Milliós a tétje! Hogy minek? A kizárólagos ingatlanközvetítői szerződésnek. Azoknak, akik ingatlanközvetítői szerződés aláírásán gondolkodnak, nélkülözhetetlen tudni, hogy jogszerű-e a kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés alkalmazása. Az ingatlanközvetítői szakmával kapcsolatban e téma körül számos jogi vita alakult ki az elmúlt évek során. Ebben a cikkben helyre tesszük a dolgokat és megtudod a lényeget.

Figyelmesen olvasd el az alábbiakat, ha nem akarsz majd kellemetlen meglepetést!

Ebben a cikkben szereplő tartalom nem minősül jogi tanácsadásnak. Konkrét kérdéseddel fordulj ügyvédhez!

Kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés – Tisztázzuk a fogalmat!

Az ingatlanközvetítői szerződéseknek általában két fő típusát különböztethetjük meg, a kizárólagos és a nem kizárólagos megbízást, vagyis kizárólagos vagy nem kizárólagos ingatlanközvetítői szerződést. A nem kizárólagos megbízás azt jelenti, hogy több ingatlanközvetítő és az ingatlan eladója is hirdeti, árulja az ingatlant.

A kizárólagos megbízás sokszor tartalmazza azt a kikötést, hogy a megbízó (azaz aki szeretné eladni az ingatlant) vállalja, hogy az ingatlant ő maga nem hirdeti, nem értékesíti és erre másnak sem ad megbízást.

Ennek a kizárólagos problematikának a megértéséhez azt kell megvizsgálni, hogy kire vonatkozik a kizárólagosság. Vagyis külön kell választanunk azt, hogy a megbízó vagyis az ingatlan eladó maga is hirdeti az ingatlant vagy más ingatlanközvetítőt is megbíz ezzel.

Kizárólagos megbízásnál az ingatlanközvetítő részéről jogos elvárás, hogy más közvetítőt a megbízója ne bízzon meg, más ingatlanos ne hirdesse. Ennek több oka is lehet, pl. kizárólagos megbízás esetén a közvetítői díjból kedvezményt ad, többet költ hirdetésre, hiszen azzal számol, hogy nincs konkurenciája.

Kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés – Akkor én már nem is adhatom el a lakásomat?

A fenti leírtakból adódik, hogy akkor mi a helyzet, ha kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés esetén a megbízó, azaz az ingatlan eladó maga hirdeti az ingatlant, sőt, ő maga talál rá vevőt? Bár sok kizárólagos szerződés ezt is tiltja, több bírósági döntés is megerősíti, hogy ez a feltétel tisztességtelennek minősül, azaz a megbízó nem zárható el attól, hogy az ingatlanát maga hirdesse, illetve maga találjon rá vevőt.

Medveczky Gábor, Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője 2020. januárjában közleményében azt írta: az ügyészség újabb ingatlanközvetítői cégeket perelt eredményesen és a sikeres ügyészi fellépés nyomán jogerősen is megállapította a bíróság, hogy sérti a jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét az a szerződéses rendelkezés, amely az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a tulajdonos az ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy az ingatlanközvetítő jelenléte nélkül, belátása szerint közvetlenül tárgyaljon az érdeklődővel.

“Az ingatlan saját értékesítését kizáró kikötés tisztességtelenül korlátozza, hogy a fogyasztó szabadon gyakorolhassa tulajdonosi jogait” – írta a fellebbviteli főügyész.

Mint írta, az ingatlanközvetítői szerződés “eredménykötelem”, így a közvetítő megbízási díjra általában akkor tarthat igényt, ha közvetítése eredményeként létrejön a szerződés a felek között. Ezért tisztességtelen, ha a megbízási díj abban az esetben is jár a közvetítőnek, amikor megbízó és kiközvetített személy között nem kerül sor a szerződés megkötésére – írta.

Összegzés: kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés esetében tehát nem lehet megbízni mást ingatlanközvetítőt, viszont az ingatlan tulajdonos nyugodtan árulhatja az ingatlant. Ha a szerződés szövege nem engedi meg az eladónak, hogy ő is értékesítse az ingatlant, az jogszerűtlen.

Kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés – Bírósági döntések

Az elmúlt években számos bírósági döntés született, amelyek egyértelműen kimondták, melyek a tisztességtelen ingatlanközvetítői szerződéses feltételek. A teljesség igénye nélkül ezek a következők:

  • Ahogy azt az előző részben kifejtettem, kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés esetén sem lehet korlátozni az ingatlan eladóját, azaz a megbízót, hogy saját maga is értékesítse ingatlanát.
  • Bírósági döntés született már arra vonatkozóan is, miszerint tisztességtelen az az általános szerződési feltétel, amely szerint a jutalék akkor is megilleti a megbízottat, ha az ingatlant nem a megbízott által közvetített vevő vásárolja meg.
  • A bíróság azt is megállapította, hogy a tartós közvetítői jogviszony kivételével a közvetítő valamennyi megbízóját – nemcsak a fogyasztónak minősülő természetes személyeket, hanem a jogi személyeket is – megilleti a felmondás joga. A felmondás jogának korlátozása jogszabályba ütközik, amelynek jogkövetkezménye a kikötés semmissége – írta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.
  • Tisztességtelen az is, hogy az ingatlanközvetítő az ajánlati biztosíték 50%-át ügyintézési díj jogcímén minden esetben megtarthatja, hiszen így eredménytelen közvetítés esetében is érvényesíthet a fogyasztóval szemben díjigényt.

Ezekről a bírósági döntésekről itt olvashatsz bővebben:

Tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmazott több ingatlanközvetítő irodahálózat (2017. június 14.)
Az ügyészség újabb ingatlanközvetítői szerződés tisztességtelen kikötései miatt perelt sikeresen ( 2019. október 10.)
Döntött a bíróság: kizárólagos megbízásnál is értékesítheti ingatlanát a tulajdonos (2020. január 17.) Döntött a bíróság: egy országos ingatlanközvetítő hálózat eljárását mondták ki tisztességtelennek (2021. május 19.)

Kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés – Mit gondol erről a MIOSZ?

A MIOSZ, azaz a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége a következő állásponton van e témában:

“A hazai gyakorlatban gyakran felmerülő kérdés a kizárólagosság értelmezése, hogy a megbízó milyen mértékben korlátozható az ingatlan értékesítésében – a jelenleg hatályos törvények értelmében.

A „kizárólagos” közvetítői szerződés sem rendelkezhet úgy, hogy a tulajdonos saját maga ne értékesíthesse az ingatlanát. Így az sem tiltható meg, hogy a tulajdonos, maga is hirdesse az ingatlanát!

Az elmúlt évek pörgő magyar ingatlanpiaca eredményezhette, hogy az ingatlanközvetítésre vonatkozó szerződések kapcsán is megnövekedtek a felmerülő jogviták.

A közelmúltban, a kizárólagos szerződéstípussal kapcsolatban ügyészségi határozatok is születtek, nézzük milyen változásokat okozott ez!?

„Tisztességtelen az az általános szerződési feltétel, mely szerint a jutalék akkor is megilleti a megbízottat, ha az ingatlant nem a megbízott által közvetített vevő vásárolja meg” – ez az a helyzet, amikor a kizárólagos szerződés ideje alatt saját vevőnek értékesít a tulajdonos.”

MIOSZ állásfoglalása, hogy egyetértünk az ügyészségi állásfoglalással, de ebben az esetben a megbízó költségátalány megfizetésére legyen kötelezhető, melynek mértékét tv. rögzítse – a közvetítői díj 50%-ban.”

A téma folytatódik a honlapon. Itt csak ezt az egyet emeltem ki. A fenti linken elolvashatók a szövetség további állásfoglalásai.

Mit lehet tenni?

Mit is lehet kezdeni a hazai ingatlanpiacon visszatérő, folyamatos problémát jelentő kizárólagos ingatlanközvetítői szerződésekből és az egyéb nem korrekt szerződéses feltételekből fakadó problémákkal?

1.) Először is nagyon jól meg kell gondolni, melyik ingatlanközvetítői céggel vagy irodával vagy ingatlanossal kötsz szerződést. Informálódni kell a gyakorlatukról előre.

2.) Már előre át kell beszélni a fenti témákat, hogy kiderüljön, milyen feltételekkel akar szerződni az ingatlanos!

3.) Aláírás előtt olvasd el alaposan a szerződést! Ez egyszerű dolognak tűnik, evidencia, de sajnos sokan mégsem teszik. Rá kell szánni az időt, hogy átrágjuk magunkat és megértsük a szerződés feltételeit. Ha kell, vegyük igénybe a saját ügyvédünk véleményét!

4.) Semmiképpen ne szerződj olyan feltételekkel, amelyek jogszerűtlenek! Mindezeket a fentiekben részleteztem. A legfontosabbat nem lehet elégszer elmondani: tisztességtelen az a kikötés, mely korlátozza az ingatlan tulajdonos saját értékesítését. Kizárólagos ingatlanközvetítői szerződést csak akkor írj alá, ha az nem korlátozza a saját értékesítést!

5.) Amennyiben már aláírtál olyan ingatlanközvetítői szerződést, amely a fentiekben részletezett tisztességtelen feltételeket tartalmazza, akkor érdemes megfontolni a szerződés felmondását, illetve jogi segítséget igénybe venni. Tudj róla: ha nem az ingatlanos hozta a vevőt, hanem mi magunk, akkor nem jár az ingatlanközvetítői közvetítői díj. Ugyanígy nem büntethető ez a magatartás sem kötbérrel, sem egyéb módon.

Összegzés

A cikk címében feltett kérdésre igen a válasz, lehet kizárólagos ingatlanközvetítői szerződést kötni, de fontos, hogy az nem korlátozhatja az eladót azaz a megbízót a tekintetben, hogy saját maga értékesítse az ingatlanát.

Mint annyi mindenben, itt is a megelőzés a fontos. A megelőzés pedig nem más, mint a tudás. Az, hogy tudsz a fent tárgyalt tisztességtelen ingatlanközvetítői gyakorlatról. Éppen ezért legyél nagyon körültekintő a kizárólagosság témakörében!

Épeszű ember nem szeret pereskedni, bíróságra járni, tehát jobb a szerződés aláírása előtt gondolkodni, kérdezni és dönteni. Ugyanakkor tudj róla, hogy a mai magyar gyakorlatban sajnos sokszor jogszerűtlen feltételeket tartalmaznak az ingatlanközvetítői szerződések!

Viszont, ha valaki nem tud róla, akkor könnyen belefut abba, hogy teljesen inkorrekt módon kötbért vagy a teljes ingatlanközvetítői díjat fizettetik meg vele. Ez pedig százezrekbe, milliókba kerülhet.

Ha csalódtál az ingatlanközvetítésben, és magad akarod eladni az ingatlanodat, akkor az IngatlanAngyal szolgáltatásai neked valók. Amennyiben feliratkozol hírlevelemre, ajándék tanulmányt kapsz, majd utána ingatlan eladással kapcsolatos tanácsokat, tippeket és hasznos információkat, melyek segítségével megtudod, mire kell figyelned ingatlanod eladásakor.

buktató ingatlan eladáskor

Kiemelt kép forrása: RODNEA productions fotója a Pexels oldaláról

Oszd meg másokkal is!