Egy örökölt ingatlan eladása szomorú és megterhelő feladat. Érzelmileg és fizikailag is. Sokszor fordul elő, hogy az örökösök nagyon nehezen birkóznak meg az örökölt lakásban vagy házban maradt tárgyakkal, emlékekkel és bútorokkal. Az ingatlan eladására pedig már végképp nem marad erejük. Sokszor jóval alacsonyabb áron adják el, mint amennyiért lehetett volna. Az alábbiakban lépésről lépésre megmutatom, hogyan tudod szisztematikusan elvégezni az örökölt lakás kiürítését, és közben a lehető legjobb áron eladni magát az ingatlant.

Honnan indulunk?

Adott tehát egy örökölt lakás vagy ház, amelyet az örökös vagy örökösök megörökölnek, amiről a hagyatéki végzésük van. Ez a hagyatéki végzés bekerül a közjegyző által az illetékes Földhivatalba, ahol előbb vagy utóbb a tulajdon lapra is rávezetik az új tulajdonos/ok nevét. Ezt az eladási folyamat megkezdése előtt feltétlenül érdemes ellenőrizni. Vidéken gyorsabban, Budapesten lassabban történnek meg a tulajdon változások földhivatali átvezetései.

Tipp: Használd a Földhivatal Online-t, ahol meg tudod nézni a tulajdoni lapot! Így nem kell Földhivatalba menned, hanem otthonról könnyen le tudod tölteni. Ügyfélkapus belépés kell hozzá.

Egy örökölt ingatlan eladására akkor kerül sor, amikor idős szülő vagy más családtag huny el, és az örökös nem akarja azt megtartani, hanem az eladás mellett dönt. Az elhunytnak élete utolsó éveiben, évtizedeiben már nem volt ereje, energiája lakásfelújításra, illetve a lakás általános gondozására. Így ezek az ingatlanok az esetek nagy részében leromlott, rossz állapotban vannak. Azontúl, hogy felújításra szorulnak, általában zsúfoltak is, tele vannak sokféle felesleges, kidobandó vagy elavult tárggyal.

örökölt ingatlan eladása
A kép illusztráció.
Forrás: ingatlan.com

Egy családtagunk elvesztése, hiába hosszú betegség után történik, nagy érzelmi próbatétel. A családtagokat, örökösöket sok emlék és érzelem önti el, amikor belépnek a megörökölt lakásba vagy házba. Vannak, akik hónapokig, évekig be se tudják tenni a lábukat oda.

Amikor viszont megtörtént az elhatározás, hogy el fogják adni az ingatlant, akkor érdemes szisztematikusan haladni. Az alábbi módszer abban segít, hogy a lehető leggyorsabban végezzünk ezekkel a szomorú feladatokkal, és végül át tudjuk adni az üres lakást az új tulajdonosnak. Amíg a lakás kiürítése zajlik fizikai síkon, egyúttal gyászmunka is zajlik. Nehéz folyamat egy örökölt ingatlan kiürítése és eladása, de érdemes belevágni, mert előreviszi a gyász folyamatát, és a végén megkönnyebbülést hoz.

Milyen feladatok várnak örökölt ingatlan eladásakor az örökösre?

Ez elsőre hatalmas feladatnak tűnik, és sokszor a két végletes megoldást választják az örökösök. Az egyik véglet nem csinálni semmit. Vagyis ott áll az a szegény megörökölt ingatlan, hasznot nem hoz, cserében viszont szép lassan tovább pusztul. A másik véglet pedig mindent kidobni, és a lecsupaszított ingatlant üresen, olyan állapotban, ahogy maradt az elhunyt után eladni. Az ilyen eladások bizony sokszor áron alul történnek, elkótyavetyélve az ingatlant.

Van középút a két végletes megoldás között. Erről szólnak e cikksorozat következő részei.

A fő feladatok:

 • Saját célra hasznos tárgyak, bútorok és az emlékek kiválogatása.
 • Döntések meghozatala a tárgyakról, bútorokról. Megtartani vagy megválni tőlük?
 • A felesleges tárgyak csoportosítása: mi lesz a sorsuk?
 • Valamilyen szintű home staging megvalósítása, függően attól, hogy mit tesz lehetővé az ingatlan állapota. Azaz hozzuk ki a legtöbbet az adott lakásból, hogy megmutassuk az előnyös oldalait! Az a minimum, hogy rend, tisztaság és tágasság legyen!
  A home stagingről bővebben itt írtam.
 • Döntés: eladás egyedül vagy ingatlan közvetítővel?
 • Az ingatlan meghirdetése.
 • Az ingatlan eladása.
 • Az adásvételi szerződés megkötése után az ingatlan teljes kiürítése.
 • Az örökölt ingatlan eladásából származó bevétel adózása.

E cikksorozat következő részei ezekről fognak szólni részletesen. Ha úgy gondolod, hogy igénybe akarod venni örökölt ingatlanod eladásához a segítségemet, akkor kérj árajánlatot. Rólam itt olvashatsz többet.

A kiemelt kép forrása: Andrew Martin képe a Pixabay -en.

Oszd meg másokkal is!