Sokféle tanácsot lehet olvasni az ingatlan eladással kapcsolatban. Ebben a blogbejegyzésben öt olyan ingatlan eladási tanács szerepel, amelyeket a kezdésnél kell alkalmazni.

Mindezek a projekt megközelítésből fakadnak. Sorra veszem azokat a jellemzőket, amelyeket érdemes tudni a projekt természetéről. Ezeket ugyanis kiválóan tudjuk hasznosítani az ingatlan eladásnál, ami egyik legnagyobb projektünk a magánéletben. Íme tehát öt ingatlan eladási tanács, hogy hatékonyan és kevesebb stresszel tudd kezelni az ingatlan eladás folyamatát.

De mindenekelőtt kezdjük a definícióval! Mi jelent a projekt? Rengeteg meghatározás van. A Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide) szerint a projekt egy ideiglenesen vállalt erőfeszítés egy egyedülálló termék, szolgáltatás vagy eredmény létrehozása érdekében. Az ideiglenes azt jelenti, hogy minden projektnek van egy határozott kezdete és vége.

A projektet az üzleti életben használjuk jellemzően, de sok éves projekt vezetői és projekt menedzseri tapasztalatom alapján nyugodtan merem mondani, hogy a magánéletben is kiválóan hasznosítható a projekt megközelítés. Saját ingatlanunk eladása egy jó példa arra, hogy érdemes projektként foglalkoznunk vele. A magánéletben több minden elhagyható a projekt kellékei közül, vagyis egyszerűsíthetjük a dolgokat.

Nézzük meg, mik a fontos jellemzői egy projektnek! Amikor az ingatlan eladásra gondolunk, akkor érdemes ezekkel kezdeni.

1. Ingatlan eladási tanács: Legyen célod!

Külön tudománya van a cél kijelölésének. A projekt menedzsment irodalma rengeteget foglalkozik a projekt céljával. Nem véletlenül, hiszen, ha nem jó a cél definiálása, és nem szánunk elég időt a projekt cél/ok meghatározására, akkor később nagy árat lehet fizetni érte. Azt is szoktál mondani, hogy a projekt bukások leggyakoribb oka a nem világos célmeghatározás.

ingatlan eladási projekt

Az üzleti életben sokat használjuk a SMART célmeghatározást. Ahogy a projekt, úgy a SMART betűszó is nagy segítségünkre lehet. Szó szerint a smart okosat jelent. Mit is jelentenek a betűk mögötti szavak?

Specific – specifikus, konkrét

Measurable – mérhető

Accepted / Agreed / Attainable – elfogadott, egyetértett, elérhető

Reasonable / Realistic – ésszerű, reális

Time-bound / Time specific – időhöz kötött 

Az idők folyamán, az egyes betűkhöz több szót is választottak, így a SMART-nak több verziója forog. De a lényeg változatlan: olyan legyen a célunk megfogalmazása, hogy a cél ne általános legyen, hanem konkrét, továbbá legyen mérhető, több résztvevő esetében legyen mindenki által elfogadott, továbbá legyen reális és időben specifikus. Ha célunk megfogalmazásánál ezt szem előtt tartjuk, akkor már egy nagy lépést tettünk a siker irányába.

Az első ingatlan eladási tanácsom tehát, hogy mielőtt belevágsz, gondold végig, és pontosan határozzad meg, mi a célod ingatlanod eladásával kapcsolatban. Használjad a SMART célmeghatározást és írd is le!

2. Ingatlan eladási tanács: Tervezz!

Ez az, amire nem szabad sajnálni az időt. Több évtizedes üzleti és magánéletbeli projekt menedzsment tapasztalatom alapján egyetértek azzal, amit nem győznek hangsúlyozni projekt menedzsment tréningeken, hogy mennyire kritikus elegendő időt szánni a projekt megtervezésére.

A projekt tervezésnek az üzleti életben rengeteg technikája létezik és több szintje. A magánéletben le lehet ezt egyszerűsíteni. Ami a lényeg, hogy miután kiizzadtad magadból a SMART célodat, ülj le, és ingatlanod eladására vonatkoztatva:
– Gondold végig, hogyan tudod a feladatokat csoportosítani!
– Határozd meg az al-határidőket, amelyeket mérföldkőnek nevezünk!
– A lehető legrészletesebben gondoljad végig, milyen feladatok tartoznak az egyes feladatcsoportokba!
– Elemezzed a feladatok közti összefüggéseket, van-e olyan, ami függ egy másiktól!
– Ha a fentieket megcsináltad, az egészet rögzítsed egy Excel táblában, vagy ami praktikus számodra!

3. Ingatlan eladási tanács: Gondold végig az erőforrásokat!

Nincs projekt erőforrások nélkül. Végig kell gondolni, az egyes feladatokat ki fogja megcsinálni. Nem biztos,hogy mindent magunknak kell csinálni. Ki is lehet szervezni. Például, ha ingatlan eladásnál örökség esetén teljesen ki kell üríteni az ingatlant, akkor nem feltétlenül kell magunknak megszakadni. Konténerrendelés, pakolás és cipekedés helyett jó alternatíva lehet ezt a nehéz munkát és feladatot profikra bízni.

Az erőforrás tervezésénél a ki kérdésen túl meg kell válaszolnunk a mennyibe kerül kérdést is, vagyis az anyagi erőforrásokat is becsléssel tervezni kell. A projekthez rendelt, tervezett költségek összessége a költségvetés.

Harmadik ingatlan eladási tanács: mivel az ingatlan eladás energiát, időt és valamennyi pénzt is igényel, nagyon fontos, hogy előre tervezzed meg a hozzá szükséges erőforrásokat!

4. Ingatlan eladási tanács: Legyen határidő!

Ahogy korábban a célmeghatározásnál már említettem, a projektnek mindig kell határidő, vagyis, mi az az időpont, amikorra a célt el fogjuk érni. Jellemzően túl optimisták szoktunk e téren lenni. Jobb, ha e téren is realisták vagyunk, és nem gondoljuk azt, hogy például két hét alatt fel tudjuk készíteni ingatlanunk eladásra, miközben két hónap sokkal reálisabbnak tűnik.
A projekt egészének időkeretén túl, az egyes feladatokhoz is rendeljünk határidőt!

Határozd meg pontosan, meddig akarod eladni lakásodat vagy házadat! Határidő segít a fókuszálásban is.

5. Ingatlan eladási tanács: Légy tisztában a korlátokkal!

Egy projektnek három nagy korlátoldala van:

A. Költségvetés
B. Idő
C. Teljesítendők

Egy háromszögként és elképzelhetjük, ahol a fenti három korlát a háromszög három csúcsa. A három nagy korlát által körülhatárolt területen kell tartanunk a projektet. Amikor elindul egy projekt, akkor a terv szerint meghatározzuk ezeket. Aztán a projekt előre haladtával sok esetben elkezd nőni a költségvetés, vagy kiderül, hogy bizonyos feladatok megvalósítása több időt igényel, amitől csúszik a projekt egészének a határideje. Az üzleti életben ez nem elfogadható ugyan, de számtalanszor megesik.

A művészet ezeket a korlátokat egyensúlyban tartani. Hiszen például az egekbe szökhetnek a költségek, hogy tarthassuk az időkorlátot. De ha nincs több pénz, akkor azzal kell zsonglőrködni, ami van, és úgy kell elérni a lehető legkisebb határidő csúszást.

Gondold végig, neked milyen korlátok vannak az eladásod során, és tudatosan figyeld ezeket!

ingatlan eladási tanács

Projekt szemlélet az ingatlan eladásnál

Végig néztük tehát a projekt öt fontos ismérvét. Igyekeztem hétköznapi módon, a magánéletre lefordítani az üzleti projekt kifejezéseket, hogy megértsük, tökéletesen működik a projekt megközelítés otthon, magán és családi viszonylatokban is. Amikor ingatlan eladásról esik szó, ezeket jellemzően nem szokták figyelembe venni, pedig nagyon fontosak. Ezért ebben a bejegyzésben ingatlan eladási tanácsként sorra vettem őket. Ha ezeket megvalósítod, akkor megalapozod vele azt, hogy az ingatlan eladás folyamata hatékony legyen.

Hogyan hasznosíthatod tehát ingatlan eladásodnál a projekt szemléletet?

  • SMART módon határozd meg ingatlan eladásod célját! Figyelj arra, hogy célod konkrét legyen és időben meghatározott! Például mennyit szeretnél kapni érte, mennyi időn belül akarod eladni stb.
  • Alaposan gondold végig, tervezd meg, milyen feladatokat kell megcsinálnod ingatlanod eladásával kapcsolatban!
  • Csoportosítsd a feladatokat, rendelj hozzá felelőst (családon belül érdemes nem csak egy embertől várni valamennyi feladat megoldását), továbbá tervezd meg azt is, mennyi költség merül fel az egyes feladatoknál, és mi a határideje az egyes feladatoknak!
  • Szánj elegendő időt az ingatlan felkészítésére! A pakolás, selejtezés, rendrakás ne maradjon ki! Ház esetén a kert rendezése is kihagyhatatlan.
  • Ha mindent megterveztél, akkor rögzítsd egy Excel táblában vagy bármilyen, számodra könnyedén kezelhető eszközben. Családtagoknál a Google Drive használata praktikus lehet.
  • Jelölj ki egy napot a héten, amikor mindig megnézed a feladatok státuszát, és rögzíted a a változásokat, a haladást vagy esetleges elmaradásokat!

Összegzés

Egy ingatlan eladása életünk legnagyobb értékű ügyletei közé tartozik. Nem mindegy, hogy ki tudjuk-e belőle hozni a legtöbbet, és az sem mindegy, hogy az eladásig vezető út mennyire sima vagy göröngyös. Miért ne csináljunk valamit jól és hatékonyan, ha lehet?

Saját ingatlanunk eladása egy projekt, hiszen mindennapi életünk, munkánk, gyereknevelés stb mellett csináljuk, ideiglenesen, továbbá van eleje és vége. Az eredménye pedig egyedülálló. Tökéletesen megfelel a cikk elején leírt definíciónak.

A legfontosabb ingatlan eladási tanács: Ingatlanod eladására úgy tekints, mint egy projektre, és használd a projekt eszközeit a sikeres eladás érdekében!

buktató ingatlan eladáskor

Oszd meg másokkal is!