Ennek a balatoni nyaralónak az eladása, amelyet présházból alakítottak ki, sikertörténet volt. Mindössze 14 nap alatt sikerült eladni magasabb áron, mint amit bárki is jósolt neki. Az Otthontérkép akkoriban minden héten kiválogatta az előző hét öt legjobb ingatlan hirdetését, és örömömre ez is köztük volt. Sőt, az Index címoldalon megjelent blogbejegyzésük kiemelt képét is ez az ingatlan adta. Ez a kicsiny, de különleges és hangulatos nyaraló elképesztő érdeklődést váltott ki. Na, de nézzük sorban az adatokat, a felkészítést és a végeredményt!

Az ingatlan fő adatai

Elhelyezkedése: Balaton északi partja, Aszófő, külterület
Kategóriája: nyaraló
Nagysága: 45 m2 alap + 16 m2 tetőtér

Az ingatlan előnyei és adottságai:
– Különleges, nádfedeles, műemléki épületből kialakított lakóingatlan
– Gyönyörű kilátás
– Csendes, nyugodt környezet
– Természet közeli, “nomád világ”
– 338 négyzetméteres kis telek
– Alacsony fenntartási költségek

A nyaraló felkészítése eladásra

Tekintettel arra,hogy kis alapterületű ingatlanról és hozzátartozó kertről volt szó, továbbá a kert és a ház is karban volt tartva, gyorsan lehetett az ingatlan felkészítést kivitelezni. A kevés, de funkcionális bútor is könnyítette a helyzetet. A kerttel nem volt tennivaló, mert kertész gondozta. A levendulákat öntöző mini locsoló rendszer is nemrég készült, tökéletesen működött.

Egy festés kellett, és a tárgyak átválogatása. A tulajdonos gyorsan döntött a tárgyak bútorok sorsáról. Volt, amit hazavitt Budapestre, volt, amit elajándékozott. A festés után csak az maradhatott, amire a fotózásnál és a bemutatásnál szükség volt. Tekintettel a Budapest – Aszófő távolságra, szakaszosan történtek ezek az események. Teljesen időtartamában az előkészítés egy hónapot vett igénybe.

Mivel műemléki épületről volt szó, ami a tulajdoni lapra is rá volt vezetve, a Magyar Államnak elővásárlási joga volt rá. Tehát, amíg ment a festés, a tulajdonos kérvényben fordult az illetékes hatósághoz, hogy kívánnak-e elővásárlási jogukkal élni. Nem kívántak.

A több mint 150 éves és 2000-ben felújított présház stílusa eleve minimalista volt: fehér vastag vályogfalak, és fenyőfa bútorok, lambéria, lépcső. A múlt és egyben a ház őrzője a tekintélyt parancsoló pinceajtó. Maga a ház berendezése egyszerű, puritán. A fotózáshoz díszítésül a levendula lilája és a szőlő zöldje szolgált. A fotózáshoz Jurassza Zsófia enteriőr fotóst kérte fel a tulajdonos. Itt kell megjegyeznem, hogy a saját fotózás helyett bízzuk ezt egy profi fotósra, aki ért ehhez! Nem szabad ezen spórolni. A fotósnak kifizetett összeg bőven megtérül az eladásnál.

Összefoglalóul, milyen lépésekből állt ennek a nyaralónak az eladásra történő felkészítése?

  1. Ház kifestése
  2. Tárgyak, bútorok átválogatása
  3. Felesleges bútorok, tárgyak elszállítása a házból
  4. Ház stylingja a fotózásra
  5. Fotózás

A blogbejegyzés utolsó részében ennek munkának az eredményét láthatod.

A Magyar Állam elővásárlási joga

Még annyit meg kell említeni, hogy mivel műemléki épületről volt szó, ami a tulajdoni lapra is rá volt vezetve, a Magyar Államnak elővásárlási joga volt rá. Tehát, amikor már a vevő és az eladó megállapodtak, akkor az eladó kérvényben fordult az illetékes hatósághoz, hogy kíván-e a Magyar Állam elővásárlási jogával élni. Nem kívánt.

Ezért is nagyon fontos, hogy az ingatlan eladó mindig vizsgálja meg a tulajdoni lapot még az értékesítés megkezdése előtt, hogy tisztában legyen azzal, ha elővásárlási jog eset felmerül! Erről a vevőjelölteket tájékoztatni kell, ami természetesen itt is megtörtént. Szerencsére ez a hivatalos folyamat gyorsan lezajlott.

Hogyan nézett ki a házikó felkészítés után?

balatoni nyaraló előtti kilátás
Hangulat: szőlőtőkék, háttérben a Balatonnal
balatoni nyaraló bejárat kívülről
Bejárati hangulat fotó
balatoni nyaraló bejárat boros hangulattal
Balra az impozáns eredeti ajtó
balatoni nyaraló alsó szint lépcsővel
A belső tér érezhető itt
aszófői nyaraló alsó szint étkezőasztallal
Fehér vályogfalak és a fa világa
aszófői nyaraló tetőtér, hálószoba
A tetőtérben a minimalista hálószoba falambériával
aszófői nyaraló tetőtér, lépcsőfeljáróval
A tetőtér másik része mutatva a lefelé vezető lépcsőt
aszófői nyaraló alsó szintről kifelé a bejárat
A földszintről kifelé tekintve mandulafa és szőlőtőkék


Ha éppen gondolkodsz házad, nyaralód vagy lakásod eladásán, és szeretnéd tudni, hogy vajon a saját ingatlan eladás neked való-e, akkor olvasd el A sikeres ingatlan eladás titka című ingyenes tanulmányt!

Ha szeretnéd, hogy egy tanácsadó segítse ingatlanod eladását, akkor nézd meg ingatlan eladási tanácsadó csomagjaimat, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet! Ha nem találsz olyat, amire szükséged van, kérjél árajánlatot.

Fotók: valamennyi fotó saját tulajdonú

Oszd meg másokkal is!