Tíz éve még fogalmunk se volt arról Magyarországon, hogy mit jelent a home staging. Aztán 2015 után lassan-lassan bekúszott a köztudatba. Mindazonáltal az ingatlan tulajdonosok jelentős része még ma se tudja, mi a home staging, és mire való. Fontosnak tartom, hogy az ingatlanukat eladni szándékozók megtudják, mi a home staging jelentése. Ebben a cikkben az alapokról írok.

Honnan jött a home staging?

Mint annyi minden más, a home staging is az Egyesült Amerikai Államokból származik. Az 1970-es években születet meg a home staging koncepciója, amikor rájöttek arra, hogy a staged, azaz felkészített otthonokat sokkal gyorsabban és jobb áron tudják eladni. Az egyes országokban lehet némileg eltérő értelmezése, de a lényeg mindenütt ugyanaz. A Wikipédia home staging magyarázata az Amerikai Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és Svédországot említi.

Mi a home staging jelentése?

A home staging szó szerinti fordításban az otthon színpadra állítása. Tartalmát tekintve pedig a home staging az ingatlan felkészítését jelenti. A felkészítés célja több minden lehet:

  1. Saját otthonát a tulajdonos eladásra szánja.
  2. Ingatlan tulajdonos lakását vagy házát bérbe kívánja adni.
  3. A befektetési célra vett ingatlant a befektető értékesíteni akarja.

A home staging mindhárom esetben tökéletes eszköz ahhoz, hogy a tulajdonos a lehető legmagasabb áron és leggyorsabban érje célját, azaz az ingatlan eladását vagy bérbeadását.

A home staging lényegét igazán tömören így lehet összefoglalni: hozd ki a legtöbbet ingatlanodból!

Miből áll a home staging?

A home staging receptjének az összetevői a következők:

  • lakberendezés
  • ingatlanpiaci ismeretek
  • pénzügyi ismeretek
  • marketing
  • pszichológia

Ezt az öt összetevőt kell ügyesen kikeverni és megfőzni, de mindig testre szabottan. Az arányok eltérőek lehetnek. Van olyan ingatlan eladás, ahol a pszichológiai rész nyom többet a latban, máshol pedig a marketing. Amennyiben befektetésre vásárolt ingatlanról van szó, akkor több pénzügyi ismeret kell.


Ez a honlap azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, amennyiben ingatlanközvetítő nélkül kívánják értékesíteni ingatlanukat. Ha szeretnél híreket, információkat kapni ingatlan eladás témában, akkor itt iratkozhatsz fel, és egyúttal egy ingyenes tanulmányt is megkapsz, ami A sikeres ingatlan eladás titkáról szól.

Kiemelt kép forrása: Magyari Éva

Oszd meg másokkal is!