A legtöbb ingatlan eladó még mindig nem ismeri a home staginget, illetve, ha ismeri, nem alkalmazza saját lakása vagy háza eladásakor. Ugyanakkor azok, akik már hallottak a home stagingről, sokszor félreértik vagy leegyszerűsítik a fogalmat. Ezért tartom fontosnak, hogy tisztázzuk, mi nem home staging.

A home staging jelentéséről bővebben itt olvashatsz.

A home staging nem rendcsinálás

Nagy híve vagyok a rendcsinálásnak. Nemcsak ingatlan eladáskor, hanem úgy általában. Rendben, áttekinthetően élni szerintem sokkal jobb. Mindazonáltal nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a home staging nem egyenlő a rendcsinálással.

Azért, mert egy lakásban vagy házban rendet raktunk, kiselejteztük a felesleges kacatokat, attól még ne higgyük azt, hogy home staginget csináltunk.

Azt viszont nem lehet elégszer elmondani, hogy a selejtezéssel egybekapcsolt rendcsinálás nélkül nincs a home staging. Ez a legelső lépés, amit az ingatlan felkészítés során meg kell tenni.

A home staging nem lakberendezés

Bár a home stagingnek fontos alkotórészét képezi a lakberendezés, határozottan meg kell különböztetni a kettőt egymástól. Véletlenül se tegyünk egyenlőségjelet a kettő között! Nézzük, mi a különbség a home staging és a lakberendezés között!

  1. Mit csinálunk? Míg a lakberendezés által megteremtjük az igazi, vágyott OTTHONt, addig a home staginggel az ingatlanból TERMÉKet faragunk, amelyet aztán értékesítünk, tehát a piacra dobjuk.
  2. Mi a célunk? A lakberendezésnek az a célja, hogy az egyéni ízlésnek megfelelően jól érezzük magunkat abban az otthonban, míg a home staging célja az ELADÁS.
  3. Egyedi vagy általános ízlés? A lakberendezés személyre szabja az adott ingatlan stílusát és hangulatát. Azaz egyedi, személyes. Ugyanakkor viszont a home staging nem egyedi ízlésnek akar megfelelni, hanem a lehető legnagyobb számú potenciális vevő számára teszi vonzóvá az adott ingatlant. Ezért személytelenít.
  4. Költségek? A költségeket a lakberendezésnél nem a megtérülés határozza meg, míg a home staging esetében nagyon is. Home staging esetében csak az eladást elősegítő munkálatokat szabad elvégezni.
  5. Befejezettség? Saját otthonunk lakberendezése talán soha nem fejeződik be, és ez nem is baj. Viszont a home staging esetében úgy kell tenni a dolgunkat, hogy teljesen befejezett hatást mutassunk!
home staging és lakberendezés összehasonlítása
A home staging és lakberendezés összehasonlítása
Forrás: IngatlanAngyal – saját szerkesztés

Nem dekorálás

Többektől hallottam már azt a hiedelmet, hogy a home staging abból áll, hogy kiteszünk egy-egy vázába friss virágot és teszünk gyertyát a fürdőszobába. Nos önmagában ez nem elég. Viszont fontos eleme a home stagingnek a hangulat megteremtése, amihez használunk dekorációt is. Azután alkalmazzuk, miután már az összes többi home staging lépést végrehajtottuk.

A home staging nem feljavítás

Sokan azzal gondolják elintézni a home staginget, hogy megpróbálják eltüntetni a foltok és gondokat. Nos, ez nem home staging. A látszatra adva egy kicsit itt-ott javítgatva, érdemi dolgot nem változtatni nem home staging. Persze akár ez is működhet, csak ne hívjuk home stagingnek.

Nem szállodai sterilitás

A teljes káosz és rendetlenség lehetne az egyik véglet, és a szállodai sterilitás a másik véglet – ahogy sokszor egy ingatlant (ingatlanossal vagy anélkül) felkínálnak eladásra. A szállodai sterilitás hangulatát keltő lakások a ritkábbak, de azért említsük meg ezt is!

A rend és tisztaság elengedhetetlen része és alapvető jellemzője a home stagingnek és egy szép, normális szállodai szobának is. Viszont a szállodai szoba élettelen, túl steril. A home staging egy életérzést teremt meg, és így felkelti a vágyat. Tehát egy home stagingelt lakásban van élet, még akkor is, ha a mindennapokhoz képest minden szépen rendben van.

És akkor mi a home staging?

Nos, összegezve a fentieket elmondhatjuk, hogy a home staging nem egyenlő a lakberendezéssel, se nem a rendcsinálással, továbbá nem javítgatás, nem dekorálás és nem szállodai sterilitás. A home staging receptjének az összetevői a következők:

  • lakberendezés
  • ingatlanpiaci ismeretek
  • pénzügyi ismeretek
  • marketing
  • pszichológia

Azonnal alkalmazható home staging tippeket itt olvashatsz.


Amennyiben úgy döntesz, hogy egyedül adod el ingatlanodat, akkor ez a honlap neked szól. Az IngatlanAngyal azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, amennyiben ingatlanközvetítő nélkül kívánják értékesíteni ingatlanukat.

Ha szeretnél híreket, információkat kapni ingatlan eladás témában, akkor itt iratkozhatsz fel, és egyúttal egy ingyenes tanulmányt is megkapsz, ami A sikeres ingatlan eladás titkáról szól.

A kiemelt képhez felhasznált fotó: Francesca Tosolini az Unsplashen

Oszd meg másokkal is!