Örökölt ingatlan eladása – hogyan csináld jól? 1.rész

Szerző: | Örökölt ingatlan, Tippek, tanácsok ingatlaneladáshoz

Egy örökölt ingatlan eladása szomorú és megterhelő feladat. Érzelmileg és fizikailag is. Sokszor fordul elő, hogy az örökösök nagyon nehezen birkóznak meg az örökölt lakásban vagy házban maradt tárgyakkal, emlékekkel és bútorokkal. Az ingatlan eladására pedig már végképp nem marad erejük. Sokszor jóval alacsonyabb áron adják el, mint amennyiért lehetett volna. Az alábbiakban lépésről lépésre megmutatom, hogyan tudod szisztematikusan elvégezni az örökölt lakás kiürítését, és közben a lehető legjobb áron eladni magát az ingatlant.

Honnan indulunk?

Adott tehát egy örökölt lakás vagy ház, amelyet az örökös vagy örökösök megörökölnek, amiről a hagyatéki végzésük van. Ez a hagyatéki végzés bekerül a közjegyző által az illetékes Földhivatalba, ahol előbb vagy utóbb a tulajdon lapra is rávezetik az új tulajdonos/ok nevét. Ezt az eladási folyamat megkezdése előtt feltétlenül érdemes ellenőrizni. Vidéken gyorsabban, Budapesten lassabban történnek meg a tulajdon változások földhivatali átvezetései.

Tipp: Használd a Földhivatal Online-t, ahol meg tudod nézni a tulajdoni lapot! Így nem kell Földhivatalba menned, hanem otthonról könnyen le tudod tölteni. Ügyfélkapus belépés kell hozzá.

Egy örökölt ingatlan eladására akkor kerül sor, amikor idős szülő vagy más családtag huny el, és az örökös nem akarja azt megtartani, hanem az eladás mellett dönt. Az elhunytnak élete utolsó éveiben, évtizedeiben már nem volt ereje, energiája lakásfelújításra, illetve a lakás általános gondozására. Így ezek az ingatlanok az esetek nagy részében leromlott, rossz állapotban vannak. Azontúl, hogy felújításra szorulnak, általában zsúfoltak is, tele vannak sokféle felesleges, kidobandó vagy elavult tárggyal.

örökölt ingatlan eladása
A kép illusztráció.
Forrás: ingatlan.com

Egy családtagunk elvesztése, hiába hosszú betegség után történik, nagy érzelmi próbatétel. A családtagokat, örökösöket sok emlék és érzelem önti el, amikor belépnek a megörökölt lakásba vagy házba. Vannak, akik hónapokig, évekig be se tudják tenni a lábukat oda.

Amikor viszont megtörtént az elhatározás, hogy el fogják adni az ingatlant, akkor érdemes szisztematikusan haladni. Az alábbi módszer abban segít, hogy a lehető leggyorsabban végezzünk ezekkel a szomorú feladatokkal, és végül át tudjuk adni az üres lakást az új tulajdonosnak. Amíg a lakás kiürítése zajlik fizikai síkon, egyúttal gyászmunka is zajlik. Nehéz folyamat egy örökölt ingatlan kiürítése és eladása, de érdemes belevágni, mert előreviszi a gyász folyamatát, és a végén megkönnyebbülést hoz.

Milyen feladatok várnak örökölt ingatlan eladásakor az örökösre?

Ez elsőre hatalmas feladatnak tűnik, és sokszor a két végletes megoldást választják az örökösök. Az egyik véglet nem csinálni semmit. Vagyis ott áll az a szegény megörökölt ingatlan, hasznot nem hoz, cserében viszont szép lassan tovább pusztul. A másik véglet pedig mindent kidobni, és a lecsupaszított ingatlant üresen, olyan állapotban, ahogy maradt az elhunyt után eladni. Az ilyen eladások bizony sokszor áron alul történnek, elkótyavetyélve az ingatlant.

Van középút a két végletes megoldás között. Erről szólnak e cikksorozat következő részei.

A fő feladatok:

 • Saját célra hasznos tárgyak, bútorok és az emlékek kiválogatása.
 • Döntések meghozatala a tárgyakról, bútorokról. Megtartani vagy megválni tőlük?
 • A felesleges tárgyak csoportosítása: mi lesz a sorsuk?
 • Valamilyen szintű home staging megvalósítása, függően attól, hogy mit tesz lehetővé az ingatlan állapota. Azaz hozzuk ki a legtöbbet az adott lakásból, hogy megmutassuk az előnyös oldalait! Az a minimum, hogy rend, tisztaság és tágasság legyen!
  A home stagingről bővebben itt írtam.
 • Döntés: eladás egyedül vagy ingatlan közvetítővel?
 • Az ingatlan meghirdetése.
 • Az ingatlan eladása.
 • Az adásvételi szerződés megkötése után az ingatlan teljes kiürítése.
 • Az örökölt ingatlan eladásából származó bevétel adózása.

E cikksorozat következő részei ezekről fognak szólni részletesen. Ha úgy gondolod, hogy igénybe akarod venni örökölt ingatlanod eladásához a segítségemet, akkor kérj árajánlatot. Rólam itt olvashatsz többet.

A kiemelt kép forrása: Andrew Martin fotója a Pixabay -en.

Magyari Éva, ingatlan eladási tanácsadó

Magyari Éva vagyok.
Ingatlantulajdonosoknak segítek, hogy gyorsan és a lehető legjobb áron el tudják adni a házukat vagy lakásukat – ingatlanközvetítő nélkül.

Legfrissebb cikkek

Mit kell tudni az ingatlanosokról?

Amennyiben ingatlanközvetítővel akarod eladni ingatlanodat, akkor ez a cikk kihagyhatatlan számodra. Ingatlanos jutaléktól a trükkökig bezárólag.

Home staging jelentése

Fontosnak tartom, hogy az ingatlanukat eladni szándékozók megtudják, mi a home staging jelentése. Ebben a cikkben az alapokról írok.

 Vélemények

Reka Koczka
Reka Koczka
2022-12-06
Éva nagy szakértelemmel rendelkező, kiváló ingatlan eladási tanácsadó. :) Csak ajánlani tudom mindenkinek akinek segítségre lenne szüksége ingatlan eladással kapcsolatos ügyekben. Éva szaktudása több területre is kiterjed, így remek tanácsokkal, tippekel látja majd önt is el, ahogy engem is.
Csaba Horváth
Csaba Horváth
2022-08-28
Egy: Ingatlanangyal kedves és okos hölgy. Kettő: Nagyon ért ahhoz amit csinál, így nemcsak a felmerülő kérdésekre adja meg a jó választ, de azokra is, amelyek (még) fel sem merültek. Három: Ingatlan ügyekben nagyon otthon van, ha bizonyos ritka témákban mégsem annyira, akkor utánanéz. Négy: Mivel érti a dolgát, meg is kéri az árát. Öt: Mivel érti a dolgát, az útmutatása felbecsülhetetlen értékű. Hat: Az egyenleg így mindig pozitív és jókora szám lesz. Hét: Hálásan köszönöm, Éva!
Diána Reszkető
Diána Reszkető
2022-08-13
Éva egy tökéletesen felkészült, végtelenül profi szakember. Első beszélgetésünk alkalmával tisztáztuk, hogy a home-staginget nem (részben) felújítandó házakra találták ki, de ezzel együtt a ház és az én felkészítésem az eladási folyamatra nélkülözhetetlen óriási segítséget jelentett. Ezt nem is lehetne szebben leírni, minthogy a jó társaság mellett Éva szolgáltatásának a haszna milliókban volt mérhető. Köszönöm ezúton is!!
Judit Antal-Pap
Judit Antal-Pap
2022-08-02
Mindenkinek ajánlom ezt a kedves hölgyet, ha pénzt akar spórolni a házeladás során.
Ildikó Kovács
Ildikó Kovács
2022-04-18
Nagyon megnyerő volt a telefonos konzultáció, Éva nagyon kedves segítőkész volt, és olyan dolgokra is rávilágított amikre egyáltalán nem gondoltam, hogy figyelni kell vagy fontos lehet. Felhívta a figyelmem, a hiányosságokra, és elmondta,hogyan tudok javítani a jelenlegi állapoton. Nagyon hálás vagyok neki mert az általa javasolt változtatásokkal sokkal kedvezőbb áron tudom meghirdetni, illetve eladni lakásomat.Rengeteget segített a lakásértékelés abban, hogy tisztábban lássam a dolgokat.
János Orgován
János Orgován
2022-02-21
Köszönöm szépen az önzetlen segítségét és tanácsadását! Nagyon sokat segített! Bátran tudom ajánlani mindenkinek!! Köszönettel: János
Zoltan Lehoczky
Zoltan Lehoczky
2022-01-24
Az IngatlanAngyallal értelmet nyer a know-how, azaz, ő tudja, hogy hogyan célszerű értékesíteni és ez a kulcs. Aprólékosan projekt terv szerint áll össze a kép és válik világossá a Tulajdonos számára, hogy mit kell tennie. Ez az Angyal hozzáadott értéke, ami a különbséget jelenti a sikeres üzlet és az időpocsékolós próbálkozás, avagy egy szub-optimális eredmény között. Kell mondanom mekkora érték egy hatékony tanácsadóval / projektvezetővel dolgozni? Pénzben, sikerélményben, bármiben kifejezhető érték, mindenkinek kívánom.

Ingatlan témák