A lakás eladás ingatlanos nélkül műfaj nem való mindenkinek. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy kinek való az ingatlan eladás közvetítő nélkül és kinek nem. Ez alapján jobban el tudod dönteni, hogy melyik utat válaszd.

Ahhoz, hogy igazán jól megértsük, hogy kinek való és kinek nem a lakás eladás ingatlanos nélkül, azt kell tudni, hogy milyen erőforrások szükségesek a sikeres lakás eladáshoz.

Lakás eladás ingatlanos nélkül – Mit igényel a profi ingatlan eladás?

A kinek való és kinek nem való a lakás eladás ingatlanos nélkül kérdést akkor tudjuk jól megválaszolni, hogy azt értjük, hogy mit igényel a profi ingatlan eladás. Azaz mi szükséges hozzá.

Az ingatlan eladás nem egy mindennapi feladat, nem rutin. Például ennivalót vásárolni rendszeresen kell, ezért ez egy rutin feladat, akárcsak kimosni a ruháinkat, hogy aztán tisztán vegyük fel. Viszont az ingatlan eladás egyáltalán nem szokványos dolog, nem csináljuk minden nap. Az ingatlan eladás egy projekt.

Miért fontos ezt tudni? Mert ha projektként nézel rá, akkor a projekt sajátosságokat figyelembe véve, jelentősen megkönnyítheted a dolgodat. A projekt sajátosságairól itt olvashatsz.

A projekt egyik sajátossága, hogy erőforrásokat igényel. Nos, mit igényel az ingatlan eladás? Hát bizony többféle erőforrást, amit az eladók egy része nem tud vagy nem vesz figyelembe. Az ingatlan eladás időt, energiát, és ha jól akarod csinálni, akkor valamennyi pénzt is igényel. Ezek az elsődleges erőforrások, amelyek szükségesek az ingatlan eladáshoz.

De ez nem elég az üdvösséghez, szükség van olyan tapasztalatok, személyiségjegyek, kompetenciák együttesére, ami nélkül nehezen meg az eladás. Nevezhetjük ezeket másodlagos erőforrásoknak.

Nézzük, pontosan milyen tapasztalatok, személyiségjegyek, illetve kompetenciák kívánatosak az ingatlan eladáshoz!

 • Jó kommunikációs készség idegenekkel is
 • Talpraesett, határozott hozzáállás
 • Magabiztosság
 • Türelmesség
 • Kitartás, állhatatosság
 • Alázat
 • Nyitottság és rugalmasság
 • Némi pszichológiai érzék
 • Internetes, online felületek kezelésének a készsége

Természetesen ennek nincs egy algoritmusa. Van, akinek ebből van több, és van, akinek abból. Az az optimális, ha valamennyi, fent felsorolt elsődleges és másodlagos erőforrással is rendelkezik az ingatlan eladó. Akkor lesz a leghatékonyabb az eladás.

Ezekkel az erőforrásokkal lehet rendelkezni is, és lehet őket “kiszervezni”. A kiszervezni (az angol outsourcing szóból jön ez) azt jelenti, hogy ingatlanközvetítőnek átadni.

Miután áttekintettük, hogy milyen erőforrások szükségesek az ingatlan eladáshoz, most már csak sorra kell venni, hogy a lakás eladó rendelkezik-e ezekkel vagy nem.

Kinek nem való a lakás eladás ingatlanos nélkül?

Fő tényezők

Hogy kinek való, illetve kinek nem való az ingatlan eladás közvetítő nélkül, azt a következő fő tényezők határozzák meg:

 1. IDŐ – Van-e időd az ingatlan eladással foglalkozni?
 2. LOGISZTIKA – Te és az eladandó ingatlan közti távolság mekkora? Ha azt az ingatlant árulod, ahol laksz, az sokkal könnyebb, mintha 300 km-re vagy az eladandó háztól vagy lakástól.
 3. PÉNZ – Ha nem számít az ingatlanos jutaléka, akkor viszonylag egyszerű ezt a döntést meghozni.
 4. ELADÓ TAPASZTALATA ÉS SZEMÉLYISÉGE – Vannak olyan személyiségű és alkatú emberek, akiknek ez megy, és van, akiknek nem.
 5. ELADÓ ÉLETHELYZETE – Bizonyos élethelyzetek megengedik, mások meg nem, hogy az eladó egyedül adja el lakását.

Részletesebben nézzük meg, kinek nem való a lakás eladás ingatlanos nélkül!

 • Mivel a 21.században élünk, és az ingatlan eladás csak nagyon kivételes esetekben valósulhat meg internetes hirdetések nélkül, annak nem való a lakás eladás ingatlanos nélkül, aki nem használ számítógépet, nem rendelkezik internettel, és nem tud online felületeket kezelni. Persze rokonok, barátok is segíthetnek ebben.
 • Aki fél idegeneket beengedni a lakásába, annak semmiféleképpen nem javasolt egyedül eladni. Természetesen segítő családtagokkal ez is megoldható, ha odajönnek a mutatásra.
 • Annak sem való a lakás eladás ingatlanos nélkül, aki általában bizalmatlan, és tart attól, hogy idegenek becsapják. Sajnos ez bármikor előfordulhat, de azért ne ebből induljunk ki! Mindazonáltal, ha valakit megnyugtat az, hogy van mellette egy ingatlanos, az feltétlenül azt az utat válassza!
 • Amennyiben valaki nem magabiztos az ingatlan eladást illetően, mert úgy gondolja, hogy nagy a tét, komplex és bonyolult az ingatlan eladás folyamata, annak szintén nem javasolt a lakás eladás ingatlanos nélkül. Akkor sem ha nem bízik magában, hogy egyedül le tudja vezényelni az eladás folyamatát.
 • Ha valakinek nem megy könnyen vagy nem szeret idegenekkel tárgyalni, beszélni, az is jobb, ha inkább ingatlanossal intézi lakás eladását.
 • Amikor az eladó nagyon elfoglalt és nincs ideje az eladással foglalkozni, akkor is jobb egy ingatlanközvetítőt megbízni.
 • Ha nem számít egy-két-három millió, vagyis az ingatlanközvetítő sikerdíja, akkor nem kell a lakás eladás ingatlanos nélkül változatot választania.
 • Mérlegelni kell az eladó egységnyi idő alatt megkeresett pénzét az ingatlanos sikerdíjához viszonyítva. Ha az eladásra fordított idő alatt az eladó több pénzt tud keresni, mint amennyi az ingatlanosnak fizetni kell, akkor szintén közvetítőre kell bízni a dolgot.
 • Ha az ingatlan eladó jelentősen elfogult a lakásával kapcsolatban, és rossz néven vesz bármilyen kritikai észrevételt, akkor jobban jár, ha ingatlanosra bízza a dolgot.
 • Annak pedig végképp nem való a lakás eladás ingatlanos nélkül, aki úgy gondolja, hogy az ő lakása tökéletes, és bizony minden érdeklődő legyen boldog, ha azt megveheti. Nagyon fontos az alázat, és viszonylag elfogultságmentesnek lenni.

Ha a fentiek közül akár egy pontban is magadra ismertél, akkor valószínűleg a lakás eladás ingatlanos nélkül nem neked való.

Kinek való a lakás eladás ingatlanos nélkül?

Hát, nagyon egyszerűen annak, akire az előbb felsoroltak ellenkezője igaz 🙂

 • Nehézség nélkül el tud igazodni online felületeken, nem okoz neki nehézséget hirdetést feladni online felületen.
 • Gond nélkül tud fogadni idegeneket a lakásában, bemutatás céljából.
 • Nem okoz neki nehézséget, hogy idegenekkel beszéljen, tárgyaljon. Akár telefonon vagy személyesen.
 • Képes az érdekeit érvényesíteni.
 • Nem ijed meg a nehézségektől.
 • Kitartóan végi tudja vinni az eladási folyamatot.
 • Van ideje az eladásra, és így időt tud szánni az ingatlan felkészítésére, a hirdetések feladására és kezelésére, az érdeklődő telefonok bonyolítására, a lakás mutatására stb.
 • Nem mindegy neki a pénz. Szeretné a legtöbbet kihozni lakása eladásából, és úgy gondolja, inkább megtartja magának az ingatlanos sikerdíját.
 • Hajlandó energiát, időt és némi pénzt fektetni lakása eladásába.
 • Nyitott arra, hogy módosítson, ha a helyzet megkívánja.
 • Nem kötelező, de segít, ha a kreatív dolgok nem állnak messze tőle. Az ingatlan felkészítésénél ez jól jön.

Ingatlan eladás közvetítő nélkül – Előnyök & Hátrányok

Az előny – hátrány kérdés elég egyszerűen a három fő erőforrás, a pénz-idő-energia háromszögben dől el. Ha úgy döntesz, hogy lakásodat ingatlanos nélkül adod el, akkor az több időt és energiát fog igényelni részedről, cserében viszont a zsebedben marad az ingatlanosnak kifizetendő jutalék. Ha pedig a lakás eladás ingatlanossal utat választod, akkor kevesebb energiát és időt vesz el az eladás, mint az előbbi esetben. Ugyanakkor az eladásért kapott összegből azonnal utalhatsz is egy jókora összeget az ingatlanközvetítőnek.

Persze a dolog azért ennél egy kicsit árnyaltabb, hiszen ingatlanossal történő lakott ingatlan esetében a mutatásnál legtöbbször jelen van az eladó is. Vagyis ezzel nem spórol időt az eladó. Lakatlan ingatlanoknál jellemzően az ingatlanos egyedül mutatja a lakást, ami időnyereség az eladónak.

Amennyiben a lakás eladás ingatlanos nélkül történik, akkor az ingatlan eladó dönt, cselekszik és kontrolálja az eseményeket, míg a másik esetben nem. Van, aki ezt szereti és van, aki nem vágyik erre.

Lakás eladás ingatlanos nélkül – Összegzés

Jó lenne, ha minden eladó elfogadná és megértené, hogy az ingatlan eladás több, mint az ingatlan.com-on megnézni az árakat és aztán feltenni oda a hirdetést. Az ingatlan eladás menete és folyamata ennél azért összetettebb.

Minden ember más és minden élethelyzet más. Ezért mindig az eladónak saját élethelyzetét, erőforrásait és preferenciáit figyelembe véve kell eldönteni, hogy melyik úton indul el. Valójában a jó helyzetfelismerés és önismeret sokat segít ebben.

Hogy mennyi ember ad el lakást ingatlanos nélkül, arra vonatkozólag pontos statisztikák nincsenek, csak becslések. Magyarország vezető ingatlan irodájának egyik munkatársától hallottam, hogy az emberek 70%-a ingatlanos nélkül adja el lakását, házát.

A fent leírtak támpontot jelentenek a lakás eladás ingatlanos nélkül vagy ingatlanossal kérdés eldöntéséhez. Mérlegelj és hozd meg a jó döntést! Mindenesetre, ha ingatlanost bízol meg az eladással figyelj oda a szerződéses feltételekre és a kizárólagos ingatlanközvetítői szerződés témájára!

buktató ingatlan eladáskor

Oszd meg másokkal is!