan tudod elintézni.

A következő témákra illetve kérdésekre kapsz választ ebből a cikkből:

 1. Energiatanúsítvány – nem ez a helyes
 2. Mi az energetikai tanúsítvány?
 3. Miért kell az energetikai tanúsítvány?
 4. Energetikai besorolás 2022
 5. Mikor kell energetikai tanúsítvány?
 6. Mikor nem kell, azaz mik a kivételek?
 7. Mi az igazi értelme?
 8. Energetikai tanúsítvány ára 2022-ben
 9. Energetikai tanúsítvány érvényessége
 10. Ki végezhet tanúsítást?
 11. Energetikai tanúsítvány készítése
 12. Energetikai tanúsítvány lekérdezése
 13. Egyéb tudnivalók

Kezdjük egy gyakori tévedés vagy elírás tisztázásával!

Energiatanúsítvány – nem ez a helyes

Melyik a kifejezés jó? Ennek a dokumentumnak a neve helyesen energetikai tanúsítvány, nem pedig energiatanúsítvány. Sokan a keresőben is energiatanúsítványként próbálnak a szükséges információknak utána járni. Kétség kívül az energiatanúsítvány rövidebb szó, mint a helyes verzió.

A helyes kifejezés roppant hosszú, összesen 10 szótagból áll, úgyhogy még egy anyanyelvi embernek is nehéz ezt megjegyezni. Így meg lehet érteni, hogy helyette sokan a rövidebb energiatanúsítványt mondják. Ezt is érti, aki akarja. E sorok írója is régebben ezt a kifejezést használta.

Mi az energetikai tanúsítvány?

A Wikipédia meghatározása szerint az energetikai tanúsítvány vagy más néven ingatlan zöldkártya egy igazoló okirat, amely az épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek a törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét tartalmazza. Vagyis az energiahatékonyságról ad tájékoztatást.

Lefordítva ezt hétköznapi nyelvre, azt mondhatjuk, hogy az energetikai tanúsítvány egy eszköz, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energia megtakarítás lehetőségeire. Magyarán megmutatja, hogy egy épület hogyan fűthető fel télen és hűthető le nyáron, és milyen mértékű az energia veszteség.

Miért kell az energetikai tanúsítvány?

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik az épületek energiahatékonyságával, és ezért az energetikai tanúsítvány bevezetését minden tagország számára kötelezővé tette. 2002-ben direktívában írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében magasabb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a lakásoknak és a közintézményeknek.

A szabályozás célul tűzte ki, hogy minden tagországban 2020-ra az új épületek közel nulla energiaigényűek legyenek.

Energetikai besorolás 2022

Az energetikai besorolás 2022-ben 12 kategóriába azaz osztályba sorolja az ingatlanokat.

A lehetséges energetikai besorolási osztályok AA++-tól JJ-ig terjednek. A legjobb „minimális energiaigényű” minősítést csak a legmagasabb energiahatékonyságú ingatlanok kaphatják. A legrosszabb osztályokat (II, JJ) pedig jellemzően a súlyosan elavult, rendkívül energiapazarló lakások, házak és egyéb létesítmények.

2022. június 30. után a “BB – Közel nulla energiaigényre (KNE) vonatkozó követelménynek megfelelő” osztály az új épületekre vonatkozó referenciaszint, tehát ha új épületet építünk, minimálisan ezt a besorolást kell teljesíteni a használatbavételi engedély megszerzéséhez. Meglévő ingatlanokra természetesen nem vonatkozik semmilyen kötelezően elérendő energetikai szint.

Érdemes tudni: a minősítés 2015-ig más rendszerben történt (egy betűjelzésű szabályozás A+ és I között).

A mostani, érvényben lévő új követelményszint (dupla betűjelzés) 2016. január 1. óta van hatályban. Az alábbi táblázat a jelenleg hatályos energetikai besorolási osztályokat mutatja.

energetikai tanúsítvány
Hatályos energetikai besorolási osztályok
Forrás: Országos Tanúsító Központ

A fenti táblázat a jelenleg hatályos energetikai besorolási osztályokat mutatja.

A KSH szerint 2020 első három negyedévében a piacra kerülő lakások adatainak összesítése alapján megállapítható, hogy az eladó használt lakások energetikai színvonala az elmúlt évek korszerűsítései ellenére meglehetősen kedvezőtlen. A magyar lakások energiaigénye még mindig többszörösen meghaladja az új lakások fogyasztását.

Jó ha tudod, hogy az energetikai felújítások hatással vannak az ingatlanárra.

Mikor kell energetikai tanúsítvány?

A fent említett 176/2008. energetikai tanúsítvány rendeletnek megfelelően a következő esetekben kötelező a tanúsítvány elkészítése:

 • Ingatlan eladásához
 • Ingatlan bérbeadásához
 • Új épületek használatbavételi eljárásához
 • Állami energetikai korszerűsítési pályázatokhoz

Mikor nem kell, azaz mik a kivételek?

Vannak azonban kivételek, ugyanis az energetikai tanúsítvány rendelet nem vonatkozik minden épületre. Íme néhány épület típus, amit ingatlan eladás szempontból érdemes tudni:

 • Az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m²-nél kisebb hasznos alapterületű épületre (pl. különálló, kis családi házak)
 • Az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt építményre (nyaraló, üdülő)
 • Bizonyos, alacsony energiaigényű mezőgazdasági épületekre
 • Bizonyos műhelyekre vagy ipari területen lévő épületekre

A részletek a fenti számú kormányrendeletben találhatók.

Mi az igazi értelme?

Ennek a fontos okmánynak a bevezetése Európai Uniós irányelv miatt történt, ami mögött nyilvánvalóan a klímavédelem, a fenntarthatóság céljai állnak.

A tanúsítvány kötelező része a javaslat, amely az energiahatékonyság fejlesztésére irányuló korszerűsítési lehetőségeket sorolja fel. A javaslatot készítő mérnök részletezi, hogy a gépészeti és építészeti szerkezeteken milyen fejlesztéseket javasolt elvégezni.

Vagyis a törvényalkotó célja az, hogy csökkenjen a fűtési energiafogyasztás, és ezzel az épületek összes energiafogyasztása is csökkenjen. Elvileg a lakások és házak eladásához készített energetikai tanúsítvány ismeretében a vevő már az ingatlan megvásárlása előtt számíthat arra, hogy annak hozzávetőlegesen mekkora lesz az energiafelhasználása.

Ha a realitásokat nézzük, akkor az általános magyar gondolkodás miatt a lakóingatlanok energiahatékonysága sajnos nem volt fókuszban az elmúlt évtizedekben. Azonban a 2022 július közepén bejelentett kormányzati döntés ezt megváltoztathatja, hiszen húsbavágó lesz a háztartások energia fogyasztása. Ez elindíthat az ingatlanpiacon egy változást: nagyobb keresletet, illetve magasabb árat a jobb energetikai besorolású ingatlanok javára. Idáig a vevők nagy része jellemzően nem volt érzékeny az energetikai tanúsítvány eredményére, de ez most megváltozik.

Energetikai tanúsítvány ára 2022-ben

Mitől függ az energetikai tanúsítvány ára? A díjazás függ:

 • az ingatlan méretétől
 • és típusától, azaz panellakásról, társasházi lakásról vagy családi házról van szó

A bruttó árak nagyságrendileg 10.000 és 30.000 Ft között mozognak. Nagyobb ingatlan energetikai tanúsítványa többe kerül, mint a kisebbé. Vidéki ingatlanok esetében vannak szolgáltatók, akik külön kiszállási díjat számolnak fel.

Amikor kiválasztjuk a szolgáltatót, azaz az energetikai tanúsítót, akkor alapvetően az árat nézzük. Ehhez még hozzá lehet venni azt, hogy milyen gyorsan végzi el a munkát és a megrendelés egyszerűségét. Viszont, ha az ingatlan eladó az eladási folyamat elején elintézi ezt a szükséges feladatot, akkor nem számít a gyorsaság, tehát jobban lehet a legkedvezőbb árat keresni.

Személyesen pozitív tapasztalom Gergics Kata energetikai tanúsítóval van, aki gyorsan, hatékonyan és kedvező áron dolgozik. Ez itt nem a reklám helye, semmiféle előnyöm nincsen ebből, csupán a tapasztalatomat osztom meg. Kata jelenleg a sok igény miatt kizárólag Budapest belső kerületeiben vállal el megbízást. Rajta kívül javaslom az Országos Tanúsító Központot is, mely több tanúsítóval dolgozik, így nagyobb kapacitással rendelkezik.

A Google segítségével perceken belül több jó ajánlatot találhatunk földrajzi helytől függően. Mivel pontos szabályok által meghatározott szolgáltatásról van szó és csak jogosultsággal rendelkezők végezhetik, nem kell túlbonyolítani a szolgáltató kiválasztását.

Energetikai tanúsítvány érvényessége

Mivel jellemzően az okmányoknak van érvényessége, értelemszerűen ennél a dokumentumnál is felmerül, hogy vajon meddig érvényes. Az ingatlan eladóknak is fontos ezt tudni. A kiállítás után 10 évig érvényes az energetikai tanúsítvány, amennyiben nem építik át az épületet.

Ki végezhet tanúsítást?

Az energetikai tanúsítványt egy független szakértő állítja ki, aki szerepel a Magyar Építész Kamara, vagy a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében és energetikai tanúsításra érvényes jogosultsága van.

A jogszabályok előírják, hogy csak szakirányú mérnök végzettségű, megfelelő szakmai tapasztalattal és jogosultsági vizsgával rendelkező vállalkozó végezhet tanúsítást. Jogosultsági számát és vállalkozásának adatait fel kell tüntetnie az elkészített dokumentumon.

Mára már elég nagy választék van energetikai tanúsítókból. Egy kis guglizással számos lehetőséget találhatunk. Budapesten és a nagyobb városokban egyszerűbb a helyzet, míg vidéken, különösen a kisebb településeken kevesebb lehetőséggel is be kell érni.

Energetikai tanúsítvány készítése

Az energetikai tanúsítvány készítése egyszerű és gyors folyamat:

 1. A szakértő felveszi a rendelést, ami történhet telefonon vagy online is. Ekkor az is megtudható, hogy milyen adatokra van szüksége a tanúsítónak az ingatlan tulajdonosától.
 2. Ezt követően az egyeztetett időpontban helyszíni szemlét tart, ami általában 20-60 perc, függően az ingatlan méretétől.
 3. A szemlét követően a tanúsító elvégzi a számításokat, és függően a leterheltségétől néhány munkanapon belül elkészül az energetikai tanúsítvány. Van, aki postázza a példányokat, van, aki e-mailen küldi azt, és van, aki mindkét módon eljuttatja a megrendelő számára.

Felmerül a kérdés, hogy eladásnál mikor készítse el az eladó az energetikai tanúsítványt? Javaslom a tanúsítványt az ingatlan eladás elején elintézni több okból kifolyólag is. Leginkább azért, hogy ne akkor kelljen kapkodni, és erre is figyelni, amikor már a szerződés aláírásnál tart a folyamat. Másrészt előfordulhat, hogy a vevőjelölt megkérdezi az energetikai tanúsítvány eredményét, vagyis az ingatlan energetikai besorolási osztályát.

Energetikai tanúsítvány lekérdezése

A tanúsítvány első, összesítő oldalán a fejlécben jobbra megtalálhatjuk a sorszámát, ami HET sorszám vagy HET azonosító névre is hallgat. A HET azt jelenti, hogy Hiteles Energetikai Tanúsítvány.

Minden tanúsítványnak más és más a HET száma, vagyis egyedi, és nem a tanúsító szakember adja, hanem az a központi rendszerbe való feltöltés után generálódik.

Mire jó a HET szám? Arra, hogy segítségével leellenőrizhetjük a tanúsítvány hitelességét, vagy, hogy meggyőződjünk arról, hogy az ingatlan energetikai tanúsítása valóban megtörtént-e.

A tanúsítványokat az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisában tartják nyilván, ahonnan az energetikai tanúsítvány lekérdezése lehetséges.

Miért lehet szükséges az energetikai tanúsítvány lekérdezése?

 • Meggyőződni róla, hogy a tanúsítás megtörtént-e.
 • Megtudni, hogy a tanúsítvány hiteles-e.
 • Ha szeretnénk megtudni, hogy a szóban forgó ingatlanról készült-e már korábban tanúsítás.

Hol és hogyan lehet lekérdezni a tanúsítványt? Az Országos Építésügyi Nyilvántartás e-epites.hu oldalán néhány kattintás után eljutunk a tanúsítvány lekérdezése oldalra, ami magánszemélyek számára ügyfélkapus bejelentkezés nélkül használható.

A szűrőfeltételek megadása után a ‘Lekérdezés’ gombra kattintva jelenik meg a feltételeknek megfelelő tanúsítványok listája. Több feltétel megadásával a lista tovább szűkíthető.

A magam részéről senkit sem buzdítok az elkészült okmány hitelessége ily módon történő ellenőrzésére, de vélhetően sokan vannak, akik akkor nyugszanak meg, ha a fenti rendszerben megteszik ezt.

Egyéb tudnivalók

 1. Az ingatlan adásvételi szerződésben szerepelni kell a tanúsítvány HET sorszámának.
 2. A 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet 3. § (3) c) pontja értelmében, elegendő a tanúsítvány másolati példányát átadni vevő/bérlő részére az adásvételi/bérleti szerződés megkötésekor.
 3. Ingatlan eladáskor felmerülhet a kérdés: ki fizeti a tanúsítvány árát. Az ingatlan eladó rendeli meg, intézi és fizeti a tanúsítvány árát.
buktató ingatlan eladáskor
Oszd meg másokkal is!