Döntő az első benyomás – ingatlaneladásnál is

Szerző: | Home staging

A kutatások alapján tudjuk, hogy amikor valami újjal találkozunk, hihetetlenül rövid idő alatt kialakítjuk az első benyomásunkat. Öntudatlanul ítélkezünk. Így van ez az ingatlaneladásnál is. Döntő az első benyomás, amit sok ingatlaneladó nem tud, pedig meghatározó jelentőségű. Ebből a cikkből megtudhatod, pontosan mi is az az első benyomás, és mit tegyél ingatlaneladóként, hogy ezt a javadra fordítsd.

Miért döntő az első benyomás?

Tudományos tények, számos pszichológia kutatás támasztja alá, hogy az első benyomás különleges jelentőséggel bír. Megváltoztatni nem, vagy csak nagyon nehezen lehet. Egy tized másodperc alatt hozzuk meg ítéletünket.

Ember és ember közti kapcsolatban az első benyomás az első és olykor egyetlen esélyünk rá, hogy kialakítsunk egy képet magunkról. Legyen az magán szituáció vagy üzleti, az első benyomás mindent visz. Állásinterjúknál vagy első randinál a másik fél kialakít rólunk egy véleményt, aminek az alapja az első benyomás.

Feltehetőleg evolúciós okokból tudunk gyorsan és biztosan első benyomást kialakítani. Valószínűleg erre vezethető vissza az is, hogy az első benyomást befolyásoló két legfontosabb tényező a vonzerő és a megbízhatóság. A túlélés szempontjából elengedhetetlen volt a másik fél potenciális veszélyességének minél gyorsabb és pontosabb megítélése.

Döntő az első benyomás az ingatlaneladásnál is

Az első benyomás nemcsak egy idegen, azaz számunkra új emberrel való találkozásnál működik, hanem igaz ez bármi másra. Így alkotunk véleményt egy pillanat alatt egy ruháról, autóról és lakásról is. Ha ezt tudjuk, akkor a javunkra kell fordítani ingatlaneladásnál is. Vagyis mi a feladatod lakáseladóként? Kihasználni az első benyomás adta fantasztikus lehetőséget.

Az ingatlaneladók nagy része nem tud erről vagy nem foglalkozik ezzel a hatalmas lehetőséggel. Te viszont ne szalaszd el a pillanatot! Hogy mit érsz el vele? Azt, hogy a te ingatlanod kiemelkedik a tömegből. Ha kiemelkedik a tömegből, akkor a vevőjelöltek látószögébe kerül. És a nagy számok törvénye alapján minél több érdeklődő látja, annál hamarabb jön meg a vevőd.

Akár hiszed, akár nem, a vevőjelölt a másodperc töredéke alatt eldönti, hogy tetszik-e vagy nem az adott ingatlan. Ezt öntudatlanul teszi. Ez egy érzés, amihez később felsorakoztatja a racionális érveket. Nem azt állítom, hogy ezt később nem lehet felülírni, azaz megváltoztatni, de nem könnyű. Ezért nagyon fontos, hogy ott és akkor, mi lesz az első benyomása.

döntő az első benyomás ingatlan eladásnál is_1
Fotó: Jurassza Zsófia
Forrás: Magyari Éva


Hogyan érd el a legjobb első benyomást?

Amikor lakásod eladásán gondolkodsz, jusson mindig eszedbe, hogy döntő az első benyomás. A kiváló első benyomás elérésének az eszköze az home staging. Nézzünk erre konkrét tippeket!

  • Nagyon fontosak az ingatlanról készített jó minőségő és tetszetős fotók, amelyeket az ingatlan hirdetésben lát az érdeklődő, hiszen itt találkozik először az ingatlannal.
  • Ház esetében a járdát, az utca frontot, az előkertet és a kertet is rakjuk rendbe! Fotózás és mutatás előtt is.
  • Ház és lakás esetében is tökéletes rend és tisztaság legyen az ingatlanban! Fotózás és mutatás előtt is.
  • A bejárati ajtó körül is legyen rend és tisztaság! Ha kell, vegyünk egy új, igényes lábtörlőt!
  • A személyes dolgokat rakjuk el szem elől a kertben és a lakásban/házban is! Például ne kerékpár, gyerekjátékok között kelljen botorkálni.
  • Mutatásnál tartsuk szem előtt, hogy valamennyi érzékszervre hassunk!
  • A látásnak: legyen esztétikus látvány, harmonikus színek, tágasság és világosság!
  • A szaglásnak: legyenek kellemes illatok, mint például a kávé, pogácsa, sütemény, és szüntess meg minden kellemetlen szagot (pl. csatornaszag! Szellőztess az ingatlan mutatása előtt!
  • A hallásnak: a zavaró zajokat, amennyire lehet, zárd ki a mutatás idejére! Például kutya, akármilyen cuki, nem tesz jót a mutatásnál.
  • Keltsd fel a vágyat, hogy itt akarjon élni! Otthonosság, melegség, harmónia – ezt sugallja minden!

Nincs második esélyed első benyomást tenni!

Akkor is közlünk vele valamit, ha nem foglalkozunk az első benyomással tudatosan. Érdemes tehát kézben tartani, és a javunkra fordítani. Nem odafigyelni az első benyomásra, veszteségekkel járhat. Miért is tennéd ezt?

Tehát lakáseladásnál se feledd: döntő az első benyomás és sose kapsz második esélyt az első benyomásra! Élj az első benyomás adta lehetőséggel, és varázsold el a vevőjelölteket home staginggel!

Az IngatlanAngyal azért jött létre, hogy az ingatlaneladókat segítse, amennyiben ingatlanközvetítő nélkül kívánják értékesíteni ingatlanukat.

Képek forrása: canva.com

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák