Akár veszel, akár eladsz ingatlant, a helyrajzi szám ismerete nélkül ez nem fog menni. Ehhez pedig logikusan gondoljuk, hogy kell egy helyrajzi szám kereső. Ebben a cikkben többek között lépésről lépésre megmutatom, hogyan találd meg egy ingatlan helyrajzi számát.

Az alábbiakat elolvasva a következő kérdésekre kapsz választ:

  • Mi is az a helyrajzi szám?
  • Hogyan tudhatod meg egy ingatlan helyrajzi számát? Milyen források vannak?
  • Létezik-e helyrajzi szám kereső?
  • Vagy hrsz szám kereső?
  • Van-e egyszerű megoldás a helyrajzi szám megszerzésére?
  • Van helyrajzi szám kereső online?
  • Létezik helyrajzi szám kereső ingyen?
  • Hogyan tudom meg egy ingatlan helyrajzi számát a cím segítségével?
  • Mennyibe kerül a helyrajzi szám kiderítése?

Helyrajzi szám kereső

Nézzük a sokak számára nagyon fontos kérdést: hol találhatod meg egy adott ingatlan helyrajzi számát! A következő lehetőségek vannak:

1.) Amennyiben a szóban forgó ingatlan vetted, akkor kell legyen róla adásvételi szerződés. A legkönnyebb, ha előveszed a vásárlásodra vonatkozó adásvételi szerződést. Abban mindig benne van az adás-vétel tárgyát képző ingatlan, legyen az lakás, ház, telek, garázs, nyaraló, föld stb. helyrajzi száma.

2.) Ha nem vetted, hanem örökölted az ingatlant, akkor a helyrajzi szám megtalálható a közjegyző által készített hagyatékátadó végzésben.

3.) Lehet, hogy valamelyik fiókban vagy elektronikus mappádban megtalálod a tulajdoni lapot. Annak a bal felső sarkában szintén megtalálható a helyrajzi szám. Mellette szerepel a település neve, továbbá az is, hogy belterületen vagy külterületen található a szóban forgó ingatlan. Az alábbi példán mindezt láthatod.

helyrajzi szám

4.) Ha ingatlan vásárlóként, még az érdeklődés fázisában szeretnéd tudni a helyrajzi számot, akkor nyilván a fentiek nem vonatkoznak rád. Elvileg megkérdezheted az eladót vagy az ingatlanost, de tapasztalatom szerint sokszor nem tudják vagy nem akarják megmondani a helyrajzi számot. Akár eladóként, akár vevőként, érdeklődőként meg szeretnéd tudni egy ingatlan helyrajzi számát, akkor a cím ismeretében a Földhivatal Online a helyes megfejtés számodra. Ez lesz a te helyrajzi szám keresőd.

5.) Létezik még a TakarNet rendszer is, mely össze van kötve a Földhivatal nyilvántartásával, de a Takarnet szolgáltatásait csak az engedéllyel rendelkező, regisztrált felhasználók vehetik igénybe. Elsősorban bankok, ügyvédi irodák, közjegyzők, önkormányzatok használják.

6.) Amennyiben a szóban forgó ingatlan lakás, ház és készült már róla energetikai tanúsítvány, akkor itt is megtalálható az ingatlan helyrajzi száma, de csak akkor, ha valaki tudja a HET azonosítót. Ebből kifolyólag ezt a keresést nem tartom túl életszerűnek

Helyrajzi szám kereső online

A Földhivatal Online nevéből is adódóan online teszi lehetővé számodra, hogy helyrajzi számot keressél, illetve, hogy tulajdoni lapot letölts. Ehhez szükséges tudnod az ingatlan pontos címét. Ennek lépéseit mutatom meg alább. A Földhivatal Online lehetővé teszi, hogy a magunk számára megtudjuk egy ingatlan főbb adatait, így a helyrajzi számát is, továbbá, hogy tulajdoni lapot keressünk és letöltsünk. Vagyis a Földhivatal Online helyrajzi szám kereső is egyben.

Ingyenes helyrajzi szám kereső

A Földhivatal Online-t ügyfélkapus belépéssel lehet használni és ingyen lehet megtudni egy ingatlan helyrajzi számát, vagyis ez a helyrajzi szám kereső ingyenes. A helyrajzi szám keresésének a folyamatát a következő bekezdésben olvashatod el.

Helyrajzi szám keresés cím alapján

Amit rögtön a legelején hangsúlyozni szeretnék, hogy a helyrajzi szám megtudásához mindenképpen kell az ingatlan pontos címe. Enélkül nem fog menni.

Nézzük a helyrajzi szám keresést cím alapján lépésről lépésre! Egy konkrét példán keresztül mutatom be a folyamatot.

1.) Készítsd elő az Ügyfélkapus felhasználónevedet és jelszavadat! Ha nincs, akkor Kormányablakban szerezd be!

2.) Lépj be a Földhivatal Online felületére az Ügyfélkapus belépési adataiddal! Persze, ha valakinek az egyszerűbb, akkor beléphet KAÜ-vel.

Földhivatal Online bejelentkezés

3.) Miután beléptél, ezt fogod látni. Válaszd a Szolgáltatások indítását!

tulajdoni lap letöltése

4.) Majd az Ingatlan keresése gombra kattints!

ügyfélkapu tulajdoni lap

5.) Ezt követően válaszd a Keresés cím alapján lehetőséget és kattints rá!

helyrajzi szám kereső cím alapján

6.) A következő lépés a cím megadása, illetve előtte még ki kell tölteni az adatszolgáltatást kérő adatait, amennyiben most először kérdezel le információt az Földhivatal Online felületén. A cím beírásánál nagyon figyelj a következőkre!
– A település nevét nagybetűvel kezdd, ahogyan a magyar helyírás szabályai megkövetelik!
– A közterület nevét is nagy kezdőbetűvel írd!
– A közterület típusát (pl. utca, tér, köz, út stb.) a legördülő listából válaszd ki! Az alább példaként beírt címben én az “utca”-t írtam be.
– Ami nagyon fontos, hogy a házszám után ne tegyél pontot! Ha kiteszed a pontot, akkor a rendszer nem tudja értelmezni a címet.

Amit nagyon fontos itt megérteni, hogy a Földhivatal Online nem a Google, tehát itt pontosan kell beírni minden adatot. A Google a helyesírási hibákat, elütéseket is tudja értelmezni, míg ez a rendszer jellegéből adódóan természetesen csak pontos cím adatokat tud értelmezni.

Ha mindent beírtál, akkor a jobb alsó sarokban lévő Keresés gombra kattints!

helyrajzi szám kereső online

7.) Ezt követően már meg is kapod a várva várt helyrajzi számot az Ingatlan adatai bal oldalán, anélkül, hogy bármiféle földhivatali szolgáltatást igénybe vennél. Vagyis nem kell lekérni se tulajdoni lapot, se mást.

helyrajzi szám keresés cím alapján, helyrajzi szám kereső online

Erről tudnod kell!

FONTOS TUDNI! Vannak vállalkozók, akik – a vonatkozó hatályos jogszabályokkal ellentétesen – országos földhivatali ügyintézést ígérve hiteles és nem hiteles tulajdoni lap másolatot és térképmásolatot  kínálnak jelentős, sokszor többszörös többletköltség ellenében.

A jogszabályok tiltják az ingatlan-nyilvántartási adatok továbbadását, tovább szolgáltatását.

Vagyis, ha valaki pénzért, ellenszolgáltatásért kínálja neked a helyrajzi számot megkeresését, az jogszabályba ütközik.

Mit tegyél, ha elakadsz a Földhivatal Online használata közben?

Először is ajánlom, hogy még egyszer olvasd el a cikkemet. Ha továbbra sem sikerül, akkor hívd fel az Földhivatal Online Ügyfélszolgálatot!

Telefon: 1818 (1-es menü 4-es menüpont)

Elérhető: 0-24 óra

Mi is az a helyrajzi szám?

Ha már annyit beszéltem a helyrajzi szám keresőről, akkor azért nem hagyhatom ki helyrajzi szám fogalmának az értelmezését, mert sokan nem tudják, mi ez.

Ahogy azt az önálló ingatlanok helyrajziszámozásáról és az alrészletek megjelöléséről szóló 44/2006. (VI. 13.) FVM rendelet megfogalmazza: “A községekben, a városokban, a megyei jogú városokban és a fővárosban (a továbbiakban: közigazgatási egység) minden egyes földrészletet – egyértelmű azonosíthatóságuk érdekében – helyrajzi számmal kell megjelölni.” Tehát a helyrajzi szám a földrészlet saját azonosítója. Olyan mint nekünk, embereknek a személyi számunk. A helyrajzi szám az ingatlan egyedi azonosítója.

A helyrajzi számot, amely településenként 1-től kezdődően van számozva, mindig a településsel együtt kell értelmezni és keresni. Külterületi földrészlet száma előtt egy “0” található, vagyis mondhatjuk azt is, hogy külterületi ingatlan helyrajzi száma mindig “0”-val kezdődik.

Helyrajzi szám kereső – Összegzés

Ebben a cikkben megmutattam neked, mi a helyrajzi szám, hol találhatod, hol keressed, illetve hogyan derítsd ki. Most már azt is tudod, hogy a Földhivatal Online a segítséged ahhoz, hogy ingyenesen megtudd egy ingatlan helyrajzi számát. Azt is érted már, hogy szükséged van ehhez az ingatlan természetbeni címére és hogy a helyrajzi szám kereső nem más, mint a Földhivatal Online.

Amennyiben rendelkezel internetes és számítógépes hozzáféréssel, akkor a fentiekben leírtak segítségével könnyen kiderítheted a keresett ingatlan helyrajzi számát egyedül, ingyenesen, nem fizetve senkinek sem érte.

Ha e témához kapcsolódóan érdekel a tulajdoni lap, akkor arról ebben a cikkben olvashatsz.

Amennyiben az ingatlan eladás érdekel és nem vagy tisztában az eladás folyamatával, lépéseivel, akkor ebben a cikkben részletesen megtudhatod ezeket. Ha feliratkozol a hírlevelemre, akkor pedig folyamatosan kapsz híreket a piaci változásokról, továbbá tippeket és tanácsokat lakásod, házad vagy nyaralód eladásához.

buktató ingatlan eladáskor
Oszd meg másokkal is!