Milyen fajtái vannak a home stagingnek?

Szerző: | Home staging

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, vajon a te céljaidnak megfelelő-e a home staging, fontos érteni, hogy mire való, milyen helyzetekben lehet alkalmazni. Különböző szempontok szerint vizsgálva az ingatlan felkészítést, kirajzolódnak a home staging fajtái. Ezt nézzük végig ebben a blog bejegyzésben.

Amennyiben még csak most ismerkedsz a home staging fogalmával, akkor feltétlenül olvasd el ezt, meg ezt és ezt a cikkemet is! Elöljáróban csupán annyit, hogy a home staging eszköz, módszer, szemlélet és hozzáállás. Nem mindenkinek való. Csak azoknak, akik nem csupán aratni akarnak, akik nem a sült galambot várják, hanem azért hajlandók is tenni. Hogyan? Energiát, időt és némi pénzt áldozva rá.

Home staging fajtái – Mire való a home staging?

A home staging, azaz az ingatlan felkészítése a következőkre való:

  • Ingatlan eladás esetén a home staging által az ingatlant a piaci átlagnál gyorsabban és magasabb áron lehet eladni.
  • Ingatlan bérbeadásnál, vagyis kiadásnál a home staging abban segít, hogy a lehető leggyorsabban, a piacinál magasabb áron lehessen kiadni egy lakást.
  • Szintén ingatlan eladásnál az eladhatatlanból eladhatót lehet varázsolni a home staging alkalmazásával.

Ahogy a fentiekből látszik, a home staging ingatlan eladás és ingatlan bérbeadás esetén is kiváló eszköz az ingatlan eladók kezében. Tekinthetjük ezt egyfajta csoportosításnak, azaz ha a home staging alkalmazási területét nézzük, akkor ez a két fajtát különböztetjük meg.

Home staging ingatlan eladásnál – honnan indulunk?

A hazai gyakorlatban a home stagingnek két fajtája figyelhető meg, ha az ingatlan állapotát és a ráfordítás mértékét vesszük figyelembe. Ez a két fajta pedig a következő:

  • Klasszikus home staging
  • Befektetési célú, felújítással egybekötött home staging

1. Klasszikus home staging  – mikor alkalmazzuk?

Amennyiben a lakás vagy ház legalább jó állapotú, akkor lehet a klasszikus home staginget alkalmazni, aminek az eszközei a rendrakás, festés, kisebb-nagyobb javítások, megfelelő bútorozás, styling. Ilyen esetekben hüvelykujj szabályként azt mondjuk, hogy az ingatlan értékének 1-5%-át költjük a home stagingre. Nagyon fontos, hogy csak arra költjük a pénzt, aminek van hozzáadott értéke! Ebben pedig home staging szakértő tud a segítségedre lenni.

2. Befektetési célú, felújítással egybekötött home staging

A hazai 4,5 milliós lakásállomány jelentős része sajnos lepusztult, ápolatlan, korszerűtlen, elavult és nem karbantartott. Az ilyen ingatlanok nem érik el azt a szintet, amikor a klasszikus home staging bevethető lenne. Ilyenkor felújítással egybekötött home staging jelenti a megoldást, amit mindenképpen szakértő bevonásával érdemes kivitelezni, hogy az újjávarázsolt ingatlan a célcsoport igényeinek megfeleljen. Ezekben az esetekben gyakran funkcióváltásra is szükség van.

Ezt a fajta home staginget jellemzően azok veszik igénybe, akik befektetési céllal vásárolnak rossz állapotú ingatlant. A ráfordítás ez esetben meghaladja az ingatlan értékének az 5%-át.

Milyen a lakás bútorozottsága?

Az ingatlan bútorozottságától függően kétfajta home staginget különböztetünk meg:

  • bútorozatlan lakás felkészítése
  • bútorozott lakás felkészítése

Az emberek több mint 90%-a nem tud térben gondolkodni, ezért fontos számukra megmutatni az adott térben rejlő lehetőségeket. Egy üres lakás sokszor hónapokig, évekig ott áll, mint a partra vetett hal és nem tudják eladni.

Amennyiben a lakás vagy ház legalább jó állapotú (lehet természetesen újszerű, felújított is, sőt), akkor az előbb említett klasszikus home staging segítségével lehet bérbeadásra vagy eladásra felkészíteni az ingatlant. Ilyen esetben a célcsoportnak megfelelő koncepció szerint történik a felkészítés, amelynek természetesen része a megfelelő bútorozás, ami a stylinggal együtt életre kelti az ingatlant. Így lehet látni a terekben lévő lehetőségeket és a vevők pillanatokon belül megérkeznek. Megtörténik a varázslat: az eladhatatlanból eladható válik és a nem bérbeadható pillanatok alatt bérbeadható.

A bútorozott, legalább jó állapotú ingatlan esetében szintén a korábban említett klasszikus home staging alkalmazható. Ebben az esetben a home staging szakértő felméri az ingatlant és kialakítja a koncepciót, hogyan nézzen ki új megjelenésével az ingatlan. Ez együtt jár azzal is, hogy bizonyos bútorokat el kell távolítani az ingatlanból és másokat pedig be kell szerezni.

Összegzés

A fenti cikkből látható tehát, hogy többféle helyzetben alkalmazható a home staging, függően attól, hogy mi a cél. Amint azt olvashattad, alkalmazni lehet lakás eladásnál és bérbeadásnál is, ingatlan eladók számára kiváló segítség és egyúttal befektetők számára is. Továbbá használni tudod üres és bútorozott lakás esetén is. Ezen szempontok mentén határozódnak meg a home staging fajtái.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a home staging kiváló eszköz, amit ha alkalmazol ingatlan eladásnál vagy bérbeadásnál, akkor versenyelőnybe kerülsz a többi eladó vagy bérbeadóval szemben. Hogy miért? Mert még mindig kevesen használják hazánkban. Pedig a home staging hatékonysága bizonyított. Próbáld ki te is ezt az új megközelítést és zsebeld be a sikert!

Itt megnézheted egy bútorozatlan lakás átalakulását home staging előtte és utána fotókkal. Itt pedig tippeket kapsz ahhoz, honnan szerezz be bútorokat és dekorokat home staginghez.

Aki kreatív és önálló próbálja ki saját maga, amihez ezen az oldalon is találsz sok hasznos infót. Ha pedig nem akarsz kísérletezni és biztosra akarsz menni, akkor bízz meg egy home staging szakértőt!

Ha érdekel a home staging, akkor itt tudsz árajánlatot kérni.

  

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Mit kell tudni az ingatlanosokról?

Amennyiben ingatlanközvetítővel akarod eladni ingatlanodat, akkor ez a cikk kihagyhatatlan számodra. Ingatlanos jutaléktól a trükkökig bezárólag.

Home staging jelentése

Fontosnak tartom, hogy az ingatlanukat eladni szándékozók megtudják, mi a home staging jelentése. Ebben a cikkben az alapokról írok.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák