Mi a legfőbb vágyad ingatlan eladóként? Hadd találjam ki! Szerintem az, hogy szeretnéd, hogy a lakás eladás gyorsan és magas áron valósuljon meg. Ha ennek hallatán neked is megdobban a szíved, akkor olvass tovább! Az alábbiakban egy csokorba szedtem a valóságban is bizonyított lakás eladási tippeket. Ezek segítségével te is meg tudod valósítani álmodat, és hatékonyan el fogod adni lakásodat.

Figyelmeztetés! Ezt a cikket az semmiféleképpen ne olvassa el, aki hónapokig, akár évekig szeretné árulni lakását és szívesen lemond milliókról!

Nézzük, mit tegyél, hogy a lakás eladás gyorsan és magas áron történjen!

Tisztázzuk a fogalmakat! Mit jelent a gyorsan és magas áron?

Mondhatod, hogy a lakás eladás gyorsan és magas áron pontatlan kifejezés és hogy ezek szubjektív dolgok. Teljesen igazad van. Ezért szánjuk erre egy kis időt!

Mit jelent a lakás eladás gyorsan? Közelítsük meg onnan, hogy mi a lassú lakás eladás! Szerintem a 6 hónapnál tovább tartó lakás eladás lassú, nem beszélve arról, amikor egy ingatlan eladás évekig tart.A Duna House legfrissebb elemzése alapján a mostani ingatlan piaci viszonyok között, 2021. szeptemberében “egy panellakás sikeres értékesítéséhez átlagosan 3-3,5 hónapra volt szükség, míg téglaotthonok esetében 4-5 hónapot kellett várni.” Ez az átlag jelenleg.

A fentiekhez képest világosan látszik, hogy a lakás eladás akkor történik gyorsan, ha 1-2 hónap alatt sikerül az eladás.

Mit jelent a lakás eladás magas áron? A magas ár azt jelenti, hogy az adott régióban, hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanok átlagárához képest magasabb ár.

1. Lakás eladás gyorsan és magas áron – Tervezz és szánd rá az időt!

A lakás eladás nem egy minden napos tevékenység. Míg a bevásárlás egy rutin tevékenység, addig a lakás eladás egy projekt. Mi a projekt? Egyszerűen megfogalmazva egy ideiglenesen vállalt erőfeszítés egy egyedülálló eredmény létrehozása érdekében. Tehát a projektnek van célja, eleje és vége.

A legtöbben itt rontják el. Egy kalap alá veszik a lakás eladást a mindennapos feladatokkal. Márpedig a lakás eladás nem egy sima, hétköznapi feladat, hanem egy projekt. És ily módon lebecsülik a lakás eladás menedzseléséhez és sikeres lebonyolításához szükséges energia és idő igényt.

Az üzleti életben úgy mondanánk, hogy az erőforrás szükségletet. Márpedig a profi és legtöbb eredményt hozó lakás eladáshoz kell erőforrás, azaz energia, idő és némi pénz. Ahogy a híres közgazdász, Milton Friedman mondotta volt: “There is no free lunch as such.” azaz “Nincsen ingyenebéd.

Egy projekt sikerességéhez elengedhetetlen a tervezés. Szánd rá tehát az időt a tervezésre, amikor lakás eladásba kezdesz! Búsásan megtérül. Tervezd meg a feladatokat, a lépéseket, készülj fel rá fejben és tervezz hozzá erőforrásokat (ki csinálja meg, menyibe fog kerülni stb.) !

Bonyolultnak tűnik a lakás eladás folyamata? Itt részletes útmutatót olvashatsz a lakás eladás menetéről, és ebből megtudod, hogy mikor melyik lépés következik, és melyiknél mit kell tenned.

2. Lakás eladás gyorsan és magas áron – Elemezd a piacot!

Ha nem ismered az ingatlanpiacot, amikor kilépsz a porondra a portékáddal, akkor vaktában tapogatózol. Olyan ez, mintha egy sötét szobában próbálnál tájékozódni. Márpedig akár venni, akár eladni akarunk egy adott piacon, valamennyire tájékozódni kell a jó döntéshez.

Így van ez ingatlan eladáskor is. Amikor a lakás eladásra szánod el magad, az otthonod termékké válik az ingatlanpiacon. Ezt a piacot kell valamennyire megismerned.

Miket vizsgálj meg?

 • Milyen az ingatlanpiac iránya? (élénkülő, stagnáló, lejtmenetben van?)
 • Milyen a kereslet és kínálat?
 • Milyen szabályozók vannak, melyek befolyásolják az ingatlanpiacot?
 • Nézd meg mindezeket konkrétan arra a régióra, településre vonatkozóan, ahol a te lakásod helyezkedik el!
 • Ismerd meg az árviszonyokat!

Honnan tájékozódhatsz? Gazdasági online újságokból. Kiváló erre a célra a portfolio.hu ingatlan rovata, vagy az ingatlan.com cikkei.

3. Lakás eladás gyorsan és magas áron – Home staging

Amennyiben azt akarod, hogy a lakás eladás gyorsan és magas áron történjen, elengedhetetlen a home staging alkalmazása. Vagyis a lakás felkészítése eladásra.

A home staging koncepciója Amerikából indult az 1970-es években, és mára már Magyarországon jelen van, bár széles körben még nem terjedt el. Miért alkalmazd a home staginget? Azért, mert ennek segítségével:

– a lehető legtöbb érdeklődőt tudod mágnesként bevonzani
– képes leszel bemutatni a lakásban rejlő lehetőségeket
fel tudod kelteni a vágyat, hogy az érdeklődő a te lakásodat akarja
gyorsan és magas áron tudod eladni lakásodat, mivel értéket adsz a vevőnek

Hogyan valósítsad meg a home staginget a gyakorlatban? Erről itt olvashatsz részletesen.

4. Lakás eladás gyorsan és magas áron – Készíts profi fotókat!

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontosak a professzionális ingatlan fotók lakás eladáskor. Ennek persze előfeltétele, hogy az előbb említett home staging vagyis a lakás felkészítése megtörténjen.

Az ingatlan hirdetések nagy része gyenge fotókat tartalmaz. Igaz ez az ingatlanosok által készített ingatlan hirdetésekre és fotókra is. Nézzük, milyen gondok vannak az ingatlan hirdetéshez tartozó fotókkal!

 • Nincs egyáltalán fotó.
 • A fotók minősége nem megfelelő (pl. homályos).
 • Kevés fotó van, vagyis alig ad információt az ingatlanról.
 • Nem látszódik jól az adott helyiség.
 • Nem mutatják be a helyiségek közötti kapcsolódást.
 • Nem mutatják be vonzóan az ingatlant.
 • Sötétek.
 • Családi házak esetében nem mutatják a homlokzatot, a házat kívülről több szögből és a kertet.

Annak érdekében, hogy a te fotóid szuper jók legyenek, ne kövesd el ezeket a hibákat! A legjobb, hogyha profi ingatlanfotósra bízod a fotózást.

5. Lakás eladás gyorsan és magas áron – Legyen kiemelkedő a lakás hirdetés!

Hiába van szépen felkészítve a lakásod eladásra, ha nem foglalkozol az ingatlan hirdetéssel megfelelően. Ahhoz, hogy a lakás eladás gyorsan és magas áron történjen, szükség van a bombajó, kifogástalan, ötcsillagos lakás hirdetésre is.

Mi a célja az ingatlan hirdetésnek? Az, hogy a lehető legtöbb érdeklődőt bevonzzad és elérd, hogy megnézzék a lakásodat. Minél nagyon a merítés, minél több ember látja a hirdetésedet és felkelted az érdeklődését, annál hamarabb fogod eladni a lakást.

Pont ezért kell, hogy a lakás hirdetése kiemelkedő legyen.

Mi kell ehhez?
– a home staging szerint felkészített lakás
– profi ingatlan fotók
– kiválóan megírt, részletes és strukturált hirdetési szöveg
– alaprajz
– megfelelő helyeken történő ingatlan hirdetés

Itt olvashatsz bővebben arról, hogyan legyen kiemelkedő az ingatlan hirdetés, és arról, hol hirdesd meg.

6. Lakás eladás gyorsan és magas áron – Árazz a piaci viszonyoknak megfelelően!

Lakás eladáskor a lehető legmagasabb árat nem akkor fogod elérni, ha túl árazod vagy irreálisan árazod a lakásodat. Hanem akkor, ha alaposan elemzed az ingatlan árakat. De nem általában és nem átlagban, hanem konkrétan. Mit jelent ez? Azt, hogy a saját ingatlanodat összehasonlítod a lakásod környékén lévő hasonló paraméterekkel rendelkező lakásokkal. Ez alapján elég jól megbecsülhető a lakás ára.

7. Legyen a vevő a középpontban!

Végül, de nem utolsó sorban a hetedik tippem annak érdekében, hogy a lakás eladás gyorsan és magas áron történjen az, hogy az ingatlan eladási folyamat során legyen a vevő a középpontban!

Na, ezzel a kijelentésemmel szembe megyek a szokásos ingatlanpiaci hozzáállással. Nem értek ugyanis egyet azzal, hogy “majd a vevő kifesti “, “majd a vevő megoldja” . Azzal sem értek egyet, ha az ingatlan eladók nem hajlandók utána nézni az ingatlanukkal kapcsolatos, olyan információknak, amelyek fontosak a lakás eladáshoz és ily módon a vevő számára is.

Nem farmernadrágot akarunk eladni lakás eladóként, hanem egy több tízmilliós ingatlant! Életünk legnagyobb értékű tranzakciói közé tartozik egy lakás eladás és a vevő szempontjából a lakás vétele. Ennek megfelelően a home staginggel teremts értéket a vevő számára, és az értékítési folyamat során szolgáld ki a vevőt!

Összegzés

A fenti 7 tipp együtt hatásos. Amennyiben ezeket mindet megvalósítod, biztos lehetsz benne, hogy a lakás eladás gyorsan és magas áron fog sikerülni. A megvalósításban így tudok neked segíteni.

buktató ingatlan eladáskor

A kiemelt képet Jurassza Zsófia, enteriőr fotós készítette.

Oszd meg másokkal is!