Az ingatlan eladókat gondolkodásmódjuk alapján három csoportba lehet sorolni. Ebben a bejegyzésben sorra veszem ezeket a csoportokat, és így a végére látni fogod, hogyan gondolkodnak az ingatlan eladók. Ami izgalmas, hogy az ingatlan eladási folyamat során az eladók sokszor csoportot váltanak. Vajon miért? Azt is elárulom, kinek van nagyobb esélye a happy endre.

Hogyan gondolkodik az ingatlan eladók egy része?

Az első csoportba azok tartoznak, akik csakis abban tudnak gondolkodni, hogy ingatlanközvetítővel adják el ingatlanukat. Ennek sokféle oka lehet. Nézzük meg a leggyakoribb okokat:

 • Soha életében nem adott még el ingatlant, és természetesnek tartja, hogy ingatlanoshoz forduljon. Fel se merül benne, hogy egyedül adja el. Óriási érték és nincs meg hozzá a tudása, tapasztalata.
 • Életében már adott el ingatlant ingatlanközvetítővel, ami jó tapasztalat volt, ezért meggyőződése, hogy ennek így kell lennie.
 • Szuper elfoglalt, aki nem ér rá az ingatlan eladással foglalkozni. Úgy gondolkodik, hogy intézzen el mindent az ingatlanközvetítő, neki ne legyen semmi dolga az eladással.
 • Idős vagy egyszerűen csak bizalmatlan: ő az, akik idegeneket semmiféleképpen nem enged be a lakásába, tehát elengedhetetlen az ingatlanközvetítő részvétele.
 • Nem használ internetet, vagy nem elég jól, tehát egyedül nem tudná feladni a hirdetést.
 • Annyira jól szituált anyagilag, hogy nem éri el az ingatlanküszöbét az többmilliós összeg, amit az ingatlanközvetítőnek ki kell majd fizetnie. Neki természetesen, hogy valaki más végezze el a munkát ő helyette.

Így gondolkodnak tehát azok az ingatlan eladók, akik ebbe a csoportba tartoznak. Persze lehet, hogy valaki a fentiek közül több jellemzővel is bír.

Hogyan gondolkodik az ingatlan eladók másik része?

Az ebbe a csoportba tartozó ingatlan eladók úgy gondolkodnak, hogy ők bizony ingatlanközvetítő nélkül adják el lakásukat vagy házukat. Hogy miért? Azért, mert:

 • Nem látja az ingatlanközvetítők hozzáadott értékét. Szerinte ő is ki tudja találni az árat, és fel tudja adni a hirdetést.
 • Volt már egy vagy több rossz tapasztalata ingatlanközvetítőkkel, ezért komoly érzelmi ellenállása van.
 • Kidobott pénznek tekinti az ingatlanosok díját, hiszen ő is el tudja adni a saját ingatlanát.
 • Bizalmatlan az ingatlanosokkal szemben valamilyen okból kifolyólag.
 • Szerinte nem nagy dolog az ingatlan eladás, semmily olyat nem tud az ingatlanos, amit ő ne tudna, tehát miért is kéne ingatlanközvetítőt bevonni.

Vegyes csoport

Sokan vannak, akik mindkét csapatban fociznak, tehát egyrészt megbíznak ingatlanost, ugyanakkor saját maguk is próbálják értékesíteni az ingatlant. Tud ez működni elvileg, csak észnél kell lenni, hogy a különböző hirdetések ára egyezzen. Viszont az nem tesz jót egy ingatlannak, ha több hirdetés is fut több árral és több adattal (azaz más ingatlan mérettel például).

hogyan gondolkodnak az ingatlan eladók-1

Vándorlás a csoportok között

Elindul az ingatlan eladás, aztán jön a meglepetés.

Akik ingatlanközvetítővel kezdenek eladni, azt látják, hogy hónapok vagy akár évek alatt nem sikerül eladni az ingatlant. Mikor elegük lesz ebből, akkor kirúgják az ingatlanost, pontosabban a szerződést felmondják. Nem mindig könnyű ebből kiszállni. Láttam olyan ingatlan eladást, ahol egy ingatlanra négy szerződést kötött az egyik nagy magyar ingatlanos cég. Úgyhogy nagyon oda kell figyelni, milyen szerződést írunk alá.

A második csoportban lévők szintén sokszor átvándorolnak az első csoportba. Miután az ingatlan eladó saját erőből nem tudja eladni lakását vagy házát, úgy gondolja, benne van a hiba, és ezért elveit feladva leszerződik egy vagy több ingatlanos céggel. Aztán vagy eladják vagy nem. Van olyan eset, amikor elfogadva az ingatlanos javaslatát, csökkentik az árat, és így el tudják adni. De ennek mi értelme volt az ingatlan eladó szemszögéből? Saját maga is tudta volna csökkenteni, ráadásul így még ingatlanközvetítői díjat kell fizetnie. Vagyis anyagilag kifejezetten hátrányos lépés.

Vagyis mindenkinek vannak elvei, aztán az élet nehézségei, a nem sikeres eladási folyamat miatt az emberek egy része elengedi az elveit, szembe megy korábbi meggyőződésével.

Hol van az igazság?

Az esetek nagy részében nem azzal van a baj, hogy az ingatlan eladó egyedül próbálja meg eladni. Nem ezért nem tudja eladni. SŐT: nagyon sok vevő sokkal jobban szeret közvetlenül tulajdonostól vásárolni, hiszen a tranzakciót így nem terheli meg a közvetítői díj, amit az eladó valamilyen módon megpróbál a vevőre áthárítani.

Hanem mivel van a baj?

 1. Nem jó az árazás.
 2. Az ingatlan nincsen felkészítve az eladásra, azaz nulla home staging van.
 3. A ingatlan marketingje nem megfelelő.

Az a szomorú, hogy rengeteg, ingatlanos által hirdetett ingatlannál ugyanezek a hiányosságok vannak. Akkor miért is kell nekik adni a megbízást?

Hol lesz happy end?

Persze mi a happy end? Eladni gyorsan? Eladni a megálmodott áron vagy ahhoz közeli áron? Vagy a kettő kombinációja? Kinek mi. Mindenesetre akkor lesz happy end, ha az eladónak reálisak, a piaci viszonyokhoz igazítottak a céljai. Továbbá ha tudatos, és ha megteheti, felelősséget vállal az eladási folyamatért. Ha jó az árazása, ha felkészíti az ingatlant, és ha jó az ingatlan marketingje. A mostani válságszagú gazdasági helyzetbe ezek nélkül nehezen képzelhető el a happy end.

Rutinnal rendelkező eladók képesek ezt teljesen egyedül is megcsinálni. Akik nem gyakorlottak, jobb, ha némi segítséget kérnek, legyen az ingatlan értékbecslő, tanácsadó vagy valami más. Ezeknek a költségek még mindig jóval alacsonyabbak, mint az ingatlanközvetítő díja. Ha pedig ingatlanossal adja el valaki, akkor válasszon kipróbált, megbízható, tapasztalt ingatlanost, aki tényleg leveszi a terheket a válláról, tényleg ismeri a piacot, és tényleg az eladó érdekeit nézi!

A tudatos hozzáállás korszaka van

Az internet, a technológia rengeteget mindent megváltoztatott. Ma már a fogyasztónak rengeteg mindenhez hozzáférése van, amihez korábban nem. Az információ az internet elterjedésével már nem kiváltság, hanem mondhatni, az információ demokratizálódott, és így mód van arra, hogy a kereslet és kínálat közvetítés nélkül találkozzon. Ez történik az ingatlanpiacon is:

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint: ” …a technológiai lehetőségek fejlődése szinte minden iparágban megteremtette a közösségi gazdaság (sharing economy) alapjait, tehát ahogyan a magánszemélyek a technológia segítségével egymással összekapcsolódva tudnak közlekedni (pl. Uber), utazáshoz szállást bérelni (airbnb), úgy a lakások adásvételénél is egyre nagyobb a magánszemélyek között közvetlenül létrejött tranzakciók súlya, így az ingatlanközvetítők piaci részesedése folyamatosan csökken.”


Ha úgy döntesz, hogy egyedül adod el ingatlanodat, és ehhez igénybe veszel szakértői segítséget, akkor ez a honlap neked szól. Az IngatlanAngyal azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, amennyiben ingatlanközvetítő nélkül kívánják értékesíteni ingatlanukat.

Ha szeretnél híreket, információkat kapni ingatlan eladás témában, akkor itt iratkozhatsz fel, és egyúttal egy ingyenes tanulmányt is megkapsz, ami A sikeres ingatlan eladás titkáról szól.

Fotók forrása: Francesca Tosolini képe az Unsplash-en

Oszd meg másokkal is!