Miért fontos az építési övezeti besorolás?

Szerző: | Tippek, tanácsok ingatlaneladáshoz

Az építési övezeti besorolás ismerete kulcsfontosságú családi házak, nyaralók és telkek esetében. Mégis elhanyagolt téma. Jellemzően sem az eladói oldal, sem pedig a vevői oldal nem nagyon tud róla. Sajnos az ingatlanközvetítők nagy része még ha tud is róla, nem foglalkozik vele.

Márpedig akár veszel, akár eladsz, elengedhetetlen tudnod a szóban forgó ingatlan építési övezeti besorolását, amennyiben ez családi ház, nyaraló vagy telek. Ha valaki építkezni akar egy telken vagy például nyaraló helyett állandó ott tartózkodásra akarja használni és felújítani az ingatlant, akkor az építési övezeti besorolás tisztázása nélkül nem szabad se ígérni a vevődnek, sem pedig venni magadnak.

Ebben a cikkben az építési övezeti besorolás legfontosabb praktikus tudnivalóit foglaltam össze, hogy ne járj úgy, ahogy sokan: vesznek egy ingatlant, aztán, amikor építkezni akarnak rajta, vagy bővíteni, akkor derül ki, hogy ezt se lehet, meg azt se lehet. Eladásnál nagyon fontos a vevő korrekt tájékoztatása e tekintetben is.

Építési övezeti besorolás – Mi is az az építési övezet?

Az építési övezet fogalmát a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről határozza meg. Az 1. számú melléklet 29. pontja szó szerint így szól:

Építési övezet: a beépítésre szánt területeken belül – a 6. § (2), (4) és (5) bekezdésében foglaltak figyelembevételével – a területrészek sajátos építési használatának megfelelő besorolás, amelyhez az építés feltételei és módja, valamint a beépítés és a telekalakítás szabályai a helyi építési szabályzatban (kerületi építési szabályzatban) kerülnek meghatározásra.”

Ennek a rendeletnek a nevét érdemes megjegyeznie. A hétköznapi nyelvben OTÉK-nak hívjuk.

Építési övezeti besorolás – Beépítésre szánt építési övezetek

Az OTÉK szerint a városok és községek igazgatási területét építési szempontból két csoportra lehet osztani.

a.) Beépítési területre, amelyen belüli építési övezetekben az építési telkek megengedett beépítettsége legalább 10%

b.) Beépítésre nem szánt területre, amelyen belüli övezetekben a telkek megengedett beépítettsége legfeljebb 10% kell sorolni.

Az igazgatási terület beépítésre szánt területe általános használata szerint sokféle lehet. Magánszemélyek lakóingatlana szempontból jellemzően a következők jönnek szóba:

1. nagyvárosias lakóterület

2. kisvárosias lakóterület

3. kertvárosias lakóterület

4. falusias lakóterület

5. üdülőházas üdülőterület

6. hétvégi házas üdülőterület

Ami az általános jelölést illeti, íme néhány példa:

 • Kisvárosias lakóterület jele: Lk
 • Kertvárosias lakóterület jele: Lke
 • Falusias lakóterület jele: Lf
 • Hétvégi házas terület jele: Üh

Egy településen belül egy adott kategórián belül többfajta is lehet, amelyeket a jelekkel különböztetnek meg pl. Lf1, Lf2, Lf3 stb.

Íme példaként Rácalmás település Helyi Építési Szabályzatából egy részlet:

építési övezeti besorolás
7 profi tipp ingatlaneladáshoz

Építési övezetek előírásai

Az építési övezetek előírásait a Helyi Építési Szabályzat írja elő. Minden önkormányzatnak kötelező megalkotni ezt a rendeletet.

Néhány a fontosabb előírások közül:

 • A legnagyobb beépítettség mértéke. Ez az egyik legfontosabb mutatószám, amit vizsgálni kell. Ha például egy telek mérete 700 nm és a beépítettség mértéke max. 30%, akkor a telken az épület(ek) legfeljebb 210 nm-t foglalhatnak el a telek teljes területéből.
 • Beépítés módja. Az előírás meghatározza, hogy az adott építési övezetben milyen beépítési módot kötelező alkalmazni. Példa beépítési módokra: szabadon álló beépítési mód, oldalhatáros beépítési mód, ikres beépítési mód, zártsorú beépítési mód stb.
 • Legkisebb kialakítható telekméret
 • Legkisebb kialakítható telekszélesség
 • Legkisebb zöldfelület mérete
 • Legnagyobb megengedett épületmagasság

Ezeknek a fogalmaknak a pontos meghatározását az OTÉK-ban és a Helyi Építési Szabályzatban keresd!

Miért fontos tudni egy ingatlan építési övezeti besorolását?

Ahogy arról az előbbiekben szó volt, egy építési övezetnek előírása vannak. Az előírások az építkezés és bővítés kereteit és sok esetben korlátait határozzák meg.

Egy ingatlan értékét jelentősen befolyásolja, hogy milyen övezetbe van besorolva és ennek megfelelően milyen építmény vagy építmények építhetők fel rajta. Nagyságrendbeli különbség van egy 3%-os beépítettséget megengedő üdülőövezeti és egy 30%-ot megengedő kertvárosias lakóövezeti ingatlan ára között. Nagyon nem mindegy, hogy kertvárosias lakóterületen vagy üdülőházas üdülőterületen található az ingatlan. Sokan későn, az ingatlan megvásárlása után, amikor építkezni, bővíteni akarnak, akkor döbbennek rá ennek a jelentőségére.

Honnan lehet megtudni egy ingatlan övezeti besorolását?

Egy kis kutatómunkát igényel egy ingatlan építési övezeti besorolásának a kiderítése, de azért nem lehetetlen megugorni.

1. lépés: Tudd meg a helyrajzi számot!

Saját ingatlanod helyrajzi számát illik ismerni, hiszen rajta van a tulajdoni lapon. Ha vásárolsz, akkor magától az eladótól vagy az ingatlanostól próbáld első körben megtudni! Ha így nem sikerül, akkor a cím alapján megtudhatod” a Földhivatal Online felületén. Ehhez javaslom elolvasni a Hogyan tudom meg a helyrajzi számot? című cikkemet.

Amennyiben többet szeretnél megtudni egy ingatlanról a helyrajzi számon túl, például az ingatlan besorolását, akkora földhivatali szolgáltatások közül válaszd ki az Ingatlan leíró adatai opciót! Alább láthatsz erre példát. Miért hasznos ez? Mert ezzel megtudod a keresett ingatlan:
helyrajzi számát (itt: Belterület 550/1)
– besorolását (itt: kivett beépítetlen terület)
– területét (itt: 800 m2)

Íme egy példa, hogyan néz ki az Ingatlan leíró adatai című lekérés. Figyelem! Az eredeti adatokat kiradíroztam és kitalált adatokra cseréltem ki! Havonta 20 darab ilyen letöltési lehetősége van mindenkinek ingyen ügyfélkapus hozzáféréssel.

ingatlan leíró adatai tulajdoni lapon

2. lépés: Szerezd meg az adott település vagy kerület Helyi Építési Szabályzatát!

Hol találod meg a Helyi Építési Szabályzatot (HESZ)?

Egyrészt elvileg meg kellene találni az adott település vagy kerület honlapján, a rendeletek között.

A másik lehetőség megtalálni ezt a fontos rendeletet, a Nemzeti Jogszabálytár, azon belül is az Önkormányzati rendeletek. Kattints erre a linkre, és ott válaszd ki az adott települést, és írd be “Helyi Építési Szabályzat”!
Íme egy példa. Találomra beírtam Tolna település nevét.

önkormányzati rendeletek keresése

Amint látod, a kereső kihozza a találatokat. Ebben az esetben 6 találatot. A már nem érvényeseket pirossal, áthúzva mutatja, míg az érvényesek zölddel jelöltek. Az adott linkre rákattintva megtalálod a HESZ-t.

3. lépés: Keresd meg a térképet is!

A Helyi Építési Szabályzat valamelyik mellékletében keresd meg azt a térképet, amely mutatja az általad keresett helyrajzi számot! Ott meg fogod találni az adott helyrajzi számra, vagyis a számodra éppen fontos ingatlanra vonatkozó építési övezeti besorolást. Nézzünk erre is egy példát!

építési övezeti besorolás, térkép építési övezeti besorolás jeleivel

A fenti ábrán azt láthatod, hogy az ott található helyrajzi számú ingatlanok pl. a bal felső sarokban található 150910 helyrajzi számú ingatlan az Lk-1/Ü2 építési övezetbe van besorolva. Az Lk a Kertvárosias lakóövezet jele (lásd fenti magyarázat). Az adott építési övezet jelét (esetünkben Lk-1/Ü2) a település Helyi Építési Szabályzata magyarázza meg pontosan.

4. lépés: Keresd meg a jelmagyarázatot is!

A térkép értelmezéséhez fontos lehet Helyi Építési Szabályzat jelmagyarázata. Ez az egyik melléklet szokott lenni.

Részlet egy falu Szabályozási Tervének jelmagyarázatából:

helyi építési szabályzat jelmagyarázat

5. lépés: Alaposan tanulmányozd át a HESZ-t!

Helyi Építési Szabályzatot, különös tekintettel a rád vonatkozó építési övezet előírásait, továbbá azokat az egyéb szabályozási elemeket is vedd figyelembe, amelyeket a térkép mutat. Ilyen lehet például sok egyéb mellett:

– Kiemelten mozgásveszélyes terület

– Potenciálisan mozgásveszélyes terület

– Tájképvédelmi terület

– Natura 2000 Kiemelt Jelentőségű Természetmegőrzési Terület stb.

A Helyi Építési Szabályzat és annak mellékletei alapján meg tudod határozni:

 • a számodra fontos ingatlan (akár eladás akár vétel esetén ez szükséges lehet) építési övezeti besorolását,
 • azzal együtt az arra vonatkozó övezeti előírásokat,
 • sőt a további rá vonatkozó egyéb szabályozási elemeket is.

Mit tegyél, ha gondot okoz az építési övezeti besorolás meghatározása?

1.) Először is javaslom, olvasd el ezt a cikket figyelmesen még egyszer!

2.) Ha ez nem segít, akkor keresd ki a Google segítségével az adott település építésügyeiben eljáró hatóság elérhetőségét! Hívd fel őket vagy menj be személyesen, vagy esetleg írj nekik emailt és tedd fel a konkrét kérdéseidet! Tapasztalatom szerint készségesen válaszolnak.

Ez úton is tisztelettel kérem a kedves olvasóimat, hogy amennyiben konkrét kérdésük van e témával kapcsolatban, ne tőlem várják, hogy ingyen kinyomozzam, milyen építési övezeti besorolásba tartozik az ingatlanjuk. Időmet, energiámat nem kímélve írom cikkeimet, hogy az érdeklődőknek hasznos tartalmakat állítsak elő, de nem áll módomban ingyenes tanácsokat adni. Sajnos sok ilyen megkeresést kapok, ezért kellett ezt ideírnom.

A kiemelt kép forrása: Tom Fisk fotója a pexels.com-on

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák