Az ingatlan eladást nem tanítják az iskolában. Viszont az életben legalább egyszer a legtöbb ember találkozik ezzel a feladattal. Mivel nem mindennapos, rutin dologról van szó, ráadásul nagy az anyagi tétje, sokféle problémát, de minimum fejfájást okoz. Ember függő, hogy ingatlan eladáskor mi okoz gondot az ingatlan eladóknak.

Az ingatlan eladás egyrészt nem ördöngösség, másrészt viszont tényleg egy összetett folyamat. Ebben a blogbejegyzésben összeszedtem, mi okoz gondot az ingatlan eladóknak. Egyúttal arra is választ kapsz, melyik problémát hogyan lehet orvosolni.

Bevallom, varázsvesszőm nekem sincsen, úgyhogy nem tudok mindegyik, alább felsorolt gondra vagy problémára megoldást adni, de a sokra igen. Több helyen belinkeltem azokat az írásaimat, amelyek az adott témához adnak segítséget.

Van egy jó hírem! Az már nagyon jó, ha meg tudod határozni, hogy mi a problémád. Ez az első lépés a megoldáshoz vezető úton. Nézzük tehát meg, mi okoz gondot az ingatlan eladóknak!

1. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Túl bonyolult az egész folyamat

Kétségkívül a lakás eladás egy összetett folyamat. Amikor valaki még nem csinálta, teljesen érthető, hogy bonyolultnak, akár ijesztőnek tűnhet. Sokaknak az is zavaró, hogy nem tudják, mik a lépések és melyik jön a másik után.

Nem fogom azt mondani, hogy az ingatlan eladás semmiség, és kirázod a kisujjadból, viszont a folyamat nem olyan bonyolult, nem olyan összetett, hogy némi segítséggel ne lehessen megugrani.

Megoldás: Kérj segítséget! Ízlés, felfogás, személyiség, tapasztalat kérdése, hogy kitől 🙂 Lehet ez egy ingatlan eladásban gyakorlott barát, vagy egy ingatlan eladási tanácsadó vagy egy ingatlanközvetítő.

Ebben az írásomban nagyon részletesen leírtam az ingatlan eladás szakaszait és lépéseit. Ha elolvasod, könnyen átláthatod a folyamatot. Ha részenként, darabonként gondolsz rá, akkor már nem is olyan ijesztő az egész. Multis koromban hallottam azt a – kicsit béna, de metaforikusan mégis jó – mondást, hogy az elefántot sem egészben esszük meg, hanem darabokban.

2. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Bizonytalan vagy, hogy egyedül kezdd el árulni lakásodat vagy ingatlanközvetítővel

Hát, ez bizony egy olyan kérdés, amit mindenki maga kell, hogy eldöntsön. Több mindentől függ, hogy melyik út való neked. A választ helyetted nem tudom megadni, viszont segítségül írtam egy cikket, amelyben összeszedtem azokat a szempontokat, amelyek alapján eldöntheted, vajon melyik irányba indulj el.

A jó hír viszont az, hogy ha kiderül számodra, hogy mégse jött be a választott út, akkor ezen tudsz módosítani. Csak vigyázz arra, hogy milyen szerződést írsz alá!

3. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Azt se tudod, hogyan vágj bele

A legtöbben ott követik el a hibát az ingatlan eladásnál, hogy elbagatellizálják, vagyis lekicsinylik a dolgot. Pedig azt kell megérteni, hogy az ingatlan eladás nem egy sima feladat, hanem egy projekt. Ha projektként tekintesz rá, és aszerint jársz el, jelentősen megkönnyíted lakás eladásodat. Mindez összefügg a kezdéssel, vagyis, hogy, hogyan vágj bele az ingatlan eladásba. Nem azzal kell kezdeni, hogy feladunk egy hirdetést.

Megoldás: Először tűzd ki a célt és tervezd meg az egész folyamatot! Ehhez itt kapsz további segítséget.

4. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Nem tudod, mennyit ér a lakásod

Az ár az a kérdés, ami mindenkinek számít és kulcskérdés. Viszont ez kis hazánkban egy ingoványos terep, mivel nincsenek friss, korrekt és átlátható ingatlanárak. Hogy egy kicsit jobban értsd a helyzetet, javaslom ezt a cikkemet elolvasni a magyar ingatlan árakról!

Megoldás: Végezz alapos kutatómunkát! Kutasd fel valamennyi információ forrást! Ilyen például a Központi Statisztikai Hivatal és Magyar Nemzeti Bank ingatlanárakkal kapcsolatos kiadványai. A lehető legtöbb hasonló meghirdetett ingatlan fő paramétereit rendezd egy Excel táblába, és figyelembevéve a sajátodtól való eltérést próbáld meghatározni, hogy mennyi lehet a reális hirdetési ár! Persze nagyon sok torzulás van a hirdetési árakban, úgyhogy azt óvatosan kell kezelni.

Ha nyugodtabb akarsz lenni, akkor becsültesd fel ingatlanodat egy ingatlan értékbecslővel! De azt tudd, hogy ez sem jelent garanciát arra, hogy a kezedben lesz a pontos ár. Olyan ugyanis nincsen. Az értékítéletet végül a piac hozza meg.

5. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Fogalmad sincs, hol hirdesd meg a lakásod

A mai digitalizált ( vagy afelé felé haladó) világban a legtöbb ingatlan eladó tudja, hogy internetes portálokon meg kell hirdetni az eladandó ingatlant. Ami a legtöbbeknek eszébe jut, az az ingatlan.com. Ez jó ötlet, csak nagyon kérlek, ne fotók nélkül hirdess!

Megoldás: Ami az internetes, online hirdetéseket illeti, ebben az írásban összefoglaltam, hogy hol érdemes meghirdetni ingatlanodat. Ezenkívül mindenképpen érdemes molinót is használni.

6. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Nem tudod, mit írj a hirdetésbe

Aki, először ír hirdetést, annak jogosan gondot okozhat, hogy mit írjon a hirdetésbe. A legtöbben józan paraszti ész alapján írják meg. Ami ez esetben nem elég. Biztos láttál már hihetetlenül rövid ingatlan hirdetést, ami szinte már bosszantóan tömör. Az érdeklődő, aki már a sok századik hirdetést olvassa el, már itt elengedi az egészet. De a legtöbb hirdetésre általánosságban jellemző, hogy hiányos. És ez alól nem kivételek az ingatlanos hirdetések sem.

Sokan másolják a többi hirdetést, de mivel azok az esetek 80-90%-ában nem jók, így azok rossz például szolgálnak.

Megoldás: Gondolkodj az érdeklődő fejével! Írj strukturált, a leghasznosabb információkat tartalmazó hirdetést! Segítségül javaslom elolvasni ezt a cikkemet, amiben arról írtam, hogyan legyen hatásos az ingatlan hirdetés.

7. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Nem szeretsz idegenekkel tárgyalni, és úgy általában utálod az embereket

Vannak, akik nem szeretnek vagy nem megy könnyen nekik, hogy idegenekkel beszéljenek, sőt üzleti vonatkozásban tárgyaljanak. Márpedig az ingatlan eladás üzlet. Anélkül egy ingatlan eladás nem fog menni, hogy emberekkel ne tárgyalj, ne beszélj és ne legyen interakciód velük.

Megoldás: Ez esetben mindenképpen bízz meg egy ingatlanközvetítőt!

8. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Félsz idegeneket beengedni a lakásodba

Az egyedülálló hölgyek és az idősebb ingatlan eladók közül sokan vannak, akik félnek idegeneket beengedni a lakásba. Márpedig a lakást vagy házat megmutatni fontos része az ingatlan eladásnak.

Megoldás: Sokan emiatt bízzák ingatlanközvetítőre az eladást. Amennyiben vállalja valaki a lakás eladást ingatlanos nélkül, akkor egy családtag, barát is tud abban segíteni, hogy az eladónak ne egyedül kelljen az érdeklődőket fogadni. Érdemes a megtekintésre egy-egy napot meghirdetni, így könnyebb segítséget kérni hozzá.

9. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Hirdetsz, de nem csöng a telefon, nem jönnek az érdeklődők

Nos, ez nagyon sok ingatlan eladóval megesik. De Téged nem vigasztal, hogy sokak járnak hasonló cipőben. Te a saját problémádat akarod megoldani. Nézzük, mi lehet ilyenkor a gond! A legtöbb eladó, aki ilyen helyzetbe kerül, arra gondol, hogy túl magas az ár. Nos, nem mindig ez, illetve nemcsak ez okozza a gondot.

Mi lehet ennek az oka?

 • Nem jó az árazás, vagyis túl magas az ár.
 • Az ingatlan nincsen felkészítve eladásra, azaz az eladó úgy akarja eladni, ahogy van.
 • Nem megfelelő minőségű és mennyiségi fotókkal hirdetik.
 • Nem jó a hirdetés (fotók, szöveg stb).
 • Nem jó helyen hirdetik és/vagy fotók nélkül.
 • Az előző pontok kombinációja.

Megoldás: A home staging, azaz az ingatlan felkészítése eladásra a megoldás az ilyen esetekre ( jó és felújított állapotú lakások esetében), a megfelelő árazással és hirdetéssel együtt.

10. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Utálod a macerát, amikor a lakás mutatás előtt rendet kell raknod

Aki profin akarja eladni lakását vagy házát, minimum az érdeklődők érkezése előtt rendet rak és tiszta, rendezett lakásban várja az érdeklődőket. Ha ezt rengetegszer kell megtenni, az nem nagy öröm.

Megoldás: A home staging alkalmazása esetén már eleve egy alaprend van a lakásban. Amennyire lehet, ezt a mindennapokban egy olyan szinten fent kell tartani, hogy az érdeklődők látogatása előtt viszonylag rövid idő alatt a lakás tökéletes állapotúra hozzunk.

Lehet Open House-t szervezni, vagyis olyan napokat, amikor egymás után jönnek az érdeklődők. Így reggel felkészülünk egyszer, és 6-8 mutatást egy felkészüléssel meg tudunk csinálni.

Igaziból ezen a problémán akkor tudod túltenni magad, ha elfogadod, hogy energiát kell beletenni abba, hogy gyorsan és hatékonyan el tudd adni lakásodat.

11. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Bánt, amikor negatívumot mondanak kedves lakásodra

Nem könnyű azt elviselni, ha a szeretett ingatlant leszólják, kritizálják, történjen az kedvesen, kulturáltan vagy mondjuk ki, bunkó módon. Viszont, ha eladásra szánod magad, ezzel számolni kell. Mindig vannak, lesznek olyan érdeklődők, akiknek nem tetszik a te szeretett lakásod. Minden ízlés kérdése, ezért ezt meg kell érteni.

Persze van, aki azért mond negatívumokat az ingatlanra, mert ezzel akarja magát jobb alkupozícióba hozni.

Megoldás: Akármilyen motivációból is teszi ezt az érdeklődő, készülj fel erre már előre! Amennyiben nem durva módon történik a negatív vélemény nyilvánítás, azt egyszerűen engedd el a füled mellett! Szóval készülj fel rá, erősítsd meg magad, és gondolj arra, hogy nem tetszhet mindenkinek az, ami neked tetszik.

12. Mi okoz gondot az ingatlan eladóknak? –
Nehéz az elengedés, amikor az eladás egy gyászfolyamattal kapcsolódik össze

Sokszor az öröklés vagy egy családi haláleset indít el egy ingatlan eladást. Ez nagyon fájdalmas tud lenni, hiszen a gyászmunkával függ össze. Rengeteg emlék és érzelem jön fel. A kötődés és a fájdalom nem engedi, vagy nehezíti az elengedést.

Megoldás: Erre sajnos nincsen se könnyű válaszom, se könnyű gyógymódom. Magam is átéltem ezt, és ezért pontosan tudom, milyen fájdalmas. Időt kell hagyni magunknak, hogy a gyászfolyamat oda érjen a lelkünkben, amikor már tényleg megy az elengedés.

13. Aggódsz az ingatlan eladással kapcsolatos költségekért

Van, akiben fel sem merül, hogy lakása eladásának költségei vannak, viszont vannak, akik tudják, hogy lesznek költségei az eladásnak, de nem tudják, milyen költségfajtákkal és mekkora költséggel kell számolni.

Megoldás: Ebben a cikkben összegyűjtöttem a lakás eladás költségeit. Ezt elolvasva, meg tudod becsülni, saját esetedben milyen költségtípusok vannak, és azok kb. mennyibe kerülnek.

14. Kell adózni? Ha igen, mennyit?

Nem mindegy, mennyi marad a zsebünkben lakásunk eladása után. Ehhez már az eladás előtt tájékozódni kell az adózás alapjairól.

Megoldás: Olvass el néhány cikket ebben a témában! Például azt, amit az ingatlan eladás utáni adózásról írtam. Ha további pontosításokra van szükséged, akkor fordulj adószakértőhöz, adótanácsadóhoz vagy ügyvédhez!

15. Nem tudod, milyen tanácsadókhoz fordulhatsz ingatlan eladás kapcsán

A sikeres emberek tudják, mikor kell segítséget kérni egy tanácsadótól vagy szakértőtől. Hiszen nincsen olyan ember, aki mindenhez ért. A polihisztorok kora lejárt. Igen, tudom, egy tanácsadónak díjat fizetni kell, de az a tanács neked milliókat érhet. Rajtad áll, hogy ezt mérlegeld és dönts.

Külön nagy téma, hogy miért is forduljunk tanácsadóhoz, szakértőhöz egy adott kérdéskörben vagy problémával. Az adott terület szakmai ismeretén kívül, amit kiemelnék az ingatlan vonatkozásában, hogy egy külső szem mást és egyebet is meg tud látni egy ingatlanban, mint a tulajdonos. Ennek több oka van. Először is nem elfogult az adott ingatlannal kapcsolatban.

Milyen tanácsadók jönnek szóba ingatlan eladásnál?

 • Ingatlan értékbecslő. Írásbeli szakvéleményt készít az adott ingatlan értékéről. Budapesten kb.25-35.000 Ft-ba kerül egy ilyen szakvélemény elkészítése, de természetesen a díj függ az ingatlan helyétől és méretétől. Ehhez annyit érdemes tudni, hogy ez nem egy egzakt tudomány. Volt olyan tapasztalatom, hogy ugyanarra az ingatlanra két értékbecslő több milliós eltéréssel becsülte meg a lakás értékét.
 • Ingatlanközvetítő vagy más néven ingatlanos, aki egy ingatlaniroda, azaz ingatlanközvetítő cég alkalmazottja vagy magánzó. A nagyobb irodák közül említsünk meg néhányat! Duna House, Otthon Centrum, Balla Ingatlan.
  Ők sikerdíjért dolgoznak, ami az ingatlan értékének egy bizonyos százaléka. Jellemzően 2,5-5% +ÁFA.
 • Ingatlan eladási tanácsadó. Ezt a kifejezést általában nem ismerik az eladók, nem tudják mit jelent. Az ingatlan eladási tanácsadó, aki nem összekeverendő az ingatlanossal, abban segít, hogy az ingatlan eladó egyedül hatékonyan el tudja adni lakását, házát. Ez vagyok én is. Munkámért tanácsadói díjat kérek, ami nem sikerdíj, vagyis nem függ az ingatlan értékétől.
 • Home stager vagy home staging szakértő, aki segít felkészíteni az ingatlant eladásra. Home stagerként a hatékony ingatlan eladási folyamathoz elengedhetetlennek tartom a home staging alkalmazását. Hogyan milyen mélységű home staginget végzünk, az mindig helyzet függő. Függ az eladótól és az ingatlan adottságaitól, állapotától is.
 • Adótanácsadó.
 • Ügyvéd.

Ebben a cikkben tehát sorra vettem, hogy mi okoz gondot az ingatlan eladóknak, amikor lakásukat vagy házukat eladják. Neked mi okoz gondot ingatlan eladáskor? Ha valamit kihagytam volna a fenti listából, kérlek, írd meg, hogy foglalkozzak vele és segíthessek!


Ez a honlap azért jött létre, hogy az ingatlan eladókat segítse, amennyiben ingatlanos nélkül kívánják értékesíteni ingatlanukat. A sikeres ingatlan eladás titka című tanulmányom neked szól, ha érdekel az ingatlan eladás.

Iratkozz fel hírlevelemre és máris tiéd az ingyenes tanulmány! Hírlevelemben tippeket, tanácsokat, híreket, információkat kapsz ingatlan eladás témában, és elsőként értesülsz az akciókról, újdonságokról is.

Oszd meg másokkal is!