Amikor egy ingatlan eladó elhatározza, hogy ingatlanközvetítő nélkül adja el ingatlanát, azonnal felmerül az ingatlan hirdetés kérdése. Azt ugyanis felmérik az eladók, hogy hirdetés nélkül nem fog menni. De hogyan és hol hirdessék az ingatlanukat – ez már nehezebb dió. Van-e értelme az ingyen ingatlan hirdetésnek vagy nem? Elég-e vagy sem az ingyen ingatlan hirdetés használata? Ebben a cikkben ezeket a kérdéseket válaszolom meg.

Miért fontos az ingatlan hirdetés?

Alapvetésnek tűnhet, de szögezzük le: ha nem hirdetünk egy ingatlant, akkor nem fog eljutni a híre azokhoz a potenciális vevőkhöz, akiket érdekel. Az ingatlan, amikor azt piacra dobjuk, termék.

Ahhoz, hogy egy terméket megvegyenek elengedhetetlenül fontos, hogy:

  • Tudjanak róla = vagyis ehhez kell a hirdetés
  • Vonzó legyen a portéka = vagyis ehhez kell a hatásos, a terméket jól bemutató hirdetés

Az ingatlan hirdetés az a közvetítő eszköz, amivel eljuttatjuk az érdeklődőkhöz az információt, hogy itt van a termék, tessék megvenni. Az ingatlan hirdetés napjainkban elsősorban az interneten történik, azaz online, de az online hirdetést kiegészítik, kisebb súllyal az off-line hirdetések.

A következőkben csakis az internetes ingatlan hirdetésről lesz szó, mivel ezek jutnak el nagyobb tömegekhez.

Ingyen ingatlan hirdetés – internetes portálok

Az alábbiakban felsorol néhány ingatlan hirdetési portált, a teljesség igénye nélkül, ahol magánszemélyek számára mód van ingyen ingatlan hirdetés feladására. Az egyes portálokhoz fűződő rövid megjegyzéseimben a fotók lehetőségét emeltem ki. Később kiderül, miért.

Startapró

Ezen a portálon lehetőség van 16 fotó feltöltésére az ingatlan hirdetésben ingyen.

Ingatlannet.hu

Az ingyenes szolgáltatásban fotókat nem lehet feltölteni. A képfeltöltő szolgáltatás havi díjas.

Ingatlantájoló.hu

Ezen a portálon az ingyenes ingatlan hirdetés feladása csak fotók nélkül lehetséges.

Ingatlanbazár

Hasonlóképpen az előzőhöz, ha fotókat is akarsz feltölteni a hirdetésedhez, az a hirdetési csomag már nem ingyenes.

Megveszlak.hu

Itt lehet ingyen fotókat is feltölteni. 20 darab képet lehet csatolni.

Költözzbe.hu

Ezen az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ingatlanportálon nem lehet ingyen fotót feltölteni.

Ingatlan.com

A legnagyobb portálon is van mód ingyenes hirdetés feladására, de szintén fotók nélkül.


Van még egy feljövőben lévő ingyen ingatlan hirdetési lehetőség, ami nem más, mint a Facebook Marketplace. Egyre többen használják. A szűrők beállítása még nem elég jó. De biztosak lehetünk benne, egyre jobb lesz. Úgyhogy mindenféleképpen érdemes élni ezzel a hirdetési lehetőséggel. Annál is inkább, mert tíz fotót is fel lehet tölteni egy Marketplace hirdetéshez.

Ingyen ingatlan hirdetés – Fizetni vagy nem az ingatlan hirdetésért?

Mielőtt megválaszolom ezt a kérdést, fel kell tennem két kérdést. El akarod adni a lakásodat, házadat? Szeretnéd, ha a lehető legtöbb ingatlant keresőhöz eljusson a hirdetésed? Gondolom, ez elsőre igen a válasz. Nos, ha el akarod adni, akkor a lehető legtöbb emberhez el kell jutnia a hirdetésednek. Ezek az elsődleges kérdések.

Hiába adod fel a hirdetésed három helyen ingyen, ha azt a három ingatlanportált együtt nem nézik annyian, mint a legnagyobbat. A legnagyobb ingatlanportál nem más, mint az Ingatlan.com. Az Ingatlan.com megkerülhetetlen piaci tényező lett. És akár tetszik, akár nem, a következtetés az, hogyha a piacvezetőnél nem hirdetsz, akkor csökkented az esélyeidet. Náluk pedig nincsen ingyenes ingatlan hirdetés.

Az internetes ingatlanhirdetési piac koncentrálódott

A Forbes magazin nyáron írt egy cikket az ingatlan piacról, amiben közölte a legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálok látogatottságát:

ingyen ingatlanhirdetés ingatlan hirdetési piac
Forrás: forbes.com

Íme néhány gondolat a cikkből:

Csúcsot döntött az Ingatlan.com: az internetes ingatlanhirdetések piacán 60-70 százalékos részesedésével piacvezető portál látogatottsága májusban elérte a 12,4 milliót, ez történelmi rekordot jelent a két évtizedes múlttal rendelkező vállalatnál. A bő 12 milliós látogatottság egyébként 20 százalékkal haladja meg a járvány előtti, januári, februári, valamint az egy évvel korábbi 10 milliós szinteket.

A csúcsdöntés értékét fokozza, hogy a rekord közvetlenül a járványhelyzet miatti jelentős visszaesést követően született meg. Ráadásul nem csak az Ingatlan.com esetében született rekord, az Ingatlannet.hu oldalát is többen látogatták, mint korábban bármikor.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Forbesnak elmondta, hogy az elmúlt hónapok történései két fontos tendenciára világítanak rá. Látogatottsági rekordjuk többnyire az ingatlanhirdetési piac koncentrálódásának köszönhető, a regisztrált látogatások 67 százaléka az oldalukon történik.”

Ingyen ingatlan hirdetés – szabályok

A fentieket összefoglalva tehát az ingyen ingatlan hirdetésekre vonatkozólag három szabályt tudok megfogalmazni:

  1. Amikor ingyen ingatlan hirdetésen gondolkodsz, akkor felejtsed el azokat a lehetőségeket, amelyeknél nem lehet fotót eltölteni! Vagyis csak olyan ingyen ingatlan hirdetést használj, amely a lehető legtöbb fotóval mutatja be ingatlanodat (kettő vagy három fotó nem elég!)!
  2. Amikor az ingyenes lehetőségek között válogatsz, akkor ne arra törekedj, hogy valamennyi ingyenes internetes ingatlanportálra feltöltsed a hirdetésedet ( persze csak fotóval együtt)! Olyan helyekre tegyed csak felhirdetésedet, amelyeknek magas a látogatottsága! Ne áltasd magad azzal, hogy feltöltötted tíz helyre, és az milyen jó! Nem az számít, hány helyen hirdetsz, hanem az, hogy jó helyen hirdetsz-e. A fentiekben adtam ehhez támpontot.
  3. Hiába szeretjük azt, ami ingyen van, ingatlan hirdetések esetében nem tartom elkerülhetőnek az Ingatlan.com fizetős hirdetési csomagjának a használatát. Vagyis az ingyenes hirdetési lehetőségek mellett erre is szükség van.


Ez a honlap azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, amennyiben ingatlanközvetítő nélkül kívánják értékesíteni ingatlanukat. Ha szeretnél híreket, információkat kapni ingatlan eladás témában, akkor itt iratkozhatsz fel, és egyúttal egy ingyenes tanulmányt is megkapsz, ami A sikeres ingatlan eladás titkáról szól.

Kiemelt kép forrása: Magyari Éva

Oszd meg másokkal is!