Milyen költségekkel kell számolni, ha ingatlant veszel 2024-ben?

Szerző: | Ingatlanvásárlás

Az ingatlanvásárlás nagy döntés és lépés az életünkben, legyen szó saját otthonunkról vagy befektetésről. Ami a pénzügyi vonzatát illeti, fontos, hogy ne csak az ingatlan árát vegyük figyelembe, amikor a költségvetést készítjük rá, hanem a teljes vásárlási folyamat költségeit is. Az ingatlanvásárlás költségei jelentős hatással lehetnek pénzügyi terveinkre és az ingatlan megszerzésének reális lehetőségére. Ebben a cikkben áttekintjük az ingatlanvásárlás során felmerülő költségeket, és kapsz néhány tanácsot a költségek minimalizálására.

A költségek között vannak elkerülhetetlenek és vannak olyanok is, amelyek szabadon választhatók. Az ingatlan vételára nem költség, hanem befektetés. Mindazonáltal ejtsünk róla néhány szót!

Az ingatlanvásárlás teljes költségvetésében az ingatlan vételára az első és legnyilvánvalóbb tétel. Ez az összeg a legnagyobb, és számos tényezőtől függ, mint például a méret, az elhelyezkedés és az ingatlan állapota. Fontos, hogy alaposan átgondoljuk, mennyit vagyunk hajlandók és képesek fizetni az ingatlanért.

Nézzük, milyen költségekkel kell számolni az ingatlan vételárán felül! Az alábbiakban az ingatlanvásárlással járó költségek 9 típusát vesszük sorra.

1. Ingatlanvásárlás költségei – Illeték

A vagyonszerzési illeték egy komoly összeg, úgyhogy mindenképpen kalkulálni kell vele. Amennyiben ingatlant veszel, fő szabályként az ingatlan vételárának 4%-át kell kifizetni az Adóhivatalnak. Ha tehát 40 millió Ft-ért veszel egy lakást, akkor 1,6 millió Ft-ot kell kifizetned, mert 40 000 000 x 0,04 = 1 600 000 Ft.

Azonban többféle illetékmentesség és illetékkedvezmény, valamint részletfizetési lehetőség is van. Az ezekről írt részletes cikkemet itt olvashatod el.

2. Ingatlanvásárlás költségei – Műszaki tanácsadó díja

Ház esetében kötelező, de lakásnál is javasolt, hogy legyen műszaki tanácsadód, akik elfogulatlanul, szakmai szempontok alapján elemzi ingatlant. Vannak most már olyan cégek, amelyek arra specializálódtak, hogy vásárlás előtt szakértői szemmel átvilágítják az adott ingatlant, hogy a vevő ne zsákba macskát vegyen.

Érdemes ezt az oldalt a házvásárlóknak megnézni: Kömkel – minden, ami családi ház. Ahogy ők mondják magukról: Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően.

3. Ingatlanvásárlás költségei – Ingatlan tanácsadó díja

Ingatlanközvetítő bevonása esetén Magyarországon jellemzően az eladó fizeti az ingatlanközvetítői díjat, ami az ingatlan árának 2-5%-a lehet. Azonban vannak olyan ingatlaniroda, amelyik a jutalékát megfelezi az eladó és a vevő között. Ezt érdemes már mutatás előtt tisztázni.

A körültekintő vásárlók független ingatlan tanácsadót is bevonhatnak a folyamatba, aki objektív értékelést tud adni az ingatlanról, feltárva annak előnyeit és hátrányait – objektív, szakmai szempontok alapján.

4. Ingatlanvásárlás költségei – A hitelköltségek

Sokan igénybe vesznek hitelt az ingatlan vásárlásához. A hitel felvétele során számos költséggel találkozhatunk, mint például a hitelbírálati, értékbecslési, folyósítási díjak stb, továbbá a kamatok és a feldolgozási költségek. Érdemes több pénzintézet ajánlatát is megvizsgálni, hogy megtaláljuk a legkedvezőbb hitelajánlatot. Javasolt független pénzügyi szakértő igénybevétele, aki szakmai tudása és ismeretei miatt meg tudja találni a legjobb feltételeket a hitelfelvevő számára.

7 profi tipp ingatlaneladáshoz

5. Lakásvásárlás költségei – Ügyvédi költség

Az adásvétel biztonsága érdekében, már a vásárlási folyamat során érdemes ingatlan ügyekre specializált ügyvédet megbízni, hogy segítsen eligazodni a vásárlás jogi tudnivalóiban. Ezen felül azt is tudni kell, hogy az adásvétel szerződés akkor érvényes, ha ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzi.

A magyar ingatlan adásvételeknél tipikusan a vevő, tehát a szerző fél hozza és fizeti az okiratszerkesztő ügyvédet. De egy jó ügyvéd, ahogy korábban erre utaltam, ennél sokkal többet tesz. Ilyen a stratégiai tanácsadás. Gondoskodik arról, hogy biztonságos legyen a vevő számára az ingatlanvásárlás.

Az ügyvédi munkadíj egy adásvételi szerződés megkötésénél az ingatlan árának 0,3 – 1 %-a között mozog. Budapesten és a vidéki nagyvárosokban a magasabb ingatlanárak miatt alacsonyabb százalék várható el. Érdemes elolvasni az ügyvédi munkadíjról egy ügyvéd véleményét.

6. Lakásvásárlás költségei – Földhivatali díjak

Tévesen ezt szokták földhivatali illetéknek hívni. Nos, ilyen nincs. Az ingatlan-nyilvántartási eljárásért a Földhivatalnak igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

Amikor egy adásvételi szerződést aláírnak a felek, utána a szerződés az ügyvéd közreműködésével bekerül a Földhivatalba, és az új tulajdonos 6600 Ft igazgatási díj megfizetésére kötelezett ingatlanonként. Ott pedig a szerződés alapján az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzik az új tulajdonos(oka)t, és törlik a korábbi(aka)t. Jellemzően az ügyvédnek fizeti ki a vevő ezt az igazgatási díjat, mert ő fogja elintézni a Földhivatalban, tehát nem a vevő ballag be a Földhivatalba az átírást kérelmezni.

Amennyiben jelzálog bejegyzése vagy módosítása felmerül, akkor ennek az igazgatási szolgáltatási díja ingatlanonként 12 600 Ft.

7. Költözés költsége

Nem szabad kifelejteni az ingatlanvásárlás költségei közül a költözést sem. A költözés is költséggel jár. Saját időnk nyilván a legdrágább, de a tárgyaink, bútoraink elszállításának van költsége. Olcsóbb, ha csalódon belül meg tudjuk oldani és többe kerül, ha profi költöztető céget kérünk fel.

A költségek minimalizálása érdekében először is érdemes csak azt tovább vinni következő otthonunkba, amire tényleg szükségünk van, ami tényleg fontos számunkra, és amit tényleges használni fogunk. Minden mást engedjünk el! Mit lehet tenni velük? Eladni, elajándékozni, eladományozni és végső esetben kidobni.

Költözéssel kapcsolatos tippeket itt olvashatsz: https://ingatlanangyal.hu/koltozes-tippek/

8. Lakásfelújítás költsége

Amennyire apró tétel a földhivatali igazgatási szolgáltatási díj az ingatlan vételárához képest, a lakásfelújítás költsége milliókra is rúghat. Mégis az ingatlant vásárlók sokszor elfelejtkeznek erről a tételről, illetve alulbecsülik a lakásfelújítás költségét.

Ahhoz, hogy ne lépd túl az ingatlanvásárlásra szánt teljes költségkeretedet, a várható felújítási költségeket próbáld meg szakemberrel a lehető legpontosabban előre felmérni! Így elkerülheted a későbbi kellemetlen meglepetést.

9. Új bútorok és háztartási gépek költsége

Végül, de nem utolsó sorban szót kell említeni az ingatlanvásárlás költségei között az új bútorok és háztartási gépek költségéről is. Lehet, hogy minden bútorod és géped passzolni fog az új otthonodhoz, de lehet, hogy nem. Ezt mérd fel előre és kalkulálj vele!

Ezek voltak tehát az ingatlanvásárlás költségei. Ha szeretnél szakmai segítséget ingatlanod vásárlásához, akkor itt tudsz kapcsolatba lépni velem.

Magyari Éva
ingatlan- és home staging szakértő
ingatlanangyal.hu

Kiemelt kép forrása: Magda Ehlers képe a pexels.com-on

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Wekerlei lakás eladási története

Ebben a cikkben egy wekerlei lakás eladásának a történetét mutatom be. Ezáltal világos lesz számodra, hogy néz ki egy eladási projekt velem és az is, milyen hatása van a home stagingnek.

Örökölt ingatlan eladása 2024

A örökölt ingatlan eladása cikksorozat utolsó része a tudatosságot emeli ki, és bemutatja az ingatlan kiürítése utáni lépéseket, különös tekintettel az adózásra.

Hogyan add el nyaralódat két nap alatt?

Most megtudhatod, hogy milyen lépések vezetnek el oda, hogy egy ingatlan felkészítve, vagyis home stagingelt állapotban a piacra kerüljön. Ez a cikk esettanulmány és referencia egyben.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák