A kutatások alapján tudjuk, hogy amikor valami újjal találkozunk, hihetetlenül rövid idő alatt kialakítjuk az első benyomásunkat. Öntudatlanul ítélkezünk. Így van ez az ingatlan eladásnál is. Döntő az első benyomás, amit sok ingatlan eladó nem tud, pedig meghatározó jelentőségű. Ebből a cikkből megtudhatod, pontosan mi is az az első benyomás, és mit tegyen az ingatlan eladó, hogy ezt a javára fordítsa.

Miért döntő az első benyomás?

Tudományos tények, számos pszichológia kutatás támasztja alá, hogy az első benyomás különleges jelentőséggel bír. Megváltoztatni nem, vagy csak nagyon nehezen lehet. Egy tized másodperc alatt hozzuk meg ítéletünket.

Ember és ember közti kapcsolatban az első benyomás az első és olykor egyetlen esélyünk rá, hogy kialakítsunk egy képet magunkról. Legyen az magán szituáció vagy üzleti, az első benyomás mindent visz. Állásinterjúknál vagy első randinál a másik fél kialakít rólunk egy véleményt, aminek az alapja az első benyomás.

Feltehetőleg evolúciós okokból tudunk gyorsan és biztosan első benyomást kialakítani. Valószínűleg erre vezethető vissza az is, hogy az első benyomást befolyásoló két legfontosabb tényező a vonzerő és a megbízhatóság. A túlélés szempontjából elengedhetetlen volt a másik fél potenciális veszélyességének minél gyorsabb és pontosabb megítélése.

Döntő az első benyomás az ingatlan eladásnál is

Az első benyomás nemcsak egy idegen, azaz számunkra új emberrel való találkozásnál működik, hanem igaz ez bármi másra. Így alkotunk véleményt egy pillanat alatt egy ruháról, autóról és lakásról is. Ha ezt tudjuk, akkor a javunkra kell fordítani ingatlan eladásnál is. Vagyis mi a feladatod ingatlan eladóként? Kihasználni az első benyomás adta fantasztikus lehetőséget.

Az ingatlan eladók nagy része nem tud erről vagy nem foglalkozik ezzel a hatalmas lehetőséggel. Te viszont ne szalaszd el a pillanatot! Hogy mit érsz el vele? Azt, hogy a te ingatlanod kiemelkedik a tömegből. Ha kiemelkedik a tömegből, akkor a vevőjelöltek látószögébe kerül. És a nagy számok törvénye alapján minél több érdeklődő látja, annál hamarabb jön meg a vevőd.

Akár hiszed, akár nem, a vevőjelölt a másodperc töredéke alatt eldönti, hogy tetszik-e vagy nem az adott ingatlan. Ezt öntudatlanul teszi. Ez egy érzés, amihez később felsorakoztatja a racionális érveket. Nem azt állítom, hogy ezt később nem lehet felülírni, azaz megváltoztatni, de nem könnyű. Ezért nagyon fontos, hogy ott és akkor, mi lesz az első benyomása.

döntő az első benyomás ingatlan eladásnál is_1


Hogyan érd el a legjobb első benyomást?

Amikor lakásod eladásán gondolkodsz, jusson mindig eszedbe, hogy döntő az első benyomás. A kiváló első benyomás elérésének az eszköze az home staging. Nézzünk erre konkrét tippeket!

  • Nagyon fontosak az ingatlanról készített jó minőségő és tetszetős fotók, amelyeket az ingatlan hirdetésben lát az érdeklődő, hiszen itt találkozik először az ingatlannal.
  • Ház esetében a járdát, az utca frontot, az előkertet és a kertet is rakjuk rendbe! Fotózás és mutatás előtt is.
  • Ház és lakás esetében is tökéletes rend és tisztaság legyen az ingatlanban! Fotózás és mutatás előtt is.
  • A bejárati ajtó körül is legyen rend és tisztaság! Ha kell, vegyünk egy új, igényes lábtörlőt!
  • A személyes dolgokat rakjuk el szem elől a kertben és a lakásban/házban is! Például ne kerékpár, gyerekjátékok között kelljen botorkálni.
  • Mutatásnál tartsuk szem előtt, hogy valamennyi érzékszervre hassunk!
  • A látásnak: legyen esztétikus látvány, harmonikus színek, tágasság és világosság!
  • A szaglásnak: legyenek kellemes illatok, mint például a kávé, pogácsa, sütemény, és szüntess meg minden kellemetlen szagot (pl. csatornaszag! Szellőztess az ingatlan mutatása előtt!
  • A hallásnak: a zavaró zajokat, amennyire lehet, zárd ki a mutatás idejére! Például kutya, akármilyen cuki, nem tesz jót a mutatásnál.
  • Keltsd fel a vágyat, hogy itt akarjon élni! Otthonosság, melegség, harmónia – ezt sugallja minden!

Nincs második esélyed első benyomást tenni!

Akkor is közlünk vele valamit, ha nem foglalkozunk az első benyomással tudatosan. Érdemesebb tehát kézben tartani, és a javunkra fordítani. Nem odafigyelni az első benyomásra, veszteségekkel járhat. Miért is tennéd ezt?

Tehát ingatlan eladásnál se feledd: döntő az első benyomás és sose kapsz második esélyt az első benyomásra! Élj az első benyomás adta lehetőséggel, és varázsold el a vevőjelölteket a home staginggel!


Amennyiben úgy döntesz, hogy egyedül adod el ingatlanodat, és ehhez igénybe veszel szakértői segítséget, akkor ez a honlap neked szól. Az IngatlanAngyal azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, amennyiben ingatlanközvetítő nélkül kívánják értékesíteni ingatlanukat.

Ha szeretnél híreket, információkat kapni ingatlan eladás témában, akkor itt iratkozhatsz fel, és egyúttal egy ingyenes tanulmányt is megkapsz, ami A sikeres ingatlan eladás titkáról szól.

Képek forrása: Magyari Éva

Oszd meg másokkal is!