Ingyenes ingatlan hirdetés: érdemes használni?

Szerző: | Ingatlan hirdetés, Ingatlan marketing

Amikor úgy döntesz, hogy ingatlanos nélkül adod el a lakásodat, azonnal felmerül az ingatlan hirdetés kérdése. Ingyenes ingatlan hirdetés legyen? Vagy fizetős? Melyik legyen? Hol lehet feladni az ingatlan hirdetést ingyen?

Azt ugyanis felmérik az eladók, hogy hirdetés nélkül nem fog menni a lakás eladás. De hol hirdessék az ingatlanukat? Ez már nehezebb dió. Van-e egyáltalán értelme az ingatlan hirdetésnek ingyen? Illetve elegendő-e kizárólag az ingyenes ingatlan hirdetés? A cikket elolvasva választ kapsz ezekre.

Miért fontos az ingatlan hirdetés?

Alapvetésnek tűnhet, de szögezzük le: ha nem hirdetünk egy ingatlant, akkor nem fog eljutni a híre azokhoz a potenciális vevőkhöz, akiket érdekel. Az ingatlan, amikor azt piacra dobjuk, termék.

Ahhoz, hogy egy terméket megvegyenek, elengedhetetlenül fontos, hogy:

  • Tudjanak róla = vagyis ehhez kell a hirdetés
  • Vonzó legyen a portéka = vagyis ehhez kell a hatásos, a terméket jól bemutató hirdetés

Az ingatlan hirdetés az a közvetítő eszköz, amivel eljuttatjuk az érdeklődőkhöz az információt, hogy itt van a termék, tessék megvenni. Az ingatlan hirdetés napjainkban elsősorban az interneten történik, azaz online, de az online hirdetést kiegészítik, kisebb súllyal az off-line hirdetések.

A következőkben csakis az internetes ingatlan hirdetésről lesz szó, mivel ezek jutnak el nagyobb tömegekhez, ezen belül az ingatlan magánhirdetések a témánk.

Hol lehetséges az ingyenes ingatlan hirdetés?

Három csoportba soroltam azokat a felületeket, ahol mód van ingyenes ingatlan hirdetés feladására, és egyúttal magánszemélyek számára ingatlan hirdetésére.

  1. Ingatlan hirdetési portálok
  2. Apróhirdetési portálok
  3. Facebook Marketplace lakáshirdetés

Fotók szerepe az ingatlan hirdetésben

Mielőtt részletezem az előbb felsorolt felületeket, szót kell ejteni a fotókról. Tömören és röviden az a szakmai meggyőződésem, hogy ha gyorsan és hatékonyan akarod eladni lakásodat, csakis fotókkal tedd azt. Fotók nélkül az ingatlan hirdetés olyan, mint amikor a randi oldalon valaki fotó nélkül próbálkozik.

Persze lehet, hogy előfordul olyan kitartó érdeklődő, akik elkezd levelezgetni az eladóval, és türelmesen megvárja, hogy emailen megkapja a fotókat, de erre ne alapozd az ingatlan eladását!

Ingatlan fotózás tippeket itt kapsz. Az ingatlan hirdetés szabályairól pedig itt olvashatsz.

A lényeg: olyan csakis olyan ingyenes ingatlan hirdetést használj, ahova fotókat is tudsz csatolni illetve feltölteni!

Nézzük most sorra a három csoportot, ahol fel lehet adni az ingyenes lakáshirdetést!

1. Ingatlan hirdetés ingyen az ingatlan hirdetési portálokon

Az ingyenes lakáshirdetés legnagyobb csoportját képezik azok az ingatlan hirdetési portálok vagy más néven ingatlan hirdetési oldalak, melyek kifejezetten az ingatlan hirdetésekre specializálódtak.

Az alábbiakban felsorolok jónéhány ingatlan hirdetési portált a teljesség igénye nélkül, ahol magánszemélyek számára lehetséges az ingyenes lakáshirdetés feladása. Az egyes portálokhoz fűződő rövid megjegyzéseimben a fotók lehetőségét emeltem ki.

Ingatlannet.hu

Az ingyenes szolgáltatásban fotókat nem lehet feltölteni. A képfeltöltő szolgáltatás havi díjas.

Ingatlantájoló.hu

Ezen a portálon ingatlan hirdetés ingyen csak fotók nélkül lehetséges.

Ingatlanbazár

Hasonlóképpen az előzőhöz, ha fotókat is akarsz feltölteni a hirdetésedhez, az a hirdetési csomag már nem ingyenes.

Megveszlak.hu

Itt lehetséges ingyen fotókat is feltölteni. 20 darab képpel tudod bemutatni lakásodat, házadat, nyaralódat.

Otpotthon.hu

Több ingatlanportál pl. a költözzbe.hu felvásárlásával tör előre a piacon az otpotthon.hu. Itt is tudsz ingatlan magánhirdetést ingyen feladni, ráadásul fotókkal. Jelenleg (2023. március) havi több, mint egy millió ingatlankereső látogatja ezt a portált.

Ingatlan.com

A legnagyobb portálon is van mód fotókkal együtt ingyenes hirdetés feladására, függően az ingatlan a földrajzi helyétől és az ingatlan értékétől.

2. Ingatlan hirdetés ingyen az apróhirdetési portálokon

Apróhirdetési portálokon is lehetséges ingyenes ingatlan magánhirdetés feladása. Ők képezik a második csoportot.

Startapró

Ezen a portálon lehetséges az ingatlan hirdetés feladás ingyen 16 fotó feltöltésével.

Jófogás

Ingyenesen 10 fotót lehet feltölteni a hirdetéshez. A Jófogás felületén a hirdetés feladása könnyen megy. Kezdd a regisztrációval! Ezt követően először a fotókat kell feltölteni, majd az ingatlan jellemzőire irányuló kérdéseket kell megválaszolni és elkészíteni a leírást.

3. Facebook Marketplace – ingatlan hirdetés ingyen

Azonban jó, ha tudod, van élet a nagy ingatlanportálokon és apróhirdetési portálokon kívül is.

Ez egyik ilyen, feljövőben lévő ingyenes ingatlanhirdetési lehetőség nem más, mint a Facebook Marketplace. Bár korábban 50 fotót lehetett feltölteni az ingatlanhirdetéshez, sajnos jelenleg (2023. március) már csak 10 darabot. Mindazonáltal a Marketplace jó lehetőség az ingyenes ingatlanhirdetésre.

Hogyan működik a Marketplace ingatlan hirdetés feladása? Az elmúlt időszakban az a tapasztalatom, hogy kizárólag a Facebook applikációból engedi a Facebook a Marketplace-en az eladó lakás hirdetést.

Az új apróhirdetés feladására létrehozása gombra kattintva csak a kiadó ingatlan hirdetését engedi, majd, miután feladtad így a hirdetést, akkor tudod módosítani eladásra.

Fizetni vagy nem az ingatlan hirdetésért?

Mielőtt megválaszolom ezt a kérdést, fel kell tennem két kérdést. El akarod adni a lakásodat, házadat? Szeretnéd, ha a lehető legtöbb ingatlant keresőhöz eljusson a hirdetésed? Gondolom, ez elsőre igen a válasz. Nos, ha el akarod adni, akkor a lehető legtöbb emberhez el kell jutnia a hirdetésednek.

Hiába adod fel a hirdetésed három helyen ingyen, ha azt a három ingatlanportált együtt nem nézik annyian, mint a legnagyobbat. A legnagyobb ingatlanportál az ingatlan.com. Ez a felület megkerülhetetlen piaci tényező lett. Ezért akár tetszik, akár nem, a következtetés az, hogyha a piacvezetőnél nem hirdetsz, akkor jelentősen csökkented az esélyeidet a sikeres eladásra.

Az ingatlan.com-on ingatlanod földrajzi elhelyezkedésétől és árától függ a hirdetési díj. Az ország jelentős részében fel tudsz adni ingyenes hirdetést fotókkal, viszont máshol nem. A részleteket megtalálod a a piacvezető ingatlan hirdetési oldal magánszemélyeknek szóló hirdetési aloldalán. Amennyiben például budapesti ingatlanodat akarod hirdetni itt, akkor a fényképes hirdetési csomag pénzbe kerül.

Ingyenes ingatlan hirdetés – tanácsok összefoglalóan

A fentieket összefoglalva tehát igen, érdemes élni az ingyenes ingatlanhirdetés lehetőségeivel, de körültekintően. Ehhez három tanácsom a következő:

  1. Amikor ingyenes ingatlanhirdetésen gondolkodsz, akkor felejtsd el azokat a lehetőségeket, amelyeknél nem lehet fotót feltölteni! Vagyis csak olyan ingyenes ingatlanhirdetést használj, amely a lehető legtöbb fotóval mutatja be ingatlanodat (kettő vagy három fotó nem elég)! Tehát csak akkor használd az ingyenes lakáshirdetést, ha a hirdetéshez fotókat is feltölthetsz!
  2. Amikor az ingyenes lehetőségek között válogatsz, akkor ne arra törekedj, hogy valamennyi ingyenes felületre feltöltsd a hirdetésedet ( persze csak fotóval együtt)! Olyan helyekre tedd csak fel hirdetésedet, amelyeknek magas a látogatottsága! Ne áltasd magad azzal, hogy feltöltötted tíz helyre, és az milyen jó! Nem az számít, hány helyen hirdetsz, hanem az, hogy jó helyen hirdetsz-e.
  3. Használd változatosan, sokoldalúan a hirdetési felületeket! Ne csak az ingatlanhirdetési portálokban gondolkodj! Érdemes legalább egy apróhirdetési oldalt is használni ingyenes lakáshirdetésre. Továbbá próbáld ki a Facebook Marketplace lakáshirdetés lehetőségét is! Ezenkívül még kisebb létszámú, ingatlaneladásra specializálódott Facebook csoportokban is hirdethetsz.

Ezen kívül még ajánlom figyelmedbe az ingatlaneladás lépésről lépésre írásomat, amely megmutatja a profi ingatlaneladás folyamatát. Ez abban segít, hogy maximalizálni tudd az eladási árat és hatékonyan tudj eladni.

Magyari Éva
ingatlan- és home staging szakértő

IngatlanAngyal

Kiemelt kép: pexels.com

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák