Az ingatlan értékbecslés ára

Szerző: | Ingatlanár

Az ingatlan értékbecslés ára érdekelheti a potenciális ingatlanvásárlókat és az eladókat is. Amikor az eladó oldalon vagy, akkor azért, mert tudni akarod, mennyiért add el ingatlanod. Ha pedig vevő vagy, vélhetően nem akarsz többet fizetni, mint amennyit az ér.

Ingatlanvásárlásnál a hitel ügyintézése során is felmerül értékbecslés, ami a hitelügylet fedezetéül felajánlott ingatlan érték megállapítását jelenti. Ilyenkor az értékbecslést a bank által megbízott hivatalos ingatlanszakértő végzi.

Ebből a cikkből megtudhatod, mi a piaci érték meghatározása, mitől függ az ingatlan értékbecslés ára, milyen értékbecslési típusok és ingatlan értékbecslés díjak vannak.

Mi is az a piaci érték?

Ingatlan adásvételnél az ingatlan becsült értékének meghatározása alapvető fontosságú, mivel ez segít meghatározni az adott ingatlan piaci értékét, és lehetővé teszi az értékesítési vagy vételi ár meghatározását.

Itt szögezzük le azt is, hogy az ingatlan értékbecslés nem tudja megmondani, ne adj’ Isten, megjósolni a „tutit”, hanem meghatározza a piaci értéket, aminek a definíciója az Európai Értékelési Szabvány (EVS) szerint a következő:

„A piaci érték az a becsült összeg, amelyért az értékelés napján, az ingatlan gazdát cserélhet egy hajlandóságot mutató vevő, és egy hajlandóságot mutató eladó között megfelelő marketingtevékenységet követő tranzakció keretében, ahol a felek tájékozottan, körültekintően, és kényszer nélkül jártak el.”

Mitől függ az ingatlan értékbecslés ára?

Az ingatlan értékbecslés ára több tényezőtől függ. Általában az ingatlan értékbecslés díja a következőktől függ:

  1. az értékbecslés céljától (pl. készülhet magán célra, hivatalos célból)
  2. a szolgáltatást nyújtó szakember szakmai képzettségének szintjétől
  3. az ingatlan/terület nagyságától
  4. az ingatlan földrajzi elhelyezkedésétől
  5. az ingatlan típusától (lakás, ház, telek stb.)

Ingatlan értékbecslés díja – értékbecslési típusok

Az értékbecslés díja nagyban függ az értékbecslés típusától. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb értékbecslési típusok!

Piaci értékbecslés magán célra: Ez az értékbecslési típus az ingatlan tulajdonosok vagy vásárlók személyes céljaira szolgál, különös tekintettel az ingatlaneladásra vagy vásárlásra. A szakemberek a piaci értéket határozzák meg az értékbecslés segítségével.

Hivatalos értékbecslés: Ez az értékbecslési típus általában az állami hatóságok vagy a hivatalos intézmények számára, hivatalos ügyintézés céljából készül. Például gyámügyi eljárás, házassági vagyonközösség megszüntetése stb.

Igazságügyi értékbecslés: Ez az értékbecslési típus a bírósági ügyekhez kapcsolódik, és az ingatlan értékét határozza meg jogi viták vagy peres eljárások során. Az igazságügyi értékbecslésnél a szakértők részletes elemzéseket és jelentéseket készítenek, amelyeket bírósági bizonyítékként használnak.

Befektetési értékbecslés: Ez az értékbecslési típus az ingatlan befektetési céljaira összpontosít. Az ingatlan befektetési értékét határozzák meg, figyelembe véve a jelenlegi és jövőbeni piaci trendeket, a hozamlehetőségeket és a kockázatokat. A befektetési értékbecslés során a szakemberek elemzik az ingatlan jövedelmezőségét és a potenciális hozamokat.

Az ingatlan értékbecslés ára

A piaci alapú ingatlan értékbecslés szabad áras szolgáltatás.

A fentiekben már felsoroltam, mitől függ az ingatlan értékbecslés ára. A legnagyobb súlya az ár meghatározásában az értékbecslés típusának vagy másképpen az értékbecslés céljának van. Egy igazságügyi értékbecslés jóval drágább, mint egy magán célra készülő értékbecslés.

Egy igazságügyi szakértő magasabb szintű képzettséggel rendelkezik, továbbá az ő értékbecslését speciális célokra lehet használni. Így érthető módon jóval kerül magasabb az igazságügyi értékbecslés díja, mint egy magán célra készülő értékbecslésé, még akkor is, hogy ugyanazzal a számítási módszerrel készülnek.

Budapesten a lakások értékbecslési ára kb. 35 000 Ft-nál kezdődik, míg a családi házak becslési díja 40 000 – 50 000 Ft-tól indul. Egy ház értékbecslése jóval komplexebb feladat, mint egy lakásé, ugyanis a házakat nehezebb összehasonlítani. Emiatt az értékbecslést végző szakember több időt fordíthat az ilyen típusú munka elvégzésére.

Ha valaki össze akarja hasonlítani a különböző szakemberek értékbecslési díjait, akkor érdemes azt is néznie, hogy a helyszíni szemle vagy a kiszállás díja benne van-e az értékbecslés árában.

Amint látható, az ingatlan értékbecslés ára nem egy horrorisztikus összeg, különösen, ha egy ingatlan árához viszonyítjuk. Egy 30 milliós lakás esetén az értékbecslés megközelítőleg az ingatlan értékének egy ezreléke. Mindenféleképpen hasznos ezt ráfordítani az eladásra, amennyiben nincsen más támpontod az árazáshoz saját elképzeléseiden kívül.

és még egy kicsit az értékbecslésről…

Amennyiben érdekel az ingatlan értékbecslés téma, akkor a következő cikkeimet is ajánlom figyelmedbe:

Mennyit ér az ingatlanom?

Mi az ingatlan értékbecslés és mire való?

Ajánlom figyelmedbe az ingatlaneladás lépésről lépésre írásomat is, amely megmutatja a profi ingatlaneladás folyamatát. Ez abban segít, hogy maximalizálni tudd az eladási árat és hatékonyan tudj eladni.

Magyari Éva
ingatlan- és home staging szakértő

IngatlanAngyal

Kiemelt kép forrása: unsplash.com, Kam Idris fotója

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Mit kell tudni az ingatlanosokról?

Amennyiben ingatlanközvetítővel akarod eladni ingatlanodat, akkor ez a cikk kihagyhatatlan számodra. Ingatlanos jutaléktól a trükkökig bezárólag.

Home staging jelentése

Fontosnak tartom, hogy az ingatlanukat eladni szándékozók megtudják, mi a home staging jelentése. Ebben a cikkben az alapokról írok.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák