Budapesten ingatlant eladni egyrészt pont ugyanolyan, mint az ország más részében, ugyanakkor itt vannak a legdrágább ingatlanok, és egyúttal a legtöbb. Ha ingatlan eladás Budapesten 2021 téma érdekel, akkor ez a cikk neked szól. Továbbá érdemes ennek a honlapnak a tanácsait, tippjeit is olvasnod.

Ingatlan eladás Budapesten 2021

Kétmillió lakosával Budapest meghatározó szereplője a hazai ingatlanpiacnak. Viszont évek óta megfigyelhető az a trend, hogy csökken a főváros szerepe és részaránya az országos eladásokból.

A Központi Statisztikai Hivatal Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2020. III. negyedév című kiadványa (amit 2021.01.27-én publikáltak) szerint a főváros lakáspiaci súlyának csökkenése 2014 óta folyamatos. 2019-ben már csak minden ötödik eladott lakás volt budapesti, 2020-ban az eddig regisztrált adásvételek körében ennél is kevesebb, 18%-os a fővárosi ügyletek aránya. Jelenleg ez a legfrissebb statisztika, ami rendelkezésre áll.

Budapesten lakást vagy házat eladni olyan szempontból nagyobb felelősség, hogy az ingatlanok átlagértéke magasabb, mint az ország egyéb régióiban. A fővárosból beáramlás és kiáramlás mindig is jelen van.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy mindenképpen Budapesten kell élniük, és ezért bármilyen áron ingatlant vesznek a fővárosban, mások pedig úgy döntenek, hogy a zöldebb környezet vagy a nagyobb nyugalom érdekében elköltöznek Budapestről, és ezért piacra dobják fővárosi lakásukat.

Ingatlan árak Budapesten 2021

A Duna House Barométer havi elemzései támpontot jelentenek az ingatlanpiaci folyamatokról és az ingatlan árakról is, országosan és régiónként egyaránt. Az alábbiakban a budapesti ingatlan árakra vonatkozó 2021 két hónapjának az információ szerepelnek.

“A Duna House Barométer statisztikai információi és becslései kizárólag tájékoztatás célját szolgálják, azok
teljességéért, pontosságáért a Duna House felelősséget nem vállal.” – olvasható a Duna House Barométer Adatvédelmi Szabályzatában.

2021 márciusában megjelent Duna House Barométer elemzésből azt lehet tudni, hogy “a februárban értékesített panel lakások átlagos négyzetméterára Budán 3%-kal, Pesten 6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A használt tégla lakások négyzetméterára Budán és a belvárosban stagnált. Ugyanakkor a pesti oldalon 9 százalékos csökkenés figyelhető meg a tavalyi év februárjához viszonyítva.”

2021 júniusában megjelent elemzés szerint 2021 májusában “Budán nem történt adásvétel 500 ezer forintos négyzetméter alatti áron, és nagyot nőtt a 900 ezer Ft/m2 feletti otthonok aránya. Pesten a legnagyobb érdeklődés a 20-30 millió forint közötti otthonok iránt volt.

A 2021. májusban értékesített panelotthonok átlagos négyzetméterára Budán 18%-kal, Pesten 9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az értékesített használt téglalakások négyzetméterárának tekintetében Budán 21, Pesten 8, a belvárosban 7%-os növekedés figyelhető meg a tavalyi év májusához viszonyítva. A vevői alku mértéke a
fővárosban is mérséklődött.”

Természetesen egységes budapesti ingatlanárról nem lehet beszélni. Amint a fenti számok is mutatják, nagyon másként “viselkedik” a főváros pesti és budai oldala, akárcsak a panel és tégla lakások piaca.

Mire figyelj az ingatlan eladásnál?

A következő témákat feltétlenül ajánlom, hogy elolvasd, végig gondold és alkalmazd.

1. Gondold végig az adózást!

Az ingatlan eladásnak adózási vonzata van, mivel az ingatlan eladásból származó jövedelem adóköteles. Ezért már az eladásról hozott döntésnél vedd figyelembe az ötéves szabályt. Erről és az adózás egyéb tudnivalóiról itt olvashatsz részletesen.

2. Kezeld projektként!

Az ingatlan eladás nem egy szokásos napi tevékenység a hétköznapi ember számára, hanem egy projekt. Ha projektként tekintesz rá, és figyelembe veszed a projekt jellegből adódó sajátosságokat, akkor hatékonyabban, gyorsabban és kevesebb stresszel fog járni az ingatlan eladás. Ez az folyamat elején különösen fontos.

Mikre figyelj oda a projekt kapcsán?

  • Legyen világos célod!
  • Tervezz!
  • Gondold végig az erőforrásokat!
  • Figyelj az időre!
  • Légy tisztában a korlátokkal és figyeld azokat!

Ezekről részletesebb itt olvashatsz: Öt szokatlan ingatlan eladási tanács

3. Ingatlanossal vagy ingatlanos nélkül akarsz eladni?

Ezt a kérdést jól végig kell gondolni. Mindenki helyzete, ideje, tapasztalatai és sok egyéb alapján dönt ebben a kérdésben. Amit ne tegyél: ne hidd azt, hogy azzal, hogy aláírod a szerződést egy ingatlanossal, azzal minden meg fog oldódni! Nem fog! Ne a csodát várd, hanem gondold végig, te mit tehetsz a sikeres ingatlan eladás érdekében.

Megvizsgáltam, mik az ingatlanközvetítők feladatai, és hogy át tudják-e ezt venni az ingatlan eladók. Erről a témáról itt írtam.

Fontos számodra, hogy a lehető legtöbb pénz maradjon a zsebedben ingatlan eladásakor? Ha igen, akkor a Mennyibe kerül az ingatlan eladás? című cikkemet is érdemes elolvasnod, ami tulajdonképpen ingatlan eladási matek.

4. Legyen jó az árazásod!

Az ingatlan eladás egyik pillére az ár. Az érthető, hogy minél többet szeretnél kapni ingatlanodért, de ha az árazás nem kapcsolódik az ingatlanpiaci viszonyokhoz, akkor sose fogod eladni az ingatlanodat. Na jó, ne legyek olyan szigorú: lehet, hogy nem sose, de nagyon sokáig fogod árulni.

Az ár meghatározásához tisztában kell lenni a fogalmakkal és az árinformációk forrásaival. Ehhez nyújt segítséget ez a blogbejegyzésem.

Energetikai tanúsítvány Budapest 2021

Az energetikai tanúsítvány készítése nélkülözhetetlen lakás vagy ház eladáshoz. Nagy verseny van a tanúsítók között, ezért érdemes egy kicsit guglizni. Budapesten különösen sok szolgáltató közül választhat a megrendelő. Akit az energetikai tanúsítvány Budapesten érdekel, javaslom Gergics Katalin energetikai tanúsítót, akinek az elérhetősége itt található. Gyorsan és jó áron dolgozik.

Ha bővebben akarsz tájékozódni az energetikai tanúsítvány témában, akkor a cikkemet itt olvashatod el.


Ha ennél többet szeretnél, akkor iratkozz fel hírlevelünkre! Ajándék tanulmányt kapsz, amiből megtudhatod, mi a sikeres ingatlan eladás titka. És folyamatosan értesülsz az új, hasznos tartalmakról, valamint az akciókról.


A kiemelt kép forrása Kate Kasiutich az Unplash-on.

Oszd meg másokkal is!