Pátyi családi ház eladása

Szerző: | Esettanulmány, Home staging, Referencia

Ennek az ingatlannak az eladása sikeres véget ért, de az odáig vezető út meglehetősen rögös volt. Az alábbiakban esettanulmányszerűen leírom a Budapesttől nem messze található pátyi családi ház eladása történetét, bízva abban, hogy segítséget nyújt azoknak, akik ingatlanukat kívánják mihamarabb eladni.

A legrosszabbkor, 2008-ban kezdtem el árulni gyönyörűséges, fagerendás, különleges házunkat. Az eladására családi okokból kényszerültem. A válság utáni keserves években sikertelenül próbálkoztam. Először gondoltam, eladom egyedül. Miután hosszú ideig nem sikerült, az egyik nagy ingatlan közvetítő céggel kötöttem szerződést az eladásra. Aztán megint évek teltek el, de sem én, sem az ingatlanközvetítő nem tudtuk eladni. Az árból is engedtem már, de a siker csak nem jött. Ha őszinte vagyok magamhoz, akkor nem foglalkoztam a házunk eladásával, azon túl, hogy ment a hirdetése, illetve a házat, bár nem ott laktunk, folyamatosan karban tartottam.

Aztán 2014 őszén egy napon bevillant, hogy miért gondolom, hogy ugyanazzal a módszerrel, más eredményre jutok. Némi guglizás után rátaláltam a home stagingre. Ekkor hallottam erről először. Gondoltam, mit veszíthetek. Az igénybe vett home staging konzultáció után világossá vált, hogy mit kell tennem a házzal. Mivel kisfiamat egyedül neveltem, és akkor éppen vezérigazgatóként dolgoztam, tudtam, egyedül lévén lassan fogok haladni a ház felkészítésével. Viszont ekkorra világossá vált, mi hiányzott az eladási eszköztáramból az előző években. Egy percig nem volt kérdéses számomra, hogy ezzel a módszerrel el fogom tudni adni a házat.
Aztán 2015 elején a hazai első home staging tanfolyamon tovább képeztem e téren magamat.

Az ingatlan fő adatai

Elhelyezkedése: Budapest mellett, Zsámbéki medencében, Pátyon, belterületen
Kategóriája: családi ház
Ház nagysága: 250 m2
Telek nagysága: 3993 m2

Az ingatlan előnyei és adottságai:
– Különleges, fagerendás, parasztház jellegű épület
– Gyönyörű kilátás hátrafelé az erdőre
– Csendes, nyugodt környezet
– Természet közeli, “nomád világ”
– Igényes, de letisztult kialakítás
– Nagy terek családi összejövetelekre, de szeparálódásra is van lehetőség
– Extra: régi borospince a ház alatt

Pátyi családi ház eladása: felkészítés eladásra

2015 elején kezdtem ténylegesen a ház felkészítésével foglalkozni. Először is megállapodtam a festőmmel, hogy kifestik a házat. Megterveztük, beütemeztük, mikor kezd. A festővel párhuzamosan kerestem egy kertészt, hogy az éveken át “téli álmát” alvó kertet felfrissítse.

Selejtezés

Ezt megelőzően hétvégenként pakoltam, válogattam a bútorokat és tárgyakat. Selejtezésnek is hívhatjuk ezt a folyamatot. Meghoztam a sokszor nem könnyű döntéseket a sorsukról. Ez volt a legidőigényesebb feladat a ház eladására történő felkészítés folyamatában. Öt nagy csoportra osztottam a bútorokat és a tárgyakat:

1. ott maradnak a házban, mert a fotózáshoz és a bemutatáshoz szükség lesz rájuk.
2. elajándékozom
3. eladom
4. magammal viszem már most a lakásunkba, ahol laktunk
5. kidobom

Elajándékozás

Az elajándékozás vagy eladományozás pozitív része ennek a selejtezési folyamatnak, ha az ember már meghozta a döntést, hogy megválik attól a bizonyos tárgytól, bútortól. Egyik barátnőm fia egy gyermekintézményben dolgozott akkortájt, és ott szívesen fogadták a sok mindent, amit szívesen nekik ajándékoztam. Több kocsifordulónyi “cucctól” váltam meg így. Örültem, hogy tárgyaink máshol folytatják életüket, örömet okozva állami gondozott gyermekeknek. Ezenkívül felfedeztem magamnak a Cseriti bolthálózatát, ahova rengeteg apróságot tudtam vinni. Alapelvem: azért mert nekem nincs már szükségem egy tárgyra, attól az még másnak hasznos lehet. Számomra a fenntarthatóság és a klímavédelem egyik fontos gyakorlati megvalósulása, hogy a tárgyakat hasznosítsuk újra.

Eladni több helyen is lehet. Annak idején a Vaterán és a Jófogáson adtam el mindent, ami akartam. Mostanában a Facebookon a Marketplace is lehetőséget kínál erre. Sokan kérdezték akkor is, hogyan tudtam eladni. Röviden a lényeg, hogy adjál pontos leírás és jó fotókat a portékádról! Legyen ehhez reális árképzésed! És végül, de nem utolsó sorban, szolgáld ki a vevődet!

Festés, javítások, kertrendezés

A festő mindent szépen kifestett, és ahol szükséges volt, még burkolatokat javított. A festés után semmilyen fotó vagy festmény már nem került vissza a falra, hogy ne legyen személyes a ház.

A kertész rendet tett a kertben. Több helyen a növényzetet alaposan meg kellett ritkítani, mert az évek alatt elburjánzott. Persze, sokan kérdezhetik, erre miért van szükség. Általános tulajdonosi vélekedés, hogy majd kifest a vevő. Nos, nem. A festés a minimum, amit meg kell csinálni, ha ingatlanunkat hatékonyan akarjuk értékesíteni. A vevő, ha megvesz valamit, akkor nem akkor festéssel és egyéb javításokkal bíbelődni. Ő a készet akarja. A festésen és kertrendezésen kívül minden olyan dolgot megjavíttattam, ami nem, vagy nem tökéletesen működött.

Fotózásra előkészületek és fotózás

Májusra a ház és a kert is készen állt. Ekkorra már megvettem azokat a kiegészítőket pl. szőnyegeket, bútorokat, amelyekre még szükség volt, hogy minden helyiségnek egyértelmű funkciót adjunk, továbbá a szépítő kiegészítéseket (virágok, asztalterítékhez a hiányzó elemek, megfelelő színű díszpárnák stb.) is beszereztem.

A kert frissen vágott fűvel, a ház pedig ragyogó tisztaságban várt a fotózás napjára. Minden helyiség világosan mutatva, hogy mi a szerepe, esztétikusan készen állt. A fotózást Jurassza Zsófia enteriőr fotósra bíztam. Az alább látható fotók az ő munkáját dicsérik.

Pátyi családi ház eladása: hogyan nézett ki a ház felkészítés után?

pátyi családi ház a bejárattól
Parasztház jellegű családi ház elölről, a bejárattól.
pátyi családi ház nappali ülőgarnitúrával
Megjelenik a fagerendás belső. A félköríves napfényes nappali.
pátyi családi ház hálószoba
A teraszra és kertre néző hálószoba, napfényben úszva.
pátyi családi ház konyha
A csupa fa konyha.
ebédlő megterített asztallal
Ebédlő megterített asztallal, art deco tálalóval és pohárszékkel.
könyvtárszoba íróasztallal
Az ebédlőből tovább lépve az 1000 kötetes könyvtárszoba.
családi ház fürdőszoba
A fehér és kék színekkel játszó fürdőszoba.
családi ház kis hálószoba
A kis háló.
családi ház borospince
A ház különlegessége: a borospince.
családi ház festőszoba
A festőszoba, amivel a ház hirdetése Index címoldalra került.

Pátyi családi ház eladása: mik a tanulságok?

A válság évei alatt hihetetlenül nyomottak voltak az ingatlan árak. Egyéni döntés, hogy ezzel mit kezdünk. Én úgy döntöttem, hogy nem fogom fele áron elkótyavetyélni a házukat, bár kaptam ilyen tanácsot is.

Ha nem a 2008 utáni nehéz években vagyunk, talán home staging nélkül is el lehetett volna adni. Bár esztétikus és szép volt a ház, különlegessége egyúttal kihívást is adott, mert nem az általános közízlésnek felelt meg. A fagerendás, csupa kő és csupa fa ház borospincével, nagy telken olyan vevőt várt, akinek a nyugodt környezet, a természetes anyagok, a nagy belső terek, az erdő látványa fontosak, akárcsak nekünk, akik építettük. A hosszú évek alatt az tartotta bennem a lelket: csak egy vevő kell. Aki végül meg is jött.

Amit 2014 előtt is jól csináltam: a hirdetés részletesen leírta a házról és a telekről a szükséges tudnivalókat, voltak fotók és alaprajz. A házban mindig rend volt és tisztaság, amikor érdeklődőknek mutattam. Ma már tudom, ezek szükséges feltételek a sikeres eladáshoz, de nem elégségesek.

A pátyi családi ház eladása meghozta a nagy felismerést: a home staging segítségével egy ingatlan vonzóvá válik, kiemelkedik a tömegből és a lehető legnagyobb számú potenciális érdeklődőhöz eljut, akik között ott van a vevő.

Mit kellett még megtenni a home staging elveknek megfelelően?
– festést
– javítási munkákat
– kertrendezést
– selejtezést
– egy-két helyiségben egyértelművé tenni a funkciót
– minden helyiséget a funkciójának megfelelően berendezni
– ne mutasson semmi személyeset a ház
– virágokkal, egyéb kiegészítőkkel díszíteni
– hangulatot teremteni

Mindezeknek az a célja, hogy a vevő el tudja képzelni itt magát, és érezze, hogy ide csak be kell költöznie.

Ha éppen gondolkodsz házad, nyaralód vagy lakásod eladásán, és szeretnél az eladáshoz tippeket, tanácsokat kapni, valamint értesítést az újdonságokról, hírekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, és ezzel egyúttal megkapod A sikeres ingatlan eladás titka című ingyenes tanulmányt!

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Mit kell tudni az ingatlanosokról?

Amennyiben ingatlanközvetítővel akarod eladni ingatlanodat, akkor ez a cikk kihagyhatatlan számodra. Ingatlanos jutaléktól a trükkökig bezárólag.

Home staging jelentése

Fontosnak tartom, hogy az ingatlanukat eladni szándékozók megtudják, mi a home staging jelentése. Ebben a cikkben az alapokról írok.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák