A home staging, vagyis magyarul az ingatlanfelkészítés sokféle lehet, de az biztos, hogy az ingatlan átalakul a sikeres értékesítés érdekében. Ez az átváltozás azért történik, hogy az ingatlan a legjobb arcát mutassa. Ez többek között azt is jelenti, hogy a vevőknek megmutatjuk az ingatlanban rejlő lehetőségeket. Egyúttal a vágyat is felkeltjük, hogy a vevő pont azt a lakást akarja. Az alábbiakban home staging előtte és utána fotókat láthattok, hogy a saját szemetekkel tapasztaljátok meg az átváltozást.

A kulcsszó ebben a folyamatban az átalakulás, a változás. Ugyanis ez nem kicsi, hanem drasztikus, jelentős átváltozás. Nem arról van szó, hogy kiteszel egy gyertyát vagy egy orchideát. Ha csak ezt teszed, akkor az maszatolás (home staging szempontból).

Mielőtt azonban belemennék a home staging előtt és után állapot részleteibe, azoknak, akik még nem ismerik a home staging fogalmát és tartalmát, feltétlenül javaslom alábbi két cikkem elolvasását:

A home staging jelentése

A home staging fajtái

Az alább bemutatott fotók saját projektem, home staging tanácsadásom eredményeképpen készültek. Nézd meg az átalakulást!

Home staging előtte és utána – Mi a lényeg?

Ahogy Barb Schwartz, a home staging amerikai kitalálója, nagyasszonya mondja: ” The way you live in a home and the way you sell it are two different things.” Vagyis magyarul: Ahogy az otthonodban élsz és ahogyan azt eladod – az két különböző dolog. Ez a “staging” előfeltevése. A home staging egy koncepció, amely arra tanít, hogy a vevő szemével nézz az otthonodra és eszerint javítsd a megjelenését és növeld az értékét.

Bútorozatlan belvárosi lakás home staging előtt és után

A home staging egyik fajtája, amikor bútorozatlan vagy majdnem teljesen üres ingatlant töltünk meg élettel és tartalommal. Ez sokszor fordul elő, amikor a tulajdonosok egy lakást az eladás előtt bérbeadás céljára tartottak. Az alább bemutatott fotók egy ilyen lakás állapotváltozását mutatják.

Miért nem jó a bútorozatlan lakás eladás esetén? Egyrészt azért, mert az emberek nagy része nem tud térben gondolkodni, és így a bútorozatlan lakás nem ad nekik támpontot. Másrészt ha valami nem vonzó, nem kelti fel a vágyat, akkor az a bútorozatlan lakás vagy egy olyan lakás, amiben itt-ott vannak bútorok, de igaziból koncepciót nélkülözve.

Az alábbi fotók egy belvárosi, kétszobás lakás átalakulását mutatják be. Az ingatlant kedves ügyfeleim home staging tanácsadásom nyomán és ingatlan eladási tanácsaim alapján mindössze 3 hét alatt adták le, 5,5 millió Ft-tal magasabb áron, mint amennyit eredendően terveztek kapni érte.

1. Konyha – home staging előtte és utána fotók

Amint látható, ebben a lakásban az előszoba és a konyha egy helyiség. Az összecsukott székek, az itt-ott látható bútorok illetve bútorrészletek, a lógó vezetékek, az előszoba fogas, táska, kávé és a mérőórák látványa összességében egy zavaros képet mutat az érdeklődőnek. Öntudatlanul – merthogy a dolgok így dőlnek el – zavarja a dolog, még ha nem is tudja, pontosan miért.

konyha home staging előtt

Nézzük, milyen látvány tárult az érdeklődők szeme elé home staging után! Íme:

konyha home staging után
Fotó: Jurassza Zsófia

Mi történt a két kép elkészítése között? Röviden: az ingatlan felkészítése. Bővebben: felmérés, a koncepció elkészítése, a célcsoport meghatározása, berendezési terv elkészítése, újbóli festés, bútorok és dekoráció vásárlása és ezek elhelyezése, styling és végül a fotózás profi enteriőr fotós által, aki ebben az esetben is Jurassza Zsófia volt.

2. Nappali – home staging előtte és utána fotók

Ugyanabban a belvárosi lakásban így nézett ki a nappali home staging előtt:

ingatlan felkészítés előtt nappali

Majd home staging után:

ingatlan felkészítés után nappali
Fotó: Jurassza Zsófia

A fotó magáért beszél, mindazonáltal a világosságot kiemelem, mert nagyon hangsúlyos elem a sikeres eladásban. Hasonlítsd össze ezt a fotót ilyen szempontból a home staging előtt nappali fotóval! Ugye látványos a különbség?

3. Hálószoba – home staging előtte és utána fotók

A hálószobában csupán egy nagy gardrób szekrény volt home staging előtt:

hálószoba ingatlanfelkészítés előtt

Aztán ilyenné alakult át a home staging kivitelezése után:

hálószoba ingatlanfelkészítés után
Fotó: Jurassza Zsófia

Tetszik a home staging okozta változás?

Ha a fent látott home staging előtte és utána fotók kapcsán kedvet kaptál a home staging alkalmazásához, akkor lépj kapcsolatba velem vagy jelentkezz közvetlenül home staging tanácsadásomra! Amint látod, bútorozatlan lakásnál a home staging koncepció szerinti bútorozás és ingatlanfelkészítés teljesen újjávarázsolja az ingatlant, megtelik élettel és vonzóvá válik a vevő számára.

Miért csináljuk az egészet? Hogy mit érünk el vele? Azt, hogy a felkészített ingatlanok nagyon rövid idő alatt, néha órák alatt kelnek el a piaci átlagárnál magasabb áron. Tehát két legyet ütsz egy csapásra, ami sok milliós pluszt jelenthet, amikor legnagyobb értékű vagyontárgyadat értékesíted el.

Ha pedig részletesebben érdekel az ingatlan eladás témája, akkor kattints az alábbi képre, és töltsd le a tanulmányomat! Ezt követően egy email sorozatban hasznos információkat kapsz az ingatlan eladás tudnivalóiról.

buktató ingatlan eladáskor
Oszd meg másokkal is!