Amikor egy ingatlan eladó elhatározza, hogy ingatlanos nélkül adja el lakását, azonnal felmerül az ingatlan hirdetés kérdése. Ingyenes ingatlan hirdetés legyen? Vagy fizetős? Melyik legyen? Hol lehet feladni az ingatlan hirdetést ingyen? Ebben a cikkben ezeket a kérdéseket válaszolom meg.

Azt ugyanis felmérik az eladók, hogy hirdetés nélkül nem fog menni a lakás eladás. De hol hirdessék az ingatlanukat? Ez már nehezebb dió. Van-e egyáltalán értelme az ingyenes ingatlan hirdetésnek? Illetve elegendő csak az ingyenes hirdetés? A cikket elolvasva választ kapsz ezekre.

Miért fontos az ingatlan hirdetés?

Alapvetésnek tűnhet, de szögezzük le: ha nem hirdetünk egy ingatlant, akkor nem fog eljutni a híre azokhoz a potenciális vevőkhöz, akiket érdekel. Az ingatlan, amikor azt piacra dobjuk, termék.

Ahhoz, hogy egy terméket megvegyenek, elengedhetetlenül fontos, hogy:

  • Tudjanak róla = vagyis ehhez kell a hirdetés
  • Vonzó legyen a portéka = vagyis ehhez kell a hatásos, a terméket jól bemutató hirdetés

Az ingatlan hirdetés az a közvetítő eszköz, amivel eljuttatjuk az érdeklődőkhöz az információt, hogy itt van a termék, tessék megvenni. Az ingatlan hirdetés napjainkban elsősorban az interneten történik, azaz online, de az online hirdetést kiegészítik, kisebb súllyal az off-line hirdetések.

A következőkben csakis az internetes ingatlan hirdetésről lesz szó, mivel ezek jutnak el nagyobb tömegekhez.

Hol lehetséges az ingatlan hirdetés ingyen?

Három csoportba soroltam azokat a felületeket, ahol mód van ingyenes ingatlan hirdetés feladásra.

  1. Ingatlanhirdetési portálok
  2. Apróhirdetési portálok
  3. Facebook Marketplace ingatlan hirdetés

Fotók szerepe az ingatlan hirdetésben

Mielőtt részletezem az előbb felsorolt felületeket, szót kell ejteni a fotókról. Tömören és röviden az a szakmai meggyőződésem, hogy aki gyorsan és hatékonyan akarja eladni lakását, csakis fotókkal tegye azt. Fotók nélkül az ingatlan hirdetés olyan, mint amikor a randi oldalon valaki fotó nélkül próbálkozik.

Persze lehet, hogy előfordul olyan kitartó érdeklődő, akik elkezd levelezgetni az eladóval, és türelmesen megvárja, hogy emailen megkapja a fotókat, de erre ne alapozd az ingatlan eladását!

Ingatlan fotózás tippeket itt kapsz. Az ingatlan hirdetés szabályairól pedig itt olvashatsz.

A lényeg: olyan ingyenes ingatlan hirdetést használj, ahova fotókat is tudsz csatolni illetve feltölteni!

Nézzük most sorra a három csoportot, ahol fel lehetséges az ingyenes lakáshirdetés!

1. Ingyenes ingatlan hirdetés az ingatlanhirdetési portálokon

Az ingyenes lakáshirdetés legnagyobb csoportját képezik azok az ingatlan hirdetési portálok vagy más néven ingatlanhirdetési oldalak, melyek kifejezetten az ingatlan hirdetésekre specializálódtak.

Az alábbiakban felsorolok jónéhány ingatlanhirdetési portált a teljesség igénye nélkül, ahol magánszemélyek számára lehetséges az ingyenes ingatlan hirdetés feladása. Az egyes portálokhoz fűződő rövid megjegyzéseimben a fotók lehetőségét emeltem ki.

Ingatlannet.hu

Az ingyenes szolgáltatásban fotókat nem lehet feltölteni. A képfeltöltő szolgáltatás havi díjas.

Ingatlantájoló.hu

Ezen a portálon az ingyenes ingatlan hirdetés feladása csak fotók nélkül lehetséges.

Ingatlanbazár

Hasonlóképpen az előzőhöz, ha fotókat is akarsz feltölteni a hirdetésedhez, az a hirdetési csomag már nem ingyenes.

Megveszlak.hu

Itt lehet ingyen fotókat is feltölteni. 20 darab képet lehet csatolni.

Költözzbe.hu

Ezen az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ingatlanportálon nem lehet ingyen fotót feltölteni.

Ingatlan.com

A legnagyobb portálon is van mód ingyenes hirdetés feladására, de szintén fotók nélkül.

2. Ingatlan hirdetés ingyen az apróhirdetési portálokon

Ingyenes ingatlan hirdetés feladása lehetséges apróhirdetési portálokon is. Ők képezik a második csoportot.

Startapró

Ezen a portálon lehetséges az ingatlan hirdetés feladás ingyen 16 fotó feltöltésével.

Vatera

A Vaterán az ingatlan kategóriában a feltöltés és az eladás az ingyenes szolgáltatások között szerepel. Jelenleg
32. 225 ingatlant hirdetnek a Vaterán.

Jófogás

Ez a portál sokkal nagyobb kínálatot mutat az ingatlan hirdetések vonatkozásában, mint a Vatera. Jelenleg 113.445 eladó ingatlan hirdetés található a Jófogáson. Ingyenesen 10 fotót lehet feltölteni a hirdetéshez.

A Jófogás ingatlan hirdetés feladás ingyen könnyen megy. Kezdd a regisztrációval! Ezt követően először a fotókat kell feltölteni, majd az ingatlan jellemzőire irányuló kérdéseket kell megválaszolni és megcsinálni a leírást.

3. Facebook Marketplace ingatlan hirdetés – Ne hagyd ki!

Azonban jó, ha tudod, van élet a nagy ingatlan portálokon és apróhirdetési portálokon kívül is.

Ez egyik ilyen, feljövőben lévő ingyenes ingatlan hirdetési lehetőség nem más, mint a Facebook Marketplace ingatlan hirdetési lehetősége. Ez a Marketplace-en belül az Eladó ingatlanok kategória. 50 fotót lehet jelenleg feltölteni az ingatlan hirdetéshez, ezért a Marketplace ingatlan hirdetés feladás kiváló lehetőség az ingyenes ingatlan hirdetésre.

A Marketplace-t egyre többen használják eladói és vevői oldalról is, tehát lakás eladóként nem szabad kihagyni ezt ingyenes ingatlan hirdetési alkalmat. Bár a szűrők beállítása még nem elég jó, biztosak lehetünk benne, hogy egyre jobb lesz.

Ha ingatlanos nélkül adod el lakásodat, és saját magad hirdeted, akkor mindenféleképpen érdemes Marketplace-ingatlan hirdetést feladni.

Hogyan működik a Marketplace ingatlan hirdetés feladása? Nagyon egyszerűen. Miután a Facebookon a Marketplace-t megtaláltuk, az új hirdetés feladására létrehozása gombra kattintva kiválasztjuk a megfelelő apróhirdetés típust: Eladó vagy kiadó ingatlan. A fotók feltöltése után értelemszerűen kitöltjük a hirdetés rovatait.

Az internetes ingatlanhirdetési piac koncentrálódott

A Forbes magazin 2020 nyarán írt egy cikket az ingatlan piacról, amiben közölte a legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portálok látogatottságát:

ingyen ingatlanhirdetés ingatlan hirdetési piac
Forrás: forbes.com

Íme néhány gondolat a cikkből:

Csúcsot döntött az Ingatlan.com: az internetes ingatlanhirdetések piacán 60-70 százalékos részesedésével piacvezető portál látogatottsága májusban elérte a 12,4 milliót, ez történelmi rekordot jelent a két évtizedes múlttal rendelkező vállalatnál. A bő 12 milliós látogatottság egyébként 20 százalékkal haladja meg a járvány előtti, januári, februári, valamint az egy évvel korábbi 10 milliós szinteket.

A csúcsdöntés értékét fokozza, hogy a rekord közvetlenül a járványhelyzet miatti jelentős visszaesést követően született meg. Ráadásul nem csak az Ingatlan.com esetében született rekord, az Ingatlannet.hu oldalát is többen látogatták, mint korábban bármikor.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Forbesnak elmondta, hogy az elmúlt hónapok történései két fontos tendenciára világítanak rá. Látogatottsági rekordjuk többnyire az ingatlanhirdetési piac koncentrálódásának köszönhető, a regisztrált látogatások 67 százaléka az oldalukon történik.”

Fizetni vagy nem az ingatlan hirdetésért?

Mielőtt megválaszolom ezt a kérdést, fel kell tennem két kérdést. El akarod adni a lakásodat, házadat? Szeretnéd, ha a lehető legtöbb ingatlant keresőhöz eljusson a hirdetésed? Gondolom, ez elsőre igen a válasz. Nos, ha el akarod adni, akkor a lehető legtöbb emberhez el kell jutnia a hirdetésednek.

Hiába adod fel a hirdetésed három helyen ingyen, ha azt a három ingatlanportált együtt nem nézik annyian, mint a legnagyobbat. A legnagyobb ingatlanportál, ahogy a fentiekben olvashattad az Ingatlan.com. Az Ingatlan.com megkerülhetetlen piaci tényező lett. És akár tetszik, akár nem, a következtetés az, hogyha a piacvezetőnél nem hirdetsz, akkor csökkented az esélyeidet. Náluk pedig az ingyenes ingatlan hirdetés csakis fotók nélkül lehetséges.

Ingyenes ingatlan hirdetés – tanácsok összefoglalóan

A fentieket összefoglalva tehát igen, érdemes élni az ingyenes ingatlan hirdetés lehetőségeivel, de körültekintően. Ehhez 3 + 1 tanácsom a következő:

  1. Amikor ingyenes ingatlan hirdetésen gondolkodsz, akkor felejtsd el azokat a lehetőségeket, amelyeknél nem lehet fotót feltölteni! Vagyis csak olyan ingyenes ingatlan hirdetést használj, amely a lehető legtöbb fotóval mutatja be ingatlanodat (kettő vagy három fotó nem elég)! Tehát csak akkor használd az ingyenes lakáshirdetést, ha a hirdetéshez fotókat is mellékelhetsz!
  2. Amikor az ingyenes lehetőségek között válogatsz, akkor ne arra törekedj, hogy valamennyi ingyenes felületre feltöltsd a hirdetésedet ( persze csak fotóval együtt)! Olyan helyekre tegyed csak felhirdetésedet, amelyeknek magas a látogatottsága! Ne áltasd magad azzal, hogy feltöltötted tíz helyre, és az milyen jó! Nem az számít, hány helyen hirdetsz, hanem az, hogy jó helyen hirdetsz-e. A fentiekben adtam ehhez támpontot.
  3. Használd változatosan, sokoldalúan a hirdetési felületeket! Ne csak az ingatlanhirdetési portálokban gondolkodj! Érdemes legalább egy apróhirdetési oldalt is használni ingyenes lakáshirdetésre. Továbbá ne hagyd ki a Facebook Marketplace ingatlan hirdetés lehetőségét is!

+ 1 tanács :
Hiába szeretjük, ha az ingatlan hirdetés ingyen van, ingatlan hirdetések esetében nem tartom elkerülhetőnek az Ingatlan.com fizetős hirdetési csomagjának a használatát. Vagyis az ingyenes hirdetési lehetőségek mellett erre is szükség van.

buktató ingatlan eladáskor

Kiemelt kép: Pexels

Oszd meg másokkal is!