2019-ben határozott úgy a tulajdonosa, hogy 1974-ben épült rózsadombi társasházi lakását eladja. A lakás eladására a piaci körülmények kedvezőek voltak, bár azt lehetett tudni a nyáron, hogy a szuper állampapír megjelenése a befektetőket az ingatlanpiacról az állampapír vásárlás irányába terelte, így a kereslet jelentősen megcsappant.
A cél az volt, hogy a szűk egy hónapos felkészítés után szeptember elején a lakás eladása megkezdődjön.

Az ingatlan fő adatai

Az ingatlan elhelyezkedése: Budapest, 2. kerület, Rózsadomb
Az ingatlan kategóriája: lakás
Nagysága: 62 m2 + erkély

Az ingatlan előnyei és adottságai:
– Kiváló lokáció
– Csendes, nyugodt környezet
– Zöldövezet
– Első emeleti lakás
– Világos, napfénye lakás
– A pincében külön zárt tároló
– Kocsinak beállási lehetőség a kertben
– Nagy erkély

A lakás felkészítése eladásra a home staging jegyében

Bár néhány éve volt festés a lakásban, egyértelmű volt, hogy festeni kell, továbbá a nyílászárókat fehérre mázolni. Itt írom le ismét, hogy ingatlan eladás előtt igen, kifestjük a lakást, hogy a vevőnek ezzel már ne legyen feladata. Valamilyen világos színre, soha se olyan színűre, ami esetleg a tulajdonosnak tetszik (pl. bordó, lila, zöld), hanem például fehérre, vagy krém színűre.

A lakásban relatív sok bútor volt, ezért nagyon fontos volt alaposan végiggondolni, mely bútorok szükségesek az eladáshoz, vagyis a bemutatáshoz, illetve melyek azok, amelyekre nincs szükség. Ez a végiggondolás fontos feladat, hiszen a felesleges bútorok hátráltatják a lakás home staging szerinti bemutatását. Szerencsére a ház közös tárolója lehetőséget adott azoknak a bútoroknak az átmeneti tárolására, amelyekre a lakásban nem volt szükség. A festés és a felkészülés ideje alatt zajlott a jövőre nézve is felesleges tárgyak eladása és eladományozása. Alapítványokhoz is jutott a feleslegessé vált tárgyakból.

Milyen lépésekből állt a rózsadombi lakás eladásra történő felkészítése?

 1. Lakás kifestése és mázolása
 2. Tárgyak, bútorok átválogatása
 3. Felesleges bútorok, tárgyak eltávolítása a lakásból (pincei ideiglenes tárolás, eladás, eladományozás)
 4. Szükséges apróságok, kiegészítők, virágok beszerzése
 5. Lakás stylingja, dekorálása a fotózásra
 6. Fotózás

A fotózáshoz Jurassza Zsófia enteriör fotóst kérte fel a tulajdonos. Itt kell megjegyeznem, hogy a saját fotózás helyett bízzuk ezt egy profi fotósra, aki ért hozzá! Nem szabad ezen spórolni. A fotósnak kifizetett összeg bőven megtérül az eladásnál.

A lakás felkészítése megtörtént augusztus végégig, és szeptember elején terv szerint el kezdték a hirdetését. A home stagingelt lakás a professzionális fotókkal és hirdetéssel kitűnt a hirdetések közül még akkor is, ha “csupán” jó állapotúnak és nem felújítottnak minősült. Így a siker nem is maradt el. Októberben már meg is száradt a tinta az adásvételi szerződésen.

Mire figyeljünk, amikor felkészítjük lakásunkat eladásra?

A lakás eladása szempontjából a legfontosabb, hogy a vevő szemével lássuk a lakásunkat, és a vevő szempontja határozza meg a cselekedeteinket. Gondoljunk úgy az ingatlanunkra, hogy az már nem a miénk! Ez már nem az otthonunk, hanem egy termék, amit el akarunk adni. Amennyiben sikerült valakinek ezt elfogadnia, és eszerint cselekednie, akkor nagy lépést tesz a sikeres eladás irányába. Nézzük a home staging tanácsokat!

 1. Rakjunk rendet! Selejtezzünk! Minden felesleges dologtól, tárgytól, bútortól váljunk meg, és távolítsuk el az ingatlanból!
 2. A személyes dolgainkat (pl. alsónadrág a szárítón, a gyerek és nyaralás fotók a falon, hűtőmágnes stb) rakjuk el!
 3. Az ingatlan eladásra történő felkészítése nagyszerű lehetőség, hogy megszabaduljunk a nem szükséges, nem használatos dolgoktól. Például minek őrizgetjük a Nők Lapja évekkel ezelőtti példányait, akárcsak a reklámújságokat és befőttesüvegeket?
 4. Csökkentsük a zsúfoltságot! Egymás hegyén hátán lévő bútorok a zsúfoltság érzetét keltik. Ha kevesebb a bútor, az tágas tereket ad.
 5. Hacsak nem pár hónapja volt az utolsó festés, akkor fessük ki az ingatlant. Világos színeket használjuk, semmiféleképpen ne harsány, erős színeket!
 6. A házban, lakásban nem működő dolgokat javítsuk vagy javíttassuk meg! Ne legyen törött járólap, nem működő konnektor stb.
 7. Döntsük el, milyen színeket és színkombinációkat használunk és azokat alkalmazzuk a bútorok, textíliák, és kiegészítők vonatkozásában!
 8. A fotókon és az érdeklődőknek történő bemutatáskor megegyező képet mutassunk az ingatlanról! Kisebb eltérések lehetnek persze, de jelenősek nem.
 9. Figyeljünk oda a fényekre, a világosságra! Amennyiben világos az ingatlan, dombosítsuk ki ezt az oldalát, húzzuk el a függönyöket!
 10. Mindent alaposan takarítsuk ki, ablakoktól kezdve a fürdőszobai vízkőtelenítésig!

Hogyan nézett ki a lakás felkészítés után?

rózsadombi lakás erkély reggeli hangulattal
Reggeli hangulat az erkélyen
rózsadombi lakás bejáratból az előszoba
Bejáratból az előszoba
rózsadombi lakás konyha részlet
A konyha az előszobából
rózsadombi lakás konyha és előszoba
Konyha és az előszoba
rózsadombi lakás nappali
A nappali
rózsadombi lakás nappali hangulat fotó
Hangulat fotó a nappaliban
rózsadombi lakás fürdőszoba
Fürdőszoba
rózsadombi lakás fürdőszoba hangulat fotó
Fürdőszobai hangulat
rózsadombi lakás dolgozószoba
A dolgozószoba
rózsadombi lakás hálószoba
A hálószoba

Ha éppen gondolkodsz házad, nyaralód vagy lakásod eladásán, és szeretnéd tudni, hogy vajon a saját ingatlan eladás neked való-e, akkor olvasd el A sikeres ingatlan eladás titka című ingyenes tanulmányt!

Oszd meg másokkal is!