Az ingatlan eladó kulcsszerepet játszik az ingatlan eladásban. Ha igazán belegondolunk, az ingatlan eladón múlik minden, hiszen ő hozza meg a döntéseket. Összeszedtem a tíz legfontosabb dolgot, ami a sikeres ingatlan eladót jellemzi.

Sok ingatlan eladó hihetetlen nagy önbizalommal vág neki az ingatlan eladásnak, mondván, más is el tudta adni, neki is sikerülni fog. Ugyanakkor van sok ingatlan eladó, aki úgy gondolja, ez egy olyan tudás, amivel ő nem rendelkezik, és inkább ingatlanközvetítőre bízza ingatlana eladását.

Az előző két véleménnyel szemben nekem az a meggyőződésem, hogy az ingatlan eladók képesek egyedül, ingatlanközvetítő nélkül eladni ingatlanukat. Ehhez, az eladó korábbi tapasztalataitól és ismereteitől függően, különböző mértékű segítséget érdemes igénybe venni a legjobb eredmény érdekében.

1. Tervezd meg!

Egy ingatlan eladás komplex folyamat. A legtöbb ember ezt nem csinálja rendszeresen. Ezért fontos, hogy felkészüljünk rá és ne rutinszerűen kezeljük. Akkor tudod igazán jól és hatékonyan végig csinálni az ingatlan eladás folyamatát, ha megtervezed a lépéseit és az ehhez szükséges erőforrásait. Ez tulajdonképpen az ingatlan eladás projektszerű megközelítése, amiről itt olvashatsz bővebben.

2. Szánd rá az időt!

Az ingatlan eladás időigényes. De ha nem jól csinálod, akkor aztán rengeteg időbe fog telni. Jobban jársz, ha egyszer csinálod jól, és akkor nem vesztegetsz el sok-sok felesleges időt. Jobb, ha előre már tudod, hogy az ingatlan eladásra bizony rá kell szánni az időt. Ha türelmetlen vagy, az nem segít. A tervezéssel és az előkészítéssel le tudod rövidíteni az utána következőket.

3. Végezz konkurencia kutatást!

Sok ingatlan eladó elköveti azt a hibát, hogy nem foglalkozik a konkurencia kutatással, illetve nem szán időt, energiát a sajátjához hasonló ingatlanok feltérképezésére. Pedig az internet segítségével ez már egyszerű feladat.

Szerencsése számos ingatlanportál áll már az eladó ingatlanok bemutatására. A legnagyobbakat mindenféleképpen meg kell nézni, és fel kell kutatni a sajátunkhoz hasonlókat. Néhány a sok ingatlanportál közül:

Ezeket a hasonló ingatlanokat rendezd össze egy táblázatba, és egyenként vizsgáljad meg őket, miben hasonlítanak, miben térnek el a tiédtől! Például építés éve, műszaki tartalom, alaprajz stb. Ha ezt megcsinálod, sokkal jobban tudni fogod pozicionálni a saját ingatlanodat, és jobban be tudod azt árazni. Tehát a szabály: gyűjts adatokat, elemezd őket, és vond le a következtetést!

4. Készítsd fel ingatlanodat az eladásra!

A jó ingatlan eladó tudja, hogyha gyorsabban és jobb árért akarja eladni ingatlanát, mint mások, akkor fel kell készítenie ingatlanát az eladásra, vagyis a home staging elvei alapján ki kell emelnie lakását a többiek közül. Home staging, azaz ingatlan felkészítése eladásra tanácsokat itt olvashatsz.

ingatlan eladó tízparancsolata

5. Gondoskodj profi ingatlan fotókról!

Hiába szép és jó egy ingatlan, ha ezt nem mutatod meg az ingatlan hirdetésben kiváló fotókkal. Ne magadból indulj ki, hanem gondolkodj az érdeklődő fejével! Ő nem ismeri a lakást.

Mutasd meg valamennyi helyiséget és a környéket is! Továbbá fotózd úgy, hogy egyértelmű és érthető legyen a helyiségek kapcsolata! Ne sajnáld a pénzt profi enteriőr fotósra! Sokszorosan meg fog térülni a fotósnak kifizetett díj.

Ingatlan fotózás tippeket itt kapsz.

6. Írj vonzó hirdetési szöveget!

A vonzó ingatlan hirdetés részeként a hirdetési szöveg kulcsszerepet játszik abban, hogy felkeltse az érdeklődők figyelmét és felemeljék a telefont. Legyél részletes, tagold a szöveget, és fogalmazd bele, kinek való az ingatlan!

7. Gondolkodj a vevő fejével!

Kevés kivételtől eltekintve jellemző az ingatlan eladókra, hogy nem gondolkodnak a vevő fejével. Márpedig ez kulcsfontosságú. Meg kell érteni, hogy az eladás a vevőről szól. Neki kell kedvet csinálni. Neki kell úgy bemutatni az ingatlant, hogy az felkeltse az érdeklődését, hogy meglássa benne a lehetőséget, hogy el tudja magát képzeli abban a lakásban vagy házban. Végül, de nem utolsó sorban a vevőt el kell látni minden szükséges információval, amelyek fontosak, hogy döntését meghozhassa.

8. Légy alázatos!

Az ingatlan eladás esetében az egót egy kicsit háttérbe kell szorítani. Az ingatlan eladónak el kell tudni fogadnia, hogy ami neki tetszik, az másnak nem feltétlenül. Ami neki tökéletes volt, az másnak nem. Az ingatlan eladó erős érzelmi szálakkal kötődik ahhoz az ingatlanhoz, míg az érdeklődő nem. Továbbá az ízlések és az otthonnal kapcsolatos elvárások is sokfélék.

Összességében el kell tudni fogadni azt, hogy nem fog azonnal sok ember rohanni és megvenni az eladásra kínált ingatlant. Sőt telefonon, akár személyesen többféle kritika elhangzik az ingatlannal kapcsolatban. Ezen se megsértődni nem szabad, se nem haragudni érte.

9. Kérj segítséget!

Senki sem születik úgy, hogy mindent tud. És senki sem születik úgy, hogy tudja az ingatlan eladás csínját-bínját. Több évtizedes üzleti tapasztalom alapján azt látom, hogy azok tudnak sikeresek lenni, akik jól felismerik, mikor jön el az a pillanat, amikor segítséget kell kérni.

Sokféle segítségre lehet szükségünk éltünk során. Van, amikor adótanácsadóra van szükségünk, vagy amikor jó terapeutára. Mikor mi. Hasonlóképpen az ingatlan eladás során is többféle segítségre lehet szükségünk.

Feltételezve, hogy eldöntöttük, hogy ingatlanközvetítő nélkül adjuk el lakásunkat, van létjogosultsága olyan szakemberek segítségét kérni, akik az ingatlan eladás egyes fázisaihoz tudnak értéket adni. Van, akinek ingatlan értékbecslő segíthet, van, akinek ingatlan eladási tanácsadó. Van, akinek ingatlan marketingben kell segítség, és van, akinek másban. Ezeknek a díjazása töredéke az ingatlan közvetítői díjnak.

10. Tudd, mit akarsz!

Bizonytalanul elkezdeni ingatlant eladni nem érdemes. A “lehet, hogy eladom, lehet, hogy nem hozzáállás” a legtöbbször sehova se vezet és értelmetlen időpazarlás. Fontos tudod, hogy mit akarsz. Először is azt, hogy tényleg el akarod adni azt a bizonyos ingatlant vagy nem. Legyen világos célod, hogy mennyi a minimum ár, amennyiért hajlandó vagy eladni! Tudjad azt is, hogy eladás esetén, hova mész lakni, és mennyi időre van szükséged ehhez.

Ha a fenti tízparancsolatot ingatlan eladóként megfogadod, akkor nagy esélyed van arra, hogy sikeresen el tudod adni ingatlanodat.

ingatlan eladó tízparancsolata

Ez a honlap azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, amennyiben ingatlanközvetítő nélkül kívánják értékesíteni ingatlanukat. Ha szeretnél híreket, információkat kapni ingatlan eladás témában, akkor itt iratkozhatsz fel, és egyúttal egy ingyenes tanulmányt is megkapsz, ami A sikeres ingatlan eladás titkáról szól.

Fotók forrása: Magyari Éva

Oszd meg másokkal is!