Ingatlan árak alakulása – 2020. szeptember

Szerző: | Ingatlanpiac

Az ingatlan árak alakulása kulcsfontosságú kérdés mindig is az eladói és a vevői oldalnak is. Vajon hogyan alakulnak az ingatlan árak ebben a koronavírusos időszakban, a második hullám elején? Nem könnyű kiigazodni a sok klikkvadász újságcikk hírei alapján. Városi mendemondák helyett nézzük inkább a számokat! Ebben a cikkben az ingatlan árak alakulásáról, az értékesítési idő hosszáról, az átlagárakról és az alku mértékéről is olvashatsz.

Hogy mi történik az ingatlanpiacon, azt mindig csak utólag tudjuk meg. Senki se látja a teljes piacot, az ingatlanközvetítők is csak egy részét. Úgyhogy mindig a darabokból kell összerakni a képet, mint egy puzzle-t. A Duna House minden hónap közepe táján kiadja a Barométer című kiadványát, ami az előző hónapi tranzakciók alapján készül. Ez az írás részben erre az információra támaszkodott.

Hogy központilag, azaz az egész országra vonatkozólag mennyi későn jutunk információhoz, azt jól mutatja, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2020. szeptemberében még csak becslést tud adni a 2019-es lakáspiaci adatokra vonatkozólag.

Tranzakciószám

A KSH hivatalos közleménye szerint 2019-ben hat év után először csökkent a lakáspiaci tranzakciók száma. Tavaly ugyanis 150 ezer adásvételi tranzakció köttetett az országban, ami az egy évvel korábbi, 2018-as adatokhoz képest 8 %-os visszaesést jelent. Kisebb városokban 6%-kal, megyeszékhelyeken 12%-kal, míg Budapesten 19 %-kal kevesebb tranzakció történt 2019-ben, mint az előző évben

A Duna House adatai szerint az idei legerősebb hónap volt a július, amikor 13 215 adásvétel bonyolódott, ami júniushoz képest 18%-os emelkedést mutat. A gyors visszazárást és a folyamatos emelkedést a Duna House meglátása szerint már nem csak az elhalasztott kereslet okozta szükségszerű tranzakciók, hanem a változó igények és az ezeken alapuló plusz vásárlások is okozzák.

2020-ban eddig közel 73 ezer ingatlanpiaci tranzakciót becsül a Duna House. Ez 19%-os visszaesést mutat az előző év ugyanezen időszakához képest.

Növekedett az értékesítési idő

A Duna House augusztusi Barométere alapján kivétel nélkül nőtt az országban az átlagos ingatlan értékesítési idő.

Forrás: Duna House, 2020. augusztusi Barométer

Hatások az ingatlan árak alakulására

A KSH szerint a nagyvárosok tavalyi lakáspiaci forgalmának visszaesésében szerepet játszott a Magyar Állampapír Plusz megjelenése 2019 júniusától, míg a községek lakáspiacának élénkülése a Családi Otthonteremtési Támogatások kiszélesítésével hozható összefüggésbe.

A Magyar Nemzeti Bank 2020. júniusi Lakáspiaci jelentésében elemzi a koronavírus járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatását. Bár több ingatlanközvetítő nem feltétlenül ért egyett ezzel, az MNB szerint “A járványhelyzet elhúzódásától függően a lakáspiacra gyakorolt hatás akár jelentős is lehet. Az elmúlt években a kedvező munkaerő piaci kondíciók, a bővülő reáljövedelmek, a megtakarítások magas szintje, a kedvező finanszírozási környezet, valamint az otthonteremtési célokat szolgáló kormányzati intézkedések támogatták a lakáspiac keresleti oldalát. Elhúzódó válság esetén azonban megfordulhatnak az áremelkedés irányába ható makrogazdasági folyamatok. A munkaerő piacot egyelőre jelentős bizonytalanság övezi, azonban előretekintve várhatóan csökkenhet a foglalkoztatottak száma.”

Válságban az emberek elhalasztják a nagyobb értékű vásárlásukat. Persze ez sosem egy 100 százalékos szabály, hiszen a válság mindenkit másképp érint. De a fizetőképes kereslet egy ilyen helyzetben elkerülhetetlenül csökken. A turizmus betonba állása és az airbnb-t szabályozó intézkedések egyre kevésbé teszik a befektetők számára vonzóvá az ingatlant, ami a lakáspiacon ugyancsak csökkenő keresletet hoz magával. Ezen kívül kínálati oldalon megjelenhet a korábban befektetési célra megvásárolt ingatlanok egy része.

Összegezve tehát az körvonalazódik, hogy csökkenő fizetőképes kereslettel kell kalkulálni az ingatlanpiacon. Annak pedig hatása van vagy lesz az árakra. Előbb vagy utóbb. Ugyanis az ingatlanpiac nem gyorsan reagál.

ingatlan árak alakulása

Ingatlan árak alakulása – átlagárakkal

A Duna House adatai szerint a júliusban értékesített panel otthonok átlagos négyzetméterára a keleti és nyugati országrészben egyaránt csökkent. 2019 azonos időszakához képest keleten 13 %-kal, a nyugati országrészben pedig 11 %-kakkal. Tégla építésű ingatlanok esetében keleten 4 %-kal csökkent, nyugaton viszont 8 %-ot nőtt az átlagos négyzetméterár az előző év júliusához képest.

A budapesti helyzet kicsit másképp alakult. Panelek tekintetében a pesti és budai oldalon egyaránt 2019 júliusa és 2020 júliusi között minimális növekedés figyelhető meg, ami nem számottevő. Viszont tégla lakásoknál markáns a változás: Budán és a Belvárosban is árcsökkenés történt. Figyelemreméltó változás az irányár és az alku mértékének a növekedése.

Forrás: Duna House, 2020. augusztusi Barométer

Ingatlan árak alakulása – budai kitekintés

Budapest, Bel-Buda és Észak-Buda :
A Balla Ingatlaniroda helyi képviselője szerint bizonytalanság és a káosz jellemző most a bel-budai és észak-budai ingatlanpiacra, ahol ” senki nem tudja, mit csináljon “. ” Sokan nézelődnek, érdeklődnek az ingatlanpiacon, ugyanakkor hiányzik az igazi vásárlási kedv ” – mondja Nagy Andrea, a Balla Ingatlan észak-budai irodájának szakmai vezetője.

Meglátása szerint: ” A közvetlen problémát az jelenti, hogy a vevők már azt gondolják, hogy az árak lefelé tartanak, miközben az eladók még mindig azt hiszik, hogy továbbra is emelkedőben vannak.” Ennek ellenére nincs más lehetőség az eladásra, mint az ár csökkentése, ugyanis, mint az ingatlanközvetítő jelezte, azok az ingatlanok, melyeket a közelmúltban eladtak, kivétel nélkül a korábbinál mérsékeltebb áron találtak maguknak új tulajdonost. Azt is megjegyezte, hogy ezek jellemzően az olcsóbb kategóriába tartozó, alacsonyabb négyzetméteráru ingatlanok.

Összegzés

Ahogy említettem a cikk elején, hogy mi történik most az ingatlanpiacon, majd később tudjuk meg, és akkor is az átlagokat látjuk. Az elmúlt hónapokról publikált adatok alapján lehet elképzelésünk az eseményekről. Ugyanakkor nem átlagot adunk el, hanem egy konkrét ingatlant. Minden egyes ingatlan eladása egy külön történet.

Az biztos: a trend megfordult, vége az ingatlanpiaci szárnyalásnak. A makrogazdasági helyzetet tekintve egyértelmű, hogy az árak csökkenő irányt vettek az ingatlanpiacon. Zuhanó árakról azonban szó sincs. Az is látható, hogy az alku nagyobb lett, mint egy évvel ezelőtt volt, és nőtt az értékesítési idő is.

A kérdés az, hogy ingatlan eladóként mit kezdesz ezzel a helyzettel. Az átlaghoz képest hol akarsz elhelyezkedni? Ha felette, akkor csak rajtad múlik. Ha gyorsabban és jobb áron akarod eladni ingatlanodat, mint az átlag, akkor megteheted. Ezen a honlapon erről olvashatsz. Ebben segítek az ingatlan tulajdonosoknak.

Ha szeretnél híreket, információkat kapni ingatlan eladás témában, akkor itt iratkozhatsz fel, és egyúttal egy ingyenes tanulmányt is megkapsz, ami A sikeres ingatlan eladás titkáról szól.

Amennyiben éppen most gondolkodsz lakásod vagy házad eladásán, és szeretnéd, hogy egy tanácsadó segítse ingatlanod eladását, akkor nézd meg ingatlan eladási tanácsadó csomagjaimat, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet. Ha nem találsz olyat, amire szükséged van, kérjél árajánlatot.

A kiemelt kép forrása: Nattanan Kanchanaprat fotója a Pixabay -en.
Második kép forrása: Jörg Hertle fotója a Pixabay -en.

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák