Hol hirdesd meg lakásodat, ha ingatlanos nélkül akarod eladni? Ez a cikk ebben segít neked. Itt megtudhatod, mely helyeken érdemes ingatlan hirdetést feladni online. Ezek a felületek az ingatlan hirdetési oldalak. Ide jönnek az ingatlan keresők, mikor ingatlant keresnek maguknak valamilyen céllal. Más szóval ingatlan hirdetési portálnak is hívjuk őket.

Rengeteg ingatlan hirdetési oldal van, ezért jó, ha tudod, melyek a legfontosabbak. Mit értünk legfontosabb alatt? Azokat, melyeknek a legmagasabb a látogatottsága. Az ingatlan hirdetési oldalak látogatottsága kulcsfontosságú az ingatlan eladónak, hiszen ez határozza meg, hogy mennyien nézik meg az ott lévő hirdetéseket. Hiába néz ki jól egy hirdetési oldal, ha kevesen látogatják.

Nézzük először a látogatottsági statisztikákat, aztán azokat a piaci szereplőket, melyeket érdemes mérlegelni, amikor ingatlan hirdetésen töröd a fejed! Ők a piacvezetők.

Ingatlan hirdetési oldalak – Látogatottsági statisztikák

Forbes magazin 2020 nyarán írt egy cikket az ingatlan piacról, amiben közölte a legnagyobb hazai ingatlan hirdetési oldalak látogatottságát:

ingyen ingatlanhirdetés ingatlan hirdetési piac
Forrás: forbes.com

Íme néhány gondolat a cikkből:

Csúcsot döntött az Ingatlan.com: az internetes ingatlanhirdetések piacán 60-70 százalékos részesedésével piacvezető portál látogatottsága májusban elérte a 12,4 milliót, ez történelmi rekordot jelent a két évtizedes múlttal rendelkező vállalatnál. A bő 12 milliós látogatottság egyébként 20 százalékkal haladja meg a járvány előtti, januári, februári, valamint az egy évvel korábbi 10 milliós szinteket.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Forbesnak elmondta, hogy az elmúlt hónapok történései két fontos tendenciára világítanak rá. Látogatottsági rekordjuk többnyire az ingatlanhirdetési piac koncentrálódásának köszönhető, a regisztrált látogatások 67 százaléka az oldalukon történik.”

Ingatlan hirdetési oldalak – A piacvezető

Valószínűleg nem árulok el senkinek se újdonságot azzal, hogy az ingatlan hirdetési oldalok között az ingatlan.com az első. Ahogy az a fenti ábrán is látható, ez a cég a piacivezető az ingatlan hirdetési portálok sorában. Kiemelkedő piaci részesedése miatt kihagyhatatlan az ingatlan eladók számára.

Sajnálatos, hogy tavaly az ingatlan.com megszüntette azt a lehetőséget, hogy az ingatlan keresők külön szűrhessék az ingatlanosok hirdetéseit és a magán, vagyis a tulajdonos által hirdetett hirdetéseket. Sok ingatlan kereső van ugyanis, akik egyértelműen előnybe részesíti a tulajdonostól közvetlenül vásárolható ingatlanokat. Így számukra, akárcsak az ingatlanukat ingatlanos nélkül eladó és hirdető magánszemélyek számára, a változás hátrányos.

Az ingatlan.com-on fel tudsz adni ingyenes hirdetést, de fotók nélkül. Vagyis ha érdemben akarsz hirdetni, akkor mindenféleképpen vásárold meg az ingatlan.com valamelyik csomagját! Ha fotók nélkül hirdetsz, töredékére csökkented a hirdetésedre kattintók számát. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy jó kép többet mond minden szónál.

Ingatlan hirdetési oldalak – A második

A második leglátogatottabb felület a Jófogás külön ingatlanra szakosodott oldala, a jofogas.ingatlan.hu. Bár eredendően a Jófogás egy apróhirdetési oldal, az ingatlanra vonatkozó részlege külön oldalon található, külön url-lel, ezért ingatlan hirdetési oldalnak tekinthető.

A többi jelentősebb ingatlan hirdetési portál

A következő öt ingatlan hirdetési oldal viszonylag közel állnak egymáshoz látogatottságot tekintve, ezért nem igazán érdemes rangsorolni őket. Mindenképpen ők is a piacvezető cégek között vannak:

1.) Ingatlannet

Így vallanak magukról honlapjukon 2021-ben:

Az idén 21 éves Ingatlannet.hu Magyarország egyik meghatározó ingatlanhirdető- és keresőportálja.

” Oldalunk első verziója 2000-ben vált elérhetővé a felhasználók számára, azzal a céllal, hogy gyorsabbá, kényelmesebbé és könnyebbé tegye az eladó vagy kiadó ingatlanok keresését és meghirdetését. Akkoriban még igen kevés hasonló portál működött hazánkban, és bár azóta ez megváltozott, az Ingatlannet.hu még mindig a piacvezetők között van.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy az Ingatlannet.hu kiemelkedő minőségű szolgáltatást nyújtson. Fejlesztjük az oldalunkat, hogy biztosítsuk a hibamentességet, és felhasználói élmény szempontjából kifogástalan működést, valamint hasznos új funkciókkal is színesítjük a portál használatát. Kedvező árú hirdetési csomagjaink mellett rátermett, hozzáértő, ügyfélközpontú csapatunk miatt választ minket évről évre egyre több hirdető.

2018-ban oldalunk teljes arculatváltáson esett át. Az új design kialakítása során a cél az volt, hogy egy olyan felületet hozzunk létre, ami nem csupán felhasználóbarát és esztétikus, hanem felhasználóink számára élményt nyújt a használata.”

Az ingatlannet.hu-n mind az eladók, mind az érdeklődők további hasznos információkat találnak az Ingatlan statisztikák és Mennyit ér a lakásom? menükben. Fontos tudni, hogy ezek a hirdetési, azaz kínálati alapján készülnek.

2. – 3.) Az Ingatlantájoló és az Otthontérkép az Otthontérkép Csoporthoz tartoznak.

4.) Ingatlanbazár

Dicséretes, hogy az ingatlanbazar.hu-n lehet a hirdetésnél külön jelezni, hogy a tulajdonos hirdeti az adott ingatlant.

5.) Költözzbe

Talán ennek az ingatlan hirdetési oldalnak a nevét ismerik legkevésbé az emberek. De az látszik, hogy beértek az élmezőnybe az elmúlt években Az érdeklődő a költözzbe.hu-n is talál statisztikákat egy külön menüpontban.

Melyiket érdemes használni?

Meglátásom szerint a piacvezető ingatlan.com-ot és a jofogas.ingatlan.hu-t nem szabad kihagyni. Ezenkívül igaziból csak az eladó energiájától, idejétől és pénztárcájától függ, hogy az előbbi kettőn kívül mely oldalakon adja még fel ingatlan hirdetését.

A dolog nem úgy működik, hogy minél több ingatlan hirdetési oldalon jelenik meg a hirdetésed, annál több ingatlan keresőhöz jut el a hirdetés. Az ingatlan keresők ugyanis nagyon ritkán bogarásznak át sok ingatlan hirdetési oldalt. És egy oldalon belül is jellemzően csak a találati lista első két-három oldalát nézik át.

Az ingatlan hirdetési oldalakon kívül hasznos a Facebook Marketplace-en is meghirdetni lakásodat, házadat vagy nyaralódat. Itt a fotók elhelyezése ugyanis ingyenes. Erről és a fotók jelentőségéről bővebben itt olvashatsz.

Mik a jellemzői ezeknek az ingatlan hirdetési oldalaknak?

  • Valamennyi ingatlan hirdetési oldalra jellemző, hogy nagyon egyszerűen feladhatók a hirdetések.
  • A szűrések beállítása érdekében sok kérdés van az ingatlannal kapcsolatban (pl. tájolás, fűtés típusa, építés éve stb.), amelyeket érdemes kitölteni, hogy célzottan érkezzenek az érdeklődők a hirdetésedre.
  • Jellemző, hogy fotók megjelentetésért külön kell fizetni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy jó kép többet mond minden szónál.
  • Kiemeléseket lehet vásárolni, amelyekért külön fizetni kell. Ilyen kiemelések lehetnek például “Sürgősen eladó”, “Tulajdonostól eladó”, “Azonnal költözhető” stb.
  • Vannak cégek, melyek molinót adnak hirdetési csomagjaikhoz. Ezt mindig érdemes aktuálisan ellenőrizni, kinek tartalmazza a havi hirdetési díja. A molinó ugyanis kiváló hirdetési eszköz, és ezért élj vele!
  • Általában statisztikákkal figyelheti az ingatlan eladó, hogy hirdetését hányan nézték meg és hányan kattintottak rá. Mindenképpen érdemes ezeket a funkciókat felfedezni az adott ingatlan hirdetési oldalon.
  • A legtöbb helyen cikkeket is olvashat a hirdető, illetve a látogató ingatlan vásárlás vagy értékesítés témában.

Lista a piacvezetőkről

ingatlan.com

ingatlan.jofogas.hu

ingatlannet.hu

ingatlantajolo.hu

otthonterkep.hu

ingatlanbazar.hu

koltozzbe.hu

Szeretnéd eladni gyorsan és többért lakásodat, házadat vagy nyaralódat? Lépj velem kapcsolatba és segítek. 🙂

buktató ingatlan eladáskor

Kiemelt kép forrása: RODNAE Production fotója a Pexels oldaláról

Oszd meg másokkal is!