Ahhoz, hogy el tudd dönteni, vajon a te céljaidnak megfelelő-e a home staging, fontos érteni, hogy mire való, milyen helyzetekben lehet alkalmazni. Különböző szempontok szerint vizsgálva az ingatlan felkészítést, kirajzolódnak a home staging fajtái. Ezt nézzük végig ebben a blog bejegyzésben.

Amennyiben még csak most ismerkedsz a home staging fogalmával, akkor feltétlenül olvasd el ezt, meg ezt és ezt a cikkemet is! Elöljáróban csupán annyit, hogy a home staging eszköz, módszer, szemlélet és hozzáállás. Nem mindenkinek való. Csak azoknak, akik nem csupán aratni akarnak, akik nem a sült galambot várják, hanem azért hajlandók is tenni. Hogyan? Energiát, időt és némi pénzt áldozva rá.

Home staging fajtái – Mire való a home staging?

A home staging, azaz az ingatlan felkészítése a következőkre való:

  • Ingatlan eladás esetén a home staging által az ingatlant a piaci átlagnál gyorsabban és magasabb áron lehet eladni.
  • Ingatlan bérbeadásnál, vagyis kiadásnál a home staging abban segít, hogy a lehető leggyorsabban, a piacinál magasabb áron lehessen kiadni egy lakást.
  • Szintén ingatlan eladásnál az eladhatatlanból eladhatót lehet varázsolni a home staging alkalmazásával.

Ahogy a fentiekből látszik, a home staging ingatlan eladás és ingatlan bérbeadás esetén is kiváló eszköz az ingatlan eladók kezében. Tekinthetjük ezt egyfajta csoportosításnak, azaz ha a home staging alkalmazási területét nézzük, akkor ez a két fajtát különböztetjük meg.

Home staging ingatlan eladásnál – honnan indulunk?

A hazai gyakorlatban a home stagingnek két fajtája figyelhető meg, ha az ingatlan állapotát és a ráfordítás mértékét vesszük figyelembe. Ez a két fajta pedig a következő:

  • Klasszikus home staging
  • Befektetési célú, felújítással egybekötött home staging

1. Klasszikus home staging  – mikor alkalmazzuk?

Amennyiben a lakás vagy ház legalább jó állapotú, akkor lehet a klasszikus home staginget alkalmazni, aminek az eszközei a rendrakás, festés, kisebb-nagyobb javítások, megfelelő bútorozás, styling. Ilyen esetekben hüvelykujj szabályként azt mondjuk, hogy az ingatlan értékének 1-5%-át költjük a home stagingre. Nagyon fontos, hogy csak arra költjük a pénzt, aminek van hozzáadott értéke! Ebben pedig home staging szakértő tud a segítségedre lenni.

2. Befektetési célú, felújítással egybekötött home staging

A hazai 4,5 milliós lakásállomány jelentős része sajnos lepusztult, ápolatlan, korszerűtlen, elavult és nem karbantartott. Az ilyen ingatlanok nem érik el azt a szintet, amikor a klasszikus home staging bevethető lenne. Ilyenkor felújítással egybekötött home staging jelenti a megoldást, amit mindenképpen szakértő bevonásával érdemes kivitelezni, hogy az újjávarázsolt ingatlan a célcsoport igényeinek megfeleljen. Ezekben az esetekben gyakran funkcióváltásra is szükség van.

Ezt a fajta home staginget jellemzően azok veszik igénybe, akik befektetési céllal vásárolnak rossz állapotú ingatlant. A ráfordítás ez esetben meghaladja az ingatlan értékének az 5%-át.

Milyen a lakás bútorozottsága?

Az ingatlan bútorozottságától függően kétfajta home staginget különböztetünk meg:

  • üres lakás felkészítése
  • bútorozott lakás felkészítése

Az emberek több mint 90%-a nem tud térben gondolkodni, ezért fontos számukra megmutatni az adott térben rejlő lehetőségeket. Egy üres lakás sokszor hónapokig, évekig ott áll, mint a partra vetett hal és nem tudják eladni.

Amennyiben a lakás vagy ház legalább jó állapotú (lehet természetesen újszerű, felújított is, sőt), akkor az előbb említett klasszikus home staging segítségével lehet bérbeadásra vagy eladásra felkészíteni az ingatlant. Ilyen esetben a célcsoportnak megfelelő koncepció szerint történik a felkészítés, amelynek természetesen része a megfelelő bútorozás, ami a stylinggal együtt életre kelti az ingatlant. Így lehet látni a terekben lévő lehetőségeket és a vevők pillanatokon belül megérkeznek. Megtörténik a varázslat: az eladhatatlanból eladható válik és a nem bérbeadható pillanatok alatt bérbeadható.

A bútorozott, legalább jó állapotú ingatlan esetében szintén a korábban említett klasszikus home staging alkalmazható. Ebben az esetben a home staging szakértő felméri az ingatlant és kialakítja a koncepciót, hogyan nézzen ki új megjelenésével az ingatlan. Ez együtt jár azzal is, hogy bizonyos bútorokat el kell távolítani az ingatlanból és másokat pedig be kell szerezni.

Összegzés

A fenti cikkből látható tehát, hogy többféle helyzetben alkalmazható a home staging, függően attól, hogy mi a cél. Amint azt olvashattad, alkalmazni lehet lakás eladásnál és bérbeadásnál is, ingatlan eladók számára kiváló segítség és egyúttal befektetők számára is. Továbbá használni tudod üres és bútorozott lakás esetén is. Ezen szempontok mentén határozódnak meg a home staging fajtái.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a home staging kiváló eszköz, amit ha alkalmazol ingatlan eladásnál vagy bérbeadásnál, akkor versenyelőnybe kerülsz a többi eladó vagy bérbeadóval szemben. Hogy miért? Mert még mindig kevesen használják hazánkban. Pedig a home staging hatékonysága bizonyított. Próbáld ki te is ezt az új megközelítést és zsebeld be a sikert!

Aki kreatív és önálló próbálja ki saját maga, amihez ezen az oldalon is találsz sok hasznos infót. Ha pedig nem akarsz kísérletezni és biztosra akarsz menni, akkor bízz meg egy home staging szakértőt!

Ha érdekel a home staging, akkor itt tudsz árajánlatot kérni.

buktató ingatlan eladáskor

  

Oszd meg másokkal is!